ΥΓΕΙΑ

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στα 40 για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Unsplash

Αρκετοί είναι εκείνοι που φτάνοντας στη δεκαετία των 40 νιώθουν μία ανησυχία για την πορεία της υγείας τους και για το τι προβλήματα, μπορεί να αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ακόμα πιο έντονο είναι το άγχος για το Αλτσχάιμερ, το οποίο συχνά δεν έχει συμπτώματα πριν την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν είναι κληρονομικό και υπάρχει φόβος για εμφάνισή του, σε νεότερη ηλικία.

Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την απόλυτη πρόληψη του Αλτσχάιμερ, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις – ειδικά όταν είσαι νεότερη – για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε «καλή φόρμα» για τα επόμενα χρόνια.

Η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις αυτή τη δουλειά, είναι στα 40 και αυτό γιατί, η πρώτη πρωτεΐνη της νόσου του Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται αμυλοειδές, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο εκείνη περίπου την περίοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εμφάνιση της δεν συνεπάγεται απαραίτητα με τη νόσο, ωστόσο αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για να μειώσεις λοιπόν τον κίνδυνο, σου προτείνουμε 3 πράγματα που μπορείς να κάνεις, τα οποία θα βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου.

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις στα 40 για την πρόληψη του Αλτσχάϊμερ Pexels

Ακολούθησε τη διατροφή MIND για το Αλτσχάιμερ

Πρόκειται για συγκεκριμένη διατροφή, η οποία ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και προέρχεται από την ανάμειξη δύο διαιτολογίων: της μεσογειακής διατροφής και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) διατροφής.

Tι περιλαμβάνει η διατροφή MIND;

  • 3 μερίδες ολικής αλέσεως ημερησίως π.χ. 3 φέτες μαύρο ψωμί, 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • Σαλάτα: 1 κάθε ημέρα
  • 1 ακόμη λαχανικό την ημέρα
  • Κρασί: 1 ποτήρι την ημέρα
  • Καρύδια: κάθε ημέρα
  • Φασόλια: 3-4 φορές την εβδομάδα
  • Πουλερικά και ψάρι: 2 φορές την εβδομάδα
  • Μούρα: 2 φορές την εβδομάδα
  • βούτυρο: Λιγότερο από 1 κουταλιά του γλυκού την ημέρα
  • Αλάτι: έως 3,5 gram την ημέρα

Η μελέτη έγινε από μια κλινική επιδημιολόγο-διατροφολόγο, την Martha Clare Morris, η οποία μελέτησε επί μια 10ετία 1000 ασθενείς και διαπίστωσε ότι, οι ασθενείς που εφάρμοσαν αυτή την δίαιτα παρουσίασαν ελαττωμένο κίνδυνο για εμφάνιση Αλτσχάιμερ έως 53%, σε σχέση με αυτούς που δεν την ακολούθησαν. Η δίαιτα αυτή έχει δείξει ευεργετικές δράσεις επίσης στην υπέρταση, στην απώλεια σωματικού βάρους καθώς και στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Pexels

Αθλήσου περισσότερο

Η υγεία του σώματος και του μυαλού είναι αλληλένδετες. Η γυμναστική που είναι ιδανική να ακολουθήσεις είναι τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης (π.χ γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία) ή 75 λεπτά cardio με υψηλή έντασης (π.χ τρέξιμο, HIIT) κάθε εβδομάδα ή συνδυασμός και των δύο. Επιπλέον, όλοι πρέπει να κάνουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα και αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα παραπάνω, μην κάνεις καθιστική ζωή. Μπορείς να επιλέξεις και το κολύμπι ή τις πιλάτες.

Εξάσκησε το μυαλό σου

Η γνωστική άσκηση είναι σίγουρα σημαντική για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Το να μάθεις μία νέα ασχολία που σου αρέσει πραγματικά, όπως το να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να μάθεις μία νέα γλώσσα, πέρα από το γεγονός ότι δεν θα αφήσει την μνήμη σου να «σκουριάσει» και θα κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση, θα βελτιώσει και την ψυχολογία σου.