ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 κλασικές συνταγές μαγειρικής στη light εκδοχή τους

Pexels

Μια ισορροπημένη, υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες διατροφή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και άχρωμη, άοσμη, άνοστη. Στην πραγματικότητα, μερικές, μικρές αλλαγές στα υλικά και στον τρόπο μαγειρέματος, μπορoύν να διατηρήσουν στο ακέραιο τη γεύση σε αγαπημένες μας συνταγές μαγειρικής.

Για να σου αποδείξουμε ότι light συνταγές δεν σημαίνει άνοστες, συγκεντρώσαμε τρεις κλασικές* επιλογές για να δοκιμάσεις:

Τυρόπιτα light

Αυτή η light συνταγή έχει όλη τη γεύση, χωρίς όμως τις επιπλέον θερμίδες.

Θερμίδες ανά μερίδα: 210

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 300 γρ. τυρί κίτρινο light
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 1 αυγό (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι γάλα light (3/4 για τη γέμιση και το υπόλοιπο για το άλειμμα του πάνω φύλλου)
  • 1 κουταλάκι άνηθο και δυόσμο
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Θρυμματίζουμε σε ένα σκεύος το κίτρινο τυρί και ανθότυρο αρκετά καλά. Προσθέτουμε στα θρμματισμένα τυριά, το αυγό, τον άνηθο και το δυόσμο, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα 3/4 από το γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλο σφολιάτας στο ταψί. Ρίχνουμε επάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με το υπόλοιπο γάλα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Extra tips:

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδωμα του ταψιού με μια λαδόκολλα.
  • Αν θέλουμε να γλιτώσουμε και άλλες θερμίδες, ανοίγουμε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας με έναν πλάστη, ώστε να γίνει πολύ λεπτό και το κόβουμε στη μέση, για να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα φύλλο.

Παστίτσιο light

Αυτή η light συνταγή θα σού δώσει την απόλαυση του αγαπημένου σου φαγητού, αλλά η ζυγαριά θα μείνει στη θέση της.

Θερμίδες ανά μερίδα 400

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1/2 κιλό μακαρόνια
  • 250 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομέννα
  • 100 γρ. πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. καρότο
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο, κανέλα

Για τη μπεσαμέλ

  • 5 φλιτζάνια γάλα φρέσκο 0% χλιαρό
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κρόκος αυγού φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι αλεύρι
  • Λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 

Βράζουμε τα μακαρόνια βάση των οδηγιών που αναγράφουν στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε.

Για τον κιμά: 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι 2 κουταλιές λάδι και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά (καρότο, πιπεριές). Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα πολτοποιημένη, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πολύ λίγη κανέλα. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ψηθούν.

Για τη μπεσαμέλ: 

Σε κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι κα το ανακατεύουμε να ροδίσει. Έπειτα προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και προσθέτουμε το αυγό (χτυπημένο σε λίγο γάλα) ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Σε ταψί, βάζουμε λίγο λάδι. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα των ζυμαρικών, προσθέτουμε το μείγμα του κιμά και των λαχανικών, μια ακόμα στρώση ζυμαρικών και στο τέλος καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.

Extra tips: 

  • Εάν θέλουμε να πετύχουμε ροδοκόκκινο χρώμα στην επιφάνεια της μπεσαμέλ, μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό μας τα τελευταία 3 λεπτά στο γκριλ.
  • Για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ, θα πρέπει να βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, όταν θα ρίξουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια να την επαναφέρουμε στη φωτιά, για να συνεχίσει ο βρασμός, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Καρμπονάρα light

Η light συνταγή της αγαπημένης μας καρμπονάρα μας αρέσει πολύ και από ό,τι φαίνεται έχει θέση στην υγιεινή διατροφή.

Θερμίδες 250 ανά μερίδα

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 500 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • 15 φέτες γαλοπούλα βραστή
  • 1 κρόκος αυγού
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 3 % λιπαρά
  • 1 1/2 φλιτζάνι κίτρινο τυρί light τριμμένο
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο1 κουταλιά μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente. Ενώ ετοιμάζονται, κόβουμε τη γαλοπούλα σε λωρίδες και τις σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαργαρίνη σε αντικολλητικό τηγάνι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος και το μισό τυρί και τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα περιχύνουμε με όλα τα υλικά της σάλτσα. Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Extra Tips:

Η κρέμα με το αυγό θα πρέπει να είναι ένα μείγμα, γιατί αν μπει το αυγό αυτόνομα στη σάλτα, υπάρχει πιθανότητα να βράσει γρήγορα και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

*Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Οι συνταγές που άλλαξα της Ειρήνης Πασχαλέρη – Εκδόσεις Φερενίκη.