ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 ερωτήσεις για να δεις αν αυτή η φίλη τελικά σε ρίχνει ψυχολογικά

Pexels

Έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες για την ψυχική υγεία, το αίσθημα ικανοποίησης και τη συνολική ευημερία. Ωστόσο, η κατανόηση του είδους της κοινωνικής υποστήριξης που χρειαζόμαστε, θέλει λίγο βαθύτερο ψάξιμο.

 

Μερικές φορές, ορισμένοι φίλοι μπορούν πραγματικά να σε αγχώσουν ή να σε κρατήσουν κολλημένη στο εκάστοτε πρόβλημα, αντί να σε παρηγορήσουν, να σου δώσουν ουσιαστικές συμβουλές ή να σε κάνουν να ξεχαστείς. Εάν είσαι ήδη αναστατωμένη ή υπό πίεση, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις αν τελικά το να εμπιστευτείς την τάδε ή τη δείνα φίλη, κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα.

Κάθε πότε είναι διαθέσιμη;

Μπορείς φυσικά να έχεις φίλους με τους οποίους τυχαίνει να συναντιέσαι μια στο τόσο, αλλά είναι σαν να βγήκατε χτες: έχετε βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις και περνάτε το ίδιο καλά. Όταν όμως αναζητάς συναισθηματική υποστήριξη, χρειάζεσαι στη ζωή σου εκείνη τη φίλη που ξέρεις ότι μπορεί να στην παρέχει συστηματικά και όχι συγκυριακά ή και τυχαία. Το να νιώθεις ότι η φίλη σου είναι διαθέσιμη για σένα όποτε τη χρειαστείς δημιουργεί αυτό το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεσαι προκειμένου να αναπτύξεις ουσιαστικούς δεσμούς.

Επίσης, πρόσεξε τον τρόπο που σου μιλάει. Σε ρωτάει πώς είσαι; Σου κάνει κομπλιμέντα; Είναι ανοιχτή στο να κάνετε μια πιο ουσιαστική κουβέντα και να μοιραστεί και τα δικά της συναισθήματα; Φροντίζει καθόλου ώστε να μην πληγωθείς όταν σου απαντά με ειλικρίνεια ή σερβίρει αφιλτράριστα όλα όσα θέλει να πει, όσο επικριτικά κι αν είναι;

Μήπως μιζεριάζετε παρέα;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος μπορεί να εξαπλωθεί στο κοινωνικό περιβάλλον ενός ατόμου, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν και να προσεγγίζουν φίλους που είναι τόσο αγχωμένοι όσο αυτοί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων αλλάζουν για να μοιάζουν με τους συνομηλίκους τους, ειδικά όταν ο κύκλος των φίλων τους λειτουργεί στο ίδιο επίπεδο άγχους. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σκόπιμη αποφυγή τέτοιων συναναστροφών με φίλους μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μετάδοσης του στρες.

Μια άλλη έρευνα επίσης, εντόπισε ότι το να βλέπεις την ψυχική δυσφορία των φίλων σου μπορεί επίσης να σε αγχώσει. Εάν οι άνθρωποι γύρω σου είναι αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να ακολουθήσεις κι εσύ τη δική τους συναισθηματική κατάσταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί η διαφορά μεταξύ της ενσυναίσθησης και της μη υγιούς έλλειψης συναισθηματικών ορίων μεταξύ φίλων. Η ενσυναίσθηση έχει συνδεθεί με καλύτερη ποιότητα φιλίας και εγγύτητα. Ωστόσο, υπάρχει και η υπερβολική ενσυναίσθηση, όπου ακόμη και μια φίλη με καλές προθέσεις μπορεί να επικεντρώσει τη συζήτηση γύρω από τον εαυτό της και να μην νοιάζεται για τα δικά σου συναισθήματα.

Πώς νιώθεις όταν είσαι μαζί της;

Προσπάθησε να παρατηρήσεις πώς νιώθεις μαζί της. Ενώ εκείνη δεν φέρει καμία ευθύνη για το να λύσει το δικό σου πρόβλημα ως δια μαγείας ή να σου αλλάξει απαραίτητα τη διάθεση, είναι σημαντικό να νιώθεις ότι σε εκτιμά, σε στηρίζει, σε ενθαρρύνει, σε ακούει και σε καταλαβαίνει. Αν όμως σε διακόπτει συνεχώς, σε κατακρίνει ή σε ακυρώνει, τότε μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια, άγχος ή και δυστυχία. Πόσο βοηθητικό, λοιπόν, είναι να κουβεντιάζεις μαζί της;

Μια έρευνα του 2014 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν απέναντί τους ενεργούς ακροατές (που δηλαδή έδειχναν ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις) ένιωσαν να τους καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν είτε απλά συμβουλές, είτε νεύματα κατανόησης. Μια άλλη έρευνα υπογραμμίζει πώς το να νιώθεις ότι έχεις έναν ακροατή που όντως σε ακούει, μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ψυχολογικές ανάγκες, να μειώσει την άμυνα, να γεφυρώσει τις διαφορές και ακόμη και να παρακινήσει την αλλαγή.