ΣΧΕΣΕΙΣ

14 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν γίνεις 30 χρονών

Λατρεύω τις λίστες και την οργάνωση, οπότε θα έλεγε κανείς ότι μια λίστα με όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει κάποια γυναίκα πριν γίνει 30 θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω.

Πλησιάζω απειλητικά στα πρώτα -άντα και ναι, τρομάζω και μόνο στην ιδέα αυτή της ηλικίας (καλή ώρα όπως η Rachel) κυρίως γιατί νιώθω ακόμα 23, άντε το πολύ 25.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα 30 είναι απλά ένα νούμερο, ένα νούμερο που δεν θα έπρεπε να σε καθορίζει ή να περιορίζει τις επιλογές που έχεις στη ζωή, όπως το πότε θα ταξιδέψεις, το πότε και αν θα κάνεις παιδιά ή το πότε θα ‘σοβαρευτείς’ (πάντα μισούσα αυτή τη λέξη).

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που αν τα κάνεις πριν τη σημαδιακή αυτή ηλικία θα τα απολαύσεις περισσότερο και θα σε βοηθήσουν μετέπειτα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, όπως τη Phoebe.

1. Γράψε γράμμα στον εαυτό σου για να το διαβάσεις μετά από χρόνια

Οι περισσότεροι έχουμε υποσχεθεί (κυρίως μεθυσμένοι την Πρωτοχρονιά) ότι θα κάνουμε διάφορα πράγματα αποκλειστικά για τον εαυτό μας. Γράψε όλα τα όνειρα και τις επιθυμίες σου σε ένα χαρτί και διάβασε το μετά από όσα χρόνια ορίσεις εσύ- αυτή η άσκηση θα σου δείξει κατά πόσο τηρείς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου.

2. Μάθε μια ξένη γλώσσα

Μπορεί να μην είναι εύκολο (κυρίως γιατί απαιτεί χρόνο και χρήμα) αλλά μπορείς να βρεις πολλά online δωρεάν μαθήματα που θα σε βοηθήσουν πολύ. Εκτός του ότι θα σου φανεί χρήσιμο στη δουλειά (μια ακόμα ξένη γλώσσα είναι σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό σου) θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου.

3. Ταξίδεψε

Είναι σημαντικό να γνωρίσεις τον κόσμο και διάφορες κουλτούρες, έτσι θα μπορέσεις να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη για όσα συμβαίνουν, επιπρόσθετα αν δεν το κάνεις πριν αποκτήσεις οικογένεια και υποχρεώσεις δυστυχώς δεν θα το κάνεις ποτέ.

4. Γνώρισε διαφορετικούς ανθρώπους από σένα

Δύσκολα εγκαταλείπουμε το comfort zone που μας προσφέρουν οι δικοί μας άνθρωποι, με τους οποίους έχουμε κοινά γούστα αλλά το να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους είναι απίστευτα αναζωογονητικό ενώ θα σε μάθει να μην φοβάσαι το διαφορετικό.

5. Κάνε εθελοντισμό

Η ανιδιοτελής προσφορά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη θα σε μάθει πολλά πράγματα αλλά κυρίως θα σου δείξει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε αυτή τη ζωή και πως όλα μπορούν να χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

6. Μην προγραμματίζεις τα πάντα

Είμαι φοβερά υπέρ του προγραμματισμού αλλά όλοι γνωρίζουμε πως τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν είμαστε αυθόρμητοι. Για αυτό χαλάρωσε και απόλαυσε τη ζωή σου.

7. Έχε ένα λογαριασμό για έκτακτη ανάγκη

Η αποταμίευση είναι δύσκολη, ειδικά στην εποχή που ζούμε καθώς μας μένουν ελάχιστα χρήματα στην άκρη- προσπάθησε όμως όσο μπορείς να κρατάς κάποια χρήματα τα οποία θα προορίζονται για έκτακτες περιπτώσεις.

8. Μάθε να λες ‘όχι’

Όχι σε κακές σχέσεις, όχι σε κακές επιλογές, όχι σε κακές παρέες και αφεντικά. Μπορεί θεωρητικά η δεκαετία των 20 να είναι αυτή που μαθαίνεις και πρέπει να συλλέγεις εμπειρίες ΑΛΛΑ όλα έχουν κάποιο όριο.

9. Απόκτησε αυτοπειθαρχία

Η μεγαλύτερη μάχη που έχεις να δώσεις σε αυτή τη ζωή είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν δεν έχεις στόχους, όνειρα αλλά και όρια για το τι θέλεις να επιδιώξεις δεν θα καταφέρεις να σε πάρεις στα σοβαρά ούτε εσύ ούτε οι άλλοι γύρω σου.

10. Πήγαινε σε μουσεία, γκαλερί, παραστάσεις και συναυλίες

Η τέχνη είναι πολύ σημαντική στη ζωή του κάθε ανθρώπου καθώς αναπτύσσει φοβερά το επικοινωνιακό κομμάτι και επηρεάζει πολύ τον τρόπο που βλέπουμε και φιλτράρουμε τα πράγματα γύρω μας.

11. Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Τα περισσότερα πράγματα που φοβόμαστε είναι στο μυαλό μας και έχουν γιγαντωθεί απλά γιατί αποφεύγουμε να δούμε τη ρίζα του προβλήματος. Δεν υπάρχει λόγος να σε σταματούν οι φοβίες χρόνων από το να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλεις.

12. Διάβασε πολλά βιβλία

Όσο πιο πολλά μπορείς, μυθιστορήματα, ιστορικά, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και αστυνομικά δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι να γνωρίσεις όσο το δυνατόν περισσότερους κόσμους και να συνειδητοποιήσεις το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού και της φαντασίας.

13. Γυμνάσου

Πίστεψέ με, ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευχαριστεί κάθε φορά που θα ανεβαίνει τη σκάλα χωρίς να λαχανιάζει.

14. Βγάλε φωτογραφίες

Και γενικότερα δημιούργησε όμορφες αναμνήσεις που θα σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή.