ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

13 απλά πράγματα που μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση (κι ας είναι Δευτέρα)

Pexels

Είναι Δευτέρα και δεν αισθάνεσαι ιδιαίτερα ευδιάθετη; Φίλη αναγνώστρια, φυσικά και δεν είσαι μόνη! Το ξεκίνημα κάθε εβδομάδας, μπορεί να είναι δύσκολο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας και να νιώσουμε έστω και λίγο καλύτερα.

Η ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη φυσική μας κατάσταση και το αντίστροφο. Είναι σαν το γνωστό δίλημμα με την κότα και το αυγό: Ποιο έρχεται πρώτο; Και ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε λύπη και να βιώνουμε άλλα δυσάρεστα συναισθήματα κατά τη διάρκεια ζωής μας, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα σημάδια εκείνα που μπορεί να μαρτυρoύν κατάθλιψη, ή κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας. Ανεξάρτητα λοιπόν από τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής, παρακάτω θα βρεις πράγματα απλά, καθημερινά που μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ για να διαχειριστείς τη διάθεσή σου.

απλά πράγματα για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου Pexels

1. Ξεκίνα τη μέρα σου (έστω και λίγο) νωρίτερα

Βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσει 15 λεπτά νωρίτερα, από τη συνηθισμένη σου ώρα που ξυπνάς.

Αυτός ο επιπλέον χρόνος θα σου επιτρέψει να έχεις μια πιο οργανωμένη και παραγωγική μέρα.

2. Κάνε έναν φίλο να χαμογελάσει

Το να κάνεις έναν φίλο να χαμογελά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου. Μπορεί να είναι ένα αστείο μήνυμα, ένα αστείο βίντεο που είδες και θέλεις να το μοιραστείς.

3. Τακτοποίησε τον χώρο σου

Καθαρός χώρος, καθαρό μυαλό! Αφιέρωσε λίγο χρόνο, ακόμα κι αν είναι μόνο 5 λεπτά κάθε μέρα για να τακτοποιήσεις τους χώρους, όπου περνάς τη μέρα σου. Το μυαλό σου, θα σε ευχαριστήσει.

4. Γράψε τις σκέψεις σου

Το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

5. Χαμογέλα στον πρώτο άγνωστο που θα δεις

Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη ενός χαμόγελου! Δεν σου κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου και επίσης θα σε κάνει να νιώθετε ζεστασιά μέσα σου.

6. Κάνε μια βόλτα

Εάν αισθάνεσαι άγχος ή ανησυχία, μια σύντομη βόλτα έξω θα ανεβάσει τη διάθεσή σου και μπορεί επίσης να σε ηρεμήσει.

7. Κάνε μια θετική αυτοκριτική

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου; Μια συνεχής ροή αρνητικής αυτοκριτικής μπορεί να είναι επιζήμια για τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά δώσε στον εαυτό σου το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και δες μήπως χρειάζεται να γίνεις λιγότερο αυστηρή με τον εαυτό σου.

8. Φτιάξε διάθεση με την αγαπημένη σου μουσική

Είναι γνωστό ότι η μουσική μπορεί να τονώσει την ευτυχία και να μειώσει το άγχος.

Βάλε το αγαπημένο σου άλμπουμ και απλά μέτρα αντίστροφα για τα επόμενα σου χαμόγελα.

9. Άναψε ένα κερί

Η μυρωδιά και η φλόγα ενός αναμμένου κεριού μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση. Τα αρωματικά κεριά που χρησιμοποιούν ποιοτικά αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να έχεις και ποιοτικό ύπνο.

10. Κατανάλωσε τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα

Τα ανθυγιεινά σνακ μπορεί να είναι δελεαστικά, αλλά το σώμα και το μυαλό μας χρειάζεται τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα με φρούτα και λαχανικά, κάθε μέρα.

11. Κάνε κάτι ωραίο για κάποιον άλλο

Είτε αυτό είναι να πας βόλτα τον σκύλο της κολλητής σου, είτε να χαρίσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πλέον, μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να κάνουν θαύματα στη διάθεση σου.

12. Για να ανεβάσεις τη διάθεση σου φόρα ένα ρούχο που αγαπάς

Ακόμα και όταν είσαι όλη μέρα στο σπίτι, το να φορέσεις μερικά ρούχα που αγαπάς θα σου φτιάξει αμέσως τη διάθεση και θα σε κάνει να νιώσεις έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

13. Για καλύτερη διάθεση φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά

Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε περίπου 8 ώρες ύπνου τη νύχτα για να επιδιορθώσουμε και ανανεώσουμε το σώμα μας. Οπότε αν θες να ξυπνάς ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια, φρόντισε να κοιμάσαι καλά και επαρκώς.