WELLNESS

12 τρόποι για να μην έρθεις face to face με τον καρκίνο

Οι αριθμοί είναι θλιβεροί. Περισσότεροι από 8,2 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρκίνο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία επίσημα στοιχεία είναι για το 2012, οπότε και έφυγαν από τη ζωή λόγω καρκίνου 23.319 άντρες και 11.373 γυναίκες.

Μακρυά από τους αριθμούς, όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον ανθρώπους να θυμηθούμε που “έφυγαν” από κοντά μας λόγω καρκίνου. Γι’ αυτό αυτή η παγκόσμια ημέρα, δεν είναι σαν τις άλλες.

Μόνο που την ακούς, σου έρχεται ένας κόμπος στον λαιμό. Σκέφτεσαι πότε στο καλό θα βρεθεί η θεραπεία. Η απάντηση είναι ποτέ. “Πολύ απλά γιατί ο καρκίνος δεν είναι μία αλλά πολλές αρρώστιες, τόσες πολλές όσα και τα όργανα του σώματος και οι διάφοροι ιστολογικοί τύποι” εξηγεί ο κ. Πανόπουλος Χρήστος, διευθυντής της Β’ Ογκολογικής – Παθολογικής Κλινικής στο “Άγιος Σάββας”.  “Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους αλλά πολλά νέα φάρμακα” σημειώνει.

Ήδη υπάρχουν πολλές θεραπείες για καρκίνους που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν ήταν ιάσιμοι. Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. Μέχρι τότε, μέχρι να αποτελέσει ακόμα μια αρρώστια που θεραπεύεται πλήρως και δεν τρομάζει, ας κάνουμε όλα εκείνα που μπορούμε για να μειώσουμε τις πιθανότητας να μας… επισκεφτεί.

Το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι του, όπως προκύπτει από τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου που υπενθυμίζει η Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι η καλή ποιότητα ζωής.

Τι να κάνεις για να μειώσεις, λοιπόν, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

1. Μην καπνίζεις

Άσε το “ένα” τσιγαράκι ή τα πολλά. Οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγεις οποιαδήποτε μορφή καπνού.

2. Εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό

Το σπίτι σου πρέπει να κόψει το κάπνισμα επίσης. Αντίστοιχα και στη δουλειά, υποστήριξε τις πρακτικές απαγόρευσης του καπνίσματος.

3. Πρόσεξε το βάρος σου

Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος.

4. Πάρε μπρος

Περιόρισε όσο μπορείς περισσότερο τον χρόνο που περνάς σε μια καρέκλα. Κάνε την επιλογή να είσαι σωματικά δραστήρια στην καθημερινότητα σου.

5. Πες ναι στην υγιεινή διατροφή

Οι γιατροί προτείνουν να τρως άφθονα δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Επίσης, για να μειώσεις της πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, προτείνουν να περιορίσεις τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα κρέατα, το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

6. Περιόρισε το ποτό

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς και αυτών που έχουν ζάχαρη. Το να μην πίνεις οινοπνευματώδη είναι το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

7. Προσοχή με τον ήλιο

Είναι υπέροχο το μαύρισμα, αλλά είναι απαραίτητο να προστατεύεσαι από τον ήλιο. Καλό είναι να αποφεύγεις την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και να μη χρησιμοποιείς μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος.

8. Προστατέψου

Στη δουλειά, προστάτεψε τον εαυτό σου από καρκινογόνες ουσίες ακολουθώντας τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας.

9. Μάθε για το ραδόνιο

Μάθε αν στο σπίτι σου είσαι εκτεθειμένη σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο. Λάβε δράση για να μειώσεις τα υψηλά επίπεδα ραδιονίου.

10. Θήλασε

 

Ο θηλασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνει τον κίνδυνο της μητέρας να εμφανίσει καρκίνο.

11. Βεβαιώσου για τα εμβόλια

Αν είσαι μαμά, βεβαιώσου ότι το παιδί ή τα παιδιά σου συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού για:

– την ηπατίτιδα Β (για τα νεογνά)

– τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (για τα κορίτσια).

12. Πάρε μέρος σε προσυμπτωματικούς ελέγχους

Πάρτε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για τον :

– καρκίνο του παχέος εντέρου

– τον καρκίνο του μαστού

– τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθει περισσότερα για τον καρκίνο, συμμετέχοντας στις δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Διάβασε ακόμα στο Ladylike:

6+1 τρόποι να αναπτύξεις την δημιουργικότητα σου

Χάσε κιλά με το μυαλό σου