WELLNESS

11 συνήθειες που θα σε κάνουν εξυπνότερη

Υπάρχουν μερικές περίοδοι που νιώθεις ότι ο εγκέφαλος σου υπολειτουργεί. Δε μπορεί να κατεβάσει ιδέες, με το ζόρι βγάζει τη δουλειά που πρέπει και γενικά θολούρα. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις να πάρει μπρος. Συγκεκριμένα, να του δώσεις ώθηση να λειτουργήσει καλύτερα.

Παρακάτω, θα δεις μερικές συμβουλές που μοιράστηκαν απλοί χρήστες, όταν στο Quora εμφανίστηκε η ερώτηση “ποια είναι μερικά εύκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βελτιώνει διαρκώς την εξυπνάδα του;”.

1. ΓΕΝΝΑ 10 ΙΔΕΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

 

Δες το σαν παιχνίδι. Προσπάθησε να βρεις λύσεις σε 10 από τα άπειρα προβλήματα που υπάρχουν εκεί έξω. Πως θα έβαζες τέλος στη φτώχεια; Πως θα γίνεις πιο δημιουργική; Δε μετράει το “πρόβλημα” αλλά το γεγονός ότι θα ενεργοποιήσεις το μυαλό σου. Στις λίστες σου, είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί και μια start-up.

2. ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Θα σε βοηθήσει να είσαι πιο ενήμερη για τα σοβαρά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Θα μπορέσεις να έχεις τη δική σου άποψη και να ενώνεις τις τελείες σε σημεία που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

3. ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Βασισμένη σε κάτι που έμαθες πρόσφατα, δημιούργησε μια αντίθετη ρητορική και προσπάθησε να τη στηρίξεις με επιχειρήματα. Με καθημερινή εξάσκηση, θα δεις ότι σταδιακά θα μπορείς να σκέφτεσαι εκτός πλαισίου.

4. ΒΑΛ’ ΤΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Όσο πιο πολύ αίμα κυκλοφορεί στον εγκέφαλο σου τόσο πιο καλά αυτός αποδίδει. Μεγάλοι φιλόσοφοι, όπως ο Mahatma Gandhi ή ο Charles Darwin , ήταν γνωστό ότι έκαναν μεγάλους περιπάτους. Εκτός από την άσκηση, δώσε βάση και στη διατροφή και τις τροφές εκείνες που φημίζονται για την εγρήγορση που προσφέρουν στον εγκέφαλο σου.

5. ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Μη μένεις στη θεωρία αλλά προχώρα στην εφαρμογή όσων μαθαίνεις. Αν για παράδειγμα έμαθες κιθάρα, φρόντισε να παίζεις συχνά. Η εκμάθηση μέσω της πρακτικής, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να γίνεις εξυπνότερη.

6. ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Το να κάθεσαι στην απόλυτη ηρεμία, σε βοηθάει να αντλήσεις έμπνευση.

7. ΠΑΙΞΕ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

Μερικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα το Scrabble, σε βοηθούν να γίνεις εξυπνότερη. Εξίσου καλή δουλειά κάνουν και τα παζλ!

8. ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ “ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ”

Το να κινούμαστε εκτός ασφαλών ορίων, μας κάνει σοφότερους. Κάθε μέρα, πίεσε τον εαυτό σου να κάνει το κάτι παραπάνω, να ξεπεράσει το όρια του. Στείλε ένα e-mail σε κάποιον που θαυμάζεις ή κάνε αίτηση να γίνεις εθελόντρια σε κάποιο οργανισμό. Οτιδήποτε σε ξεβολεύει, θα λειτουργήσει.

9. ΒΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αν έχεις μια απορία, μην την αφήνεις να περνάει έτσι. Ψάξε, βρες απαντήσεις και διάβασε όλα εκείνα που σε κάνουν να έχεις ερωτηματικά.

10. ΒΓΕΣ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ

Πέρνα όσο καιρό περισσότερο μπορείς με εξυπνότερους ανθρώπους από εσένα και προσπάθησε να απορροφήσεις σα σφουγγάρι όσα ακούς. Αν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που ξέρουν πολλά, δεν έχεις άλλη επιλογή. Θα μάθεις και εσύ περισσότερα.

11. ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ

Το να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου ή να μπαίνεις σε αντιπαραθέσεις γι’ αυτές, σε βοηθάει να τις κατανοήσεις σε βάθος.