ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

10 τροφές για γρήγορη αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Εντάσσοντας συγκεκριμένες τροφές στο διαιτολόγιό μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις τοξικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Tου Νίκου Θεοδωράκη*

Πόσες φορές αισθάνεσαι πως το σώμα σου δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε. Βλέπεις ότι η αντίδραση του οργανισμού σου είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή μετά τις γιορτές, όποτε επιχειρεί κανείς να επιστρέψει στην καθημερινότητα, η «αδράνεια» μπορεί να γίνει ενοχλητική. Η αποτοξίνωση ίσως μπορέσει να κάνει ένα γενναίο restart στο σώμα και να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Τι συνιστά, όμως, διατροφική αποτοξίνωση και μέσω ποιων τροφών μπορεί κανείς να την εφαρμόσει; Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στον θάνατο. Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα αποδεικνύουν τις επιζήμιες επιδράσεις των περιβαλλοντικών ρύπων, όπως είναι τα φυτοφάρμακα, οι διοξίνες και τα βαρέα μέταλλα. Τα σώματά μας είναι υποχρεωμένα να εργάζονται επιπλέον ώρες για να καταφέρουν να εξαλείψουν αυτές τις «ξένες» χημικές ουσίες. Ευτυχώς, τόσο κάποιες αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις, όσο και η σύγχρονη επιστήμη δείχνουν ότι κάποιες τροφές έχουν ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες. Εντάσσοντας αυτές τις τροφές συχνά στη διατροφή μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις τοξικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τι είναι αποτοξίνωση;

Επί της ουσίας, η αποτοξίνωση αφορά οτιδήποτε σχετικό με την αφαίρεση του «φόρτου» από το πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να εξαλείψουν τις αποθηκευμένες τοξίνες και τα απόβλητα. Μια αποτοξίνωση ή ο προτιμότερος όρος «διατροφική αποτοξίνωση» περιλαμβάνει ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει την αποτοξίνωση του σώματος, δηλαδή τις διαδικασίες εξάλειψης των τοξικών ουσιών. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως την ενσωμάτωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φρέσκων τροφίμων και φρέσκους χυμούς. Φυσιολογικά η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω των οργάνων του σώματος, όπως το ήπαρ, πνευμόνια, νεφρά και το δέρμα. Αν πάλι επιθυμεί κανείς να την εφαρμόσει με σύμμαχο τη διατροφή, δεν έχει παρά να επιλέξει τις σωστές τροφές, στο πλαίσιο πάντα ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μυστικό στο αδυνάτισμα

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης βοηθά στην πιο εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού γενικότερα και ως εκ τούτου και του μεταβολισμού. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τον οργανισμό να απομακρύνει τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες και αυτό θα επιτύχει την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι δέκα τροφές για αποτοξίνωση είναι οι εξής:

1. Η πικραλίδα

Είναι μια εξαιρετική τροφή για την τόνωση του ήπατος. Αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Η χλωροφύλλη, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας, καθώς και των πράσινων με πολλά φύλλα λαχανικών, είναι ένας πανίσχυρος αιμοκαθαριστής.

2. Το τζίντζερ

Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.

3. Τα μήλα

Καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος μέσω της πηκτίνης, μιας ίνας που περιέχεται στα μήλα και έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών βαρέων μετάλλων και ραδιονουκλεϊδίων από τον οργανισμό. Την ίδια ώρα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.

4. Τα λεμόνια

Βοηθούν στην πέψη, μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος, και προωθούν την απέκκρισή τους. Καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα, ενώ έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες.

5. Τα σταφύλια

Τονώνουν το ήπαρ και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και των νεφρών. Έχουν καθαριστική δράση στους ιστούς και τους αδένες, και επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι σε πιθανές ασθένειες.

6. Τα ραπανάκια

Καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι, και τονώνουν τη λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και έναν πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα.

7. Η αγκινάρα

Βοηθάει στην τόνωση του ήπατος, του πιο σημαντικού οργάνου όσον αφορά την αποτοξίνωση. Προκαλεί αύξηση της παραγωγής της χολής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών.

8. Ο μαϊντανός

Έχει ισχυρή ικανότητα καθαρισμού του αίματος. Τονώνει το έντερο και δρα υποστηρικτικά στους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και τη σπλήνα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και περιέχει χλωροφύλλη, που είναι εξαιρετικά αποτοξινωτική.

9. Το γκρέιπφρουτ

Δροσίζει και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ενώ μπορεί να αποβάλει τη βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων.

10. Το γιαούρτι

Βοηθάει στην αποτοξίνωση της εντερική οδού με την προώθηση προβιοτικών συστατικών στο έντερο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή αφομοίωση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών της.

*Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΒSc επιστημονικού διευθυντή Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Λόγω Διατροφής, Χανιά Κρήτης, ιδρυτικού μέλους Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

– Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.