WELLNESS

10 λόγοι για να στηρίξεις την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Σουτιέν

Η 13η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια μέρα χωρίς σουτιέν. Όχι δεν πρόκειται για φεμινιστικό μανιφέστο, αλλά στο πλαίσιο του μήνα Ενημέρωσης στο ζήτημα του Καρκίνου του Μαστού, οι γυναίκες βγάζουν οτιδήποτε περιττό και νιώθουν ελεύθερες όπως ακριβώς γεννήθηκαν.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει σε ένα γυναικείο στήθος το σουτιέν είναι σίγουρα ο λόγος που όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ευγνωμονούμε τους κατασκευαστές του. Παρόλα αυτά η “σιγουριά” που νιώθεις με τον στηθόδεσμό σου μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ήσσονος σημασίας αν μάθεις όλους τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερο να σταματήσεις να το φοράς, ή τουλάχιστον να το φοράς λιγότερες ώρες. Από σήμερα λοιπόν βγάλε το σουτιέν σου!

Μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού

Το να μη φοράς σουτιέν είναι μια καλή μέθοδος πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του στήθους. Φυσικά ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το να μη φοράς σουτιέν είναι πιο υγιές. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 5000 γυναίκες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που φορούν 24 ώρες το 24ωρο σουτιέν, είναι 125 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δε φορούν. Επίσης, το να φοράς σουτιέν αυξάνει τη θερμοκρασία του ιστού του στήθους σου και συνεπώς τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Είναι πιο εύκολο να αναπνεύσεις

Δεδομένου ότι με το που ξεκουμπώνεις την τελευταία κόπιτσα του σουτιέν, νιώθεις άμεσα μεγαλύτερη ελευθερία, λογικό είναι να νιώθεις και πιο άνετα όταν αναπνέεις και επιτρέπεις στους πνεύμονές σου να εισπνεύσουν με μεγαλύτερη άνεση το οξυγόνο.

Δε σε σφίγγει πια τίποτα

Ξέρεις εκείνο το αίσθημα που για να νιώθεις αρκετά ασφαλής, το σουτιέν πρέπει να σε σφίγγει λίγο, ώστε να είσαι σίγουρη ότι κρατάει το στήθος στο… ύψος του. Φυσικά και έχεις νιώσει και στη συνέχεια έχεις δει τα σημάδια του στηθόδεσμου περιμετρικά της περιοχής αυτής. Το να βγάζεις μια στο τόσο το σουτιέν επαναφέρει την αψεγάδιαστη όψη της επιδερμίδας σου.

 

Μειώνει τον πόνο

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες θα έπρεπε να φοράνε σουτιέν δύο φορές την εβδομάδα. Η καθημερινή αίσθηση της μπανέλας μπορεί πολλές φορές να είναι επίπονη, οπότε η όχι και τόσο συχνή χρήση του σουτιέν, θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο αυτό.

Επιτρέπει στο στήθος σου να κρατηθεί στο ύψος του

Μετά από μια 15χρονη έρευνα από γαλλικό πανεπιστήμιο παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που δε φορούν σουτιέν αναπτύσσουν περισσότερο μυικό ιστό, δηλαδή φυσική στήριξη. Από την άλλη το να φοράς σουτιέν, στην πραγματικότητα εμποδίζει την ανάπτυξη ιστού και συνεπώς επιταχύνει την “πτώση” του στήθους.

Απελευθερώνονται τα θρεπτικά συστατικά

Ο στηθόδεσμος περιορίζει το κυκλοφορικό σύστημα από το να διανείμει τα ζωτικά συστατικά για τον οργανισμό. Το να μη φοράς σουτιέν συνεπώς βοηθά τον οργανισμό σου να διατηρηθεί πιο υγιής.

Βοηθά στις “δύσκολες μέρες”

Ξέρεις τι συμβαίνει τις μέρες που είσαι αδιάθετη ή περιμένεις να σου έρθει περίοδος. Το πρήξιμο του στήθους φυσικά γίνεται περισσότερο ενοχλητικό όταν περιορίζεσαι σε ένα σουτιέν, οπότε είναι προτιμότερο να το βγάλεις και να μειώσεις τον πόνο, αφού κάθε τι που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις έστω και λίγο καλύτερα εκείνες τις μέρες, μπορεί να φανεί σωτήριο.

Αυξάνει τη μελατονίνη

Το να φοράς σουτιέν μειώνει την ποσότητα της μελατονίνης που παράγει το σώμα σου. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη πολύ σημαντική για τη ρύθμιση και την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος,  της γήρανσης και του ύπνου, ενώ παράλληλα επιβραδύνει ή και αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.

Βοηθά στον θηλασμό

Το σουτιέν κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει διόγκωση ή ευαισθησία στο στήθος.

Κοιμάσαι καλύτερα

Το να αφαιρείς το σουτιέν σου πριν πας για ύπνο, ίσως θα πρέπει να μπει στη λίστα με τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Παράλληλα βοηθά στο να κοιμάσαι καλύτερα, διότι τίποτα δε δεσμεύει την αναπνοή σου και δεν σε εμποδίζει – περιορίζει στις κινήσεις που κάνεις στον ύπνο σου.

 

Διάβασε ακόμα στο Ladylike.gr

Αγάπα το στήθος σου, όπως οι celebrities

Τρεις Γυναίκες Αληθινές Νικήτριες