ΥΓΕΙΑ

10 καθημερινές συνήθειες που φθείρουν τα δόντια σου

Και να τα ρωτήσεις δεν θα απαντήσουν, ωστόσο αν παρατηρήσεις, καμιά φορά αντιδρούν γιατί πονάνε ή στραβώνουν. Οι "αθώες" συνήθειες που καταστρέφουν τα δοντάκια σου και καλό θα ήταν να σταματήσεις όσο διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Αν ας πούμε, τρως νύχι αυτή τη στιγμή που σου "μιλάω", σταμάτα. Είναι και αγένεια εκτός των άλλων. 

> Δαγκώνεις παγάκια: Χαλάει τον σμάλτο και σπάει ένα ήδη αποδυναμωμένο δόντι.

> Τρως κάτι καυτό- πίνεις κάτι παγωμένο: Πίτσα που καίει, αναψυκτικό σε θερμοκρασία βαρυχειμωνιάς στη Μόσχα, ιδανικό για τη λιγούρα, κακό για τα δοντάκια.

> Τρως συχνά αυτά τα μαλακά καραμελάκια που κολλάνε παντού: Έλα, ξέρεις ποια λέω. Δεν είναι για χόρταση. Φρακάρουν στις φυσικές αυλακώσεις των δοντιών.

> Το παρακάνεις με τη λεύκανση: Τέλεια η λευκή οδοντοστοιχία, αλλά αν δεν υπακούς στους κανόνες του οδοντίατρου και κάνεις κάθε τρεις και λίγο θα της προκαλέσεις μόνιμη ευαισθησία.

> Δαγκώνεις μολύβια: Μέχρι και κάταγμα δοντιού, κοινώς, σπάσιμο. Έχεις άγχος, σε νιώθω. Προτίμησε ένα μπαλάκι αντί-στρες. Όχι για δάγκωμα, για ζούληγμα. Με το χέρι.

> Ανοίγεις πράγματα με το δόντι: Το τιρμπουσόν δεν σου κάνει, θέλεις να βγάλεις το φελλό από το μπουκάλι του κρασιού με τους κυνόδοντες, το καλαμάκι από το περιτύλιγμα, την ετικέτα από τη μπλούζα. ΓΙΑΤΙ;

> Τρίζεις τα δοντάκια: Ο οδοντίατρος σε περιμένει να μιλήσετε.

> Χρησιμοποιείς τη λάθος οδοντόβουρτσα: Υπάρχουν μαλακές, μεσαίες, σκληρές. Οι τελευταίες, τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, γι’ αυτό και απευθύνονται κυρίως σε άτομα που έχουν βάλει γέφυρες ή θήκες πορσελάνης.

> Δεν πίνεις νερό: Δεν ενυδατώνει μόνο το δέρμα σου και τον οργανισμό σου συνολικά, αλλά και τα δοντάκια.

> Δεν φροντίζεις την υγιεινή της οδοντόβουρτσάς σου: Με το που πλένεις τα δόντια, βάζεις την οδοντόβουρτσα βρεγμένη μέσα στο γνωστό πλαστικό καπάκι. Αν επικρατεί υγρασία στο μπάνιο και η οδοντόβουρτσα παραμείνει έτσι κλειστή μέσα στη θήκη, οι πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα δεν είναι καθόλου αμελητέες. Το ιδανικό είναι να τοποθετείς την οδοντόβουρτσα μέσα σ’ ένα ποτηράκι και μακριά από τη λεκάάνη της τουαλέτας.