ΖΕΥΓΑΡΙΑ

10 (έξυπνα) πράγματα που κάνουν όσοι έχουν υγιή σχέση

Οι σχέσεις δεν βγαίνουν πάντα σε καλό και όπως έχουμε πει πολλές φορές απαιτούν πολλή δουλειά και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσουν και να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει η μαγική συνταγή που μπορεί να διατηρήσει όπως θέλουμε την χ, ψ σχέση μας, αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα που αν τα κάνεις θα αποκτήσεις αυτόματα μια πολύ πιο υγιή σχέση.

1. Συζητάνε τα οικονομικά τους

Αρκετοί σύμβουλοι γάμου αναφέρουν ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διαζυγίου, για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητάς με τον σύντροφό σου τα οικονομικά σας θέματα. Όταν δεν κρατάς μυστικά από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου έχετε κοινό πλάνο για πράγματα που αφορούν λογαριασμούς και αγορές δείχνει ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

2. Δεν είναι μονίμως online

Σύμφωνα με έρευνες ένας μέσος άνθρωπος περνάει μέχρι και 10 ώρες κοιτώντας κάποια οθόνη (pc, tablet, smartphone) κάτι που είναι πολύ λογικό καθώς τόσο η δουλειά όσο και η καθημερινότητά μας απαιτεί να είμαστε συνέχεια online. Όταν όμως αγνοείς τον σύντροφό σου για να ‘χαζέψεις’ στο facebook τότε μην περιμένεις να προχωρήσει η σχέση όπως πρέπει. Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον και αφήστε για λίγο τα κινητά σας κλειστά, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου.

3. Βγαίνουν έξω

Μια μακροχρόνια σχέση πέφτει πολύ εύκολα στην παγίδα της ρουτίνας, για αυτό είναι καλό να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Τα ζευγάρια που βγαίνουν ακόμα ραντεβού, για ποτό ή φαγητό και βρίσκουν χρόνο για να δουν ταινία στο σινεμά ή να μα επισκεφτούν μια έκθεση βαριούνται πολύ πιο δύσκολα από αυτά που κάνουν συνέχεια τα ίδια πράγματα.

4. Μαγειρεύουν μαζί

Η μαγειρική φέρνει κοντά τα ζευγάρια, όχι απλά γιατί μπορεί να γίνει λίγο ερωτική η κατάσταση και να καταλήξουν στο πάτωμα, αλλά γιατί προάγει το ομαδικό πνεύμα και είναι μια ιδανική ευκαιρία να μιλήσουν χαλαρά για ό,τι συνέβη μέσα στην μέρα.

5. Κάνουν εποικοδομητική κριτική

Η ειρωνεία και τα άσχημα σχόλια δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση μια σχέση, ενώ η εποικοδομητική κριτική και οι ψύχραιμες παρατηρήσεις που κάνουν τα υγιή ζευγάρια μεταξύ τους βοηθάνε σημαντικά την εξέλιξη τόσο της σχέσης όσο και τη δική τους.

6. Γελάνε

Αν δεν διασκεδάζεις με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι τη ζωή σου, με ποιον θα το κάνεις; Το γέλιο κάνει καλό, αφενός γιατί φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους αλλά και γιατί βοηθάει στην παραγωγή ενδορφίνης, της ορμόνης που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.

7. Μιλάνε ανοιχτά για το σεξ

Το σεξ είναι *ίσως* το πιο σημαντικό πράγμα που ενώνει δύο ανθρώπους- τουλάχιστον τον πρώτο καιρό της σχέσης για αυτό και έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να μιλάς για αυτό χωρίς να ντρέπεσαι. Τα ζευγάρια που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιραστούν φαντασιώσεις, προβληματισμούς αλλά και εμπειρίες προφανώς απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το σεξ καθώς δεν σπαταλάνε χρόνο σε πρέπει και μη.

8. Τσακώνονται

Ναι, προφανώς και δύο άνθρωποι σε μια υγιή σχέση τσακώνονται, γιατί όσο και να αγαπάς τον άλλον δεν γίνεται να συμφωνείς πάντα μαζί του ενώ φυσικά το να αγνοείς ένα ζήτημα και να κάνεις σαν 8χρονο δεν θα λύσει τίποτα. Το θέμα είναι να έχεις την ψυχραιμία να διαχειριστείς την κατάσταση και να βρεις μαζί με τον σύντροφό σου μια λύση.

9. Ζητάνε συγνώμη και λένε ευχαριστώ

Η ευγένεια και ο σεβασμός είναι δύο χαρακτηριστικά που βοηθάνε σημαντικά την υγιή εξέλιξη μιας σχέσης. Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να ζητάς συγνώμη δείχνουν ότι σε νοιάζει πραγματικά ο άλλος και ενδιαφέρεσαι να διορθώσεις τα όποια λάθη έχουν γίνει, ενώ το να λες ευχαριστώ σε φέρνει πιο κοντά και δυναμώνει τη σχέση.

10. Δίνουν χώρο ο ένας στον άλλο

Επειδή βρίσκεσαι σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι θα γίνεις σιαμαία με τον σύντροφό σου· τα ζευγάρια που κάνουν πράγματα χώρια είναι υγιή πολύ απλά γιατί σέβονται το χώρο και το χρόνο του άλλου και του δίνουν το περιθώριο να λειτουργήσει και σαν μονάδα όποτε θελήσει.