ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Vaya Con Dios: Η Dani Klein θα σε βάλει στον δρόμο του Θεού, θες δε θες

Dirk Alexander

Θυμάμαι σαν τώρα να φορτώνουμε ένα παλιό μπλε yugo με σακ βουαγιάζ, βαλίτσες και πυρέξ με τυρόπιτα για τον δρόμο. Οι εκδρομές μας ήταν συχνές και μακρινές και τότε δεν ακούγαμε ειδήσεις στο ραδιόφωνο στη διαδρομή. Ο μπαμπάς μου έβαζε κασέτες και εγώ άκουγα χωρίς αντιρρήσεις από το πίσω κάθισμα. Η μαμά μου άνοιγε το μπροστινό παράθυρο, τόσο ώστε να μου φυσάει ο καθαρός αέρας το πρόσωπο, αλλά να μην κρυώνω.

Αυτές οι αναμνήσεις παίζουν στο μυαλό μου έχοντας πάντα το ίδιο μουσικό χαλί: Τους Eurythmics που με προειδοποιούσαν ότι έρχεται και πάλι η βροχή, αλλά και τους Vaya Con Dios που με απέτρεπαν από το να κλάψω για τον Louie. Η πρώτη μου επαφή με τις τοξικές σχέσεις, ήταν μέσα από τους στίχους της βέλγικης μπάντας και η φωνή της Dani Klein, κάπως οξύμωρα επαναφέρει στο μυαλό μου την ελπίδα σε κάθε φλερτ που μπορεί να μοιάζει με παροιμιώδη έρωτα: Louie and I will burn this town, σκέφτομαι κι αφήνομαι.

Μετά από 20 χρόνια που οι Vaya Con Dios και η Dani Klein με τροφοδότησαν με ποσότητες στίχων και ρυθμών ικανές να συνοδεύουν όλες τις επερχόμενες εκδρομές και ξεχωριστές στιγμές μου, η μπάντα – μάθημα σαββατοκύριακου στα οικογενειακά roadtrips κυκλοφορεί ένα νέο άλμπουμ, έτσι γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει και η playlist στο μυαλό μου χρειάζεται μια ανανέωση και μια επικαιροποίηση. Το πρώτο τους single, Shades of Joy, μια συμπαραγωγή από τους θρυλικούς Βέλγους μουσικούς, Thierry Plas και Francois Garny, περιγράφει την πορεία ζωής της front woman του συγκροτήματος, Dani Klein, μοτίβο που ακολουθείται και σε ολόκληρο το ομώνυμο άλμπουμ. Μίλησα μαζί της με αφορμή την κυκλοφορία αυτής της νέας τους δουλειάς, για τις δικές της αποχρώσεις της ευτυχίας, αλλά και την μέχρι τώρα πορεία της στη μουσική.

vaya con dios Dirk Alexander

– Ποιες είναι οι δικές σας Αποχρώσεις Χαράς; Τι σας κάνει να νιώθετε όμορφα αυτό τον καιρό με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο; 

Βρίσκω πραγματική ικανοποίηση σε απλά πράγματα: Στη φύση, στο να περπατάω με τα σκυλιά μου, στο να διαβάζω καλά βιβλία (κατά προτίμηση με τα σκυλιά στην αγκαλιά μου ή δίπλα μου), στο να βλέπω μερικούς καλούς φίλους μια στο τόσο, στα ταξίδια, στη μαγειρική και στο να πηγαίνω σε εκθέσεις. Βλέπω τις ειδήσεις και είμαι τρομοκρατημένη από την ανθρωπότητα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι η βία φέρνει μόνο περισσότερη βία. Επομένως πρέπει να βοηθάμε και να προσπαθούμε να μην πληγώνουμε ο ένας τον άλλον. Και να απολαμβάνουμε κάθε μικρό πράγμα που μας δίνει η ζωή όσο μπορούμε.

– Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε ξανά μετά από 20 χρόνια σιωπής; Τι να περιμένουμε από το νέο σας άλμπουμ; 

Το νέο άλμπουμ έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Thierry Plas (κιθάρα), ο François Garny (μπάσο) και εγώ ήμασταν στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούσαμε να δούμε περισσότερα από 2 άτομα και τα πάντα ήταν σε αδράνεια. Για να μην βαρεθούμε μέχρι θανάτου για όσο μέναμε στο σπίτι, ο Thierry πρότεινε να μαζευτούμε στο στούντιό του για να κάνουμε λίγη μουσική για διασκέδαση. Μαζευόμασταν σχεδόν κάθε μέρα και μετά από 2 χρόνια είχαμε αρκετό υλικό που μας άρεσε για να το βάλουμε σε ένα άλμπουμ. Ο ήχος και το στιλ μοιάζει με τα προηγούμενα άλμπουμ των Vaya Con Dios.

vaya con dios Dirk Alexander

– Πώς νιώθετε ως γυναίκα στα ηνία ενός συγκροτήματος; 

Είναι μεγάλη ευθύνη. Όταν είσαι αρχηγός, τελικά όλα στηρίζονται σε σένα και ακόμα κι αν το αναθέσεις σε κάποιον άλλον, αν κάτι πάει στραβά, τότε εσύ θεωρείσαι υπεύθυνη. Είτε πρόκειται για τεχνικά προβλήματα, είτε για ανθρώπινες σχέσεις. Στο κοινό πρέπει να παρουσιάσεις ένα τέλειο σόου, πρέπει να είσαι όμορφη, πρέπει να είσαι φιλική, ακόμα και κάποιες στιγμές που δεν νιώθεις έτσι. Μπορεί επίσης να είναι αρκετά μοναχικό. Γιατί όσο κοντά και να είσαι με τους μουσικούς ή το υπόλοιπο crew, τελικά εσύ είσαι το αφεντικό και αυτό κάνει τη διαφορά.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει μετά από 40 χρόνια στη σκηνή και τη δημιουργία μουσικής;

Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρειμ είναι ότι είναι σημαντικό από σεβασμό προς τον εαυτό σου και το κοινό σου να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Αλλά τελικά ο κύριος στόχος στη ζωή πρέπει να είναι να ζεις ειρηνικά με τον εαυτό του. Να μην δίνεις μεγάλη σημασία.

– Υπάρχουν κάποιοι στίχοι ή τραγούδια που είναι πιο κοντά στην καρδιά σας; 

Όλοι οι στίχοι είναι σημαντικοί για μένα, γιατί περιγράφουν το πώς νιώθω για διαφορετικά πράγματα στη ζωή. Αφιερώνω πολύ χρόνο γράφοντάς τους. Εγώ πάντα ακούω τους στίχους όταν ακούω ένα τραγούδι, ξέρω όμως ότι πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν. Μια φορά, ζήτησα από τους μουσικούς μου να μου πουν τι σήμαιναν οι στίχοι ενός τραγουδιού που είχαν παίξει 100 φορές και κανείς τους δεν είχε ασχοληθεί ποτέ να τους ακούσει!

Dirk Alexander

– Πώς έχει αλλάξει η Dani ως άνθρωπος, αλλά και ως καλλιτέχνιδα, όλα αυτά τα χρόνια; 

Έχω αλλάξει όπως όλοι μας, αλλά βαθιά μέσα μου είμαι το ίδιο εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο που ήμουν πάντα. Ελπίζω βέβαια, να έγινα πιο σοφή.

– Νιώσατε ποτέ πίεση να δημιουργήσετε ή να τραγουδήσετε κάτι που δεν σας ταίριαζε; 

Μερικές φορές άνθρωποι από δισκογραφικές εταιρείες προσπάθησαν να παρέμβουν στην εμφάνιση ή στη μουσική μου. Αλλά ποτέ δεν έχω συμφωνήσει να κάνω κάτι που δεν μου φαίνεται σωστό.

– Είναι δύσκολο να είστε γυναίκα σε αυτή τη βιομηχανία; 

Το να είσαι γυναίκα μερικές φορές είναι δύσκολο, ειδικά σε καταστάσεις όπου οι άνδρες έχουν όλη τη δύναμη. Τείνουν να θεωρούν ότι είσαι λιγότερο έξυπνη από αυτούς. Πάντα αγωνιζόμουν για τα δικαιώματά μου και (σ.σ. οι άντρες) δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Ευχαριστώ καθημερινά τους γονείς μου που με μεγάλωσαν ως ίση με τους άλλους, είτε είναι άνδρες, είτε γενικά ισχυροί άνθρωποι.

Οι ισχυροί άνθρωποι δεν με εντυπωσιάζουν καθόλου. Μπορεί να τους βρω μέχρι και αξιολύπητους.

– Αν σας ρωτούσα μερικά χρόνια πριν, «πώς θα φανταζόσασταν τη ζωή σας σε 20 χρόνια;», μοιάζει καθόλου με αυτό που ζείτε σήμερα; 

Έχω συνειδητοποιήσει με τα χρόνια, ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως ονειρευόσουν ότι θα ήταν. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απλά πρέπει να τη ζεις, όπως έρχεται. Ήθελα να τραγουδήσω, είχα αυτή την ορμή, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ όταν ήμουν νέα τι μου επιφύλασσε η ζωή. Το ίδιο και σήμερα. Το μέλλον βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ορίζοντα, δεν μπορούμε να το δούμε.

Dirk Alexander

Οι Vaya con Dios είδαν τη φράση που αποτελεί το όνομά τους γραμμένη σε έναν τοίχο στην κουβανική περιοχή του Μαϊάμι πριν από πολύ καιρό, όταν έψαχναν πώς να ονομάσουν το συγκρότημά τους. Σημαίνει «πήγαινε με τον Θεό», αλλά η Dani Klein δηλώνει άθεη. «Είναι όμως ένας τρόπος να ευχηθείς καλή τύχη, σε κάποιον που φεύγει μακριά», μου λέει σε μια δική της απόπειρα να φέρει πιο κοντά σ’ αυτό που είναι η ίδια, αυτό που δηλώνει καλλιτεχνικά. Άραγε ο μπαμπάς μου να είχε αυτό στο μυαλό του όταν πατούσε το play στις εκδρομές μας; Και με αυτή την απορία στο μυαλό, ξαναμπαίνω νοητά σ’ εκείνο το yugo με μένα πια στη θέση του οδηγού και το Shades of joy να παίζει στο repeat. Κάπως έχω κολλήσει με το Always Something Missing.