ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Think Pig πρόλαβαν κι έγιναν επιχειρηματίες «προτού πεθάνουμε όλοι»

Think Pig

Πριν 8 χρόνια σχεδόν δύο κορίτσια μπήκαν στις ζωές μας μέσω των social media με σκοπό να καταγράψουν όσα εμείς καμιά φορά δεν μπορούμε να εκφράσουμε με αστείο τρόπο. Ατάκες όπως «μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε», «ΑΠΑΡΑΤΑΤΕΜΕ», «Κούπα για να την πετάς στο κεφάλι όποιου σ’ εκνευρίζει», «Η ζωή είναι μικρή φάε τον κουραμπιέ», γράφτηκαν πάνω σε κούπες για να πίνεις τον καφέ σου (ή και το ποτό σου), σε τέλεια σημειωματάρια και ατζέντες για να πάει καλά η χρονιά (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία), νεσεσέρ και κάλτσες. Μέχρι που κυκλοφόρησαν και το δικό τους κόμικ. Κυρίες και κύριοι, από εδώ οι Think Pig.

H Αθηνά και η Μαριλένα βρίσκονταν σε μια μεταβατική φάση όταν αποφάσισαν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση. Ξεκίνησαν δίχως budget, έχοντας μόνο τον χώρο. Τα πράγματα κύλησαν από μόνα τους, γιατί καμιά φορά η ζωή ξέρει. «Δεν είχαμε κάτι να χάσουμε με το να προσπαθήσουμε» λένε και οι δύο και αυτό είναι ένα μικρό μάθημα που αξίζει να κρατήσουμε. Ακολουθούν τα δικά τους λόγια.

«Είμαστε η Αθηνά και η Μαριλένα και γνωριστήκαμε στις αρχές του 2015 τυχαία σε μια φωτογράφιση. Το Think Pig είναι μία από αυτές τις συνθήκες, που όταν κοιτάζεις πίσω δεν θυμάσαι λεπτομέρειες και συγκεκριμένα πράγματα, είναι κάπως όλα θολά, σαν να έγιναν από μόνα τους και κάπως έτσι έγινε στ’ αλήθεια. Το Τhink Pig ξεκίνησε έτσι από μόνο του χωρίς να το πολυσκεφτούμε!

Eκείνη την περίοδο η Μαριλένα είχε πάθει μια (καλή) εμμονή με τα γουρούνια και διάβαζε διάφορα πράγματα για το πόσο έξυπνα ζώα είναι και τα θαύμαζε. Είναι, επίσης, μια παράφραση του THINK PINK και του THINK BIG που κυκλοφορούσαν πολύ εκείνο το διάστημα προωθώντας τη θετική ενέργεια και την καλή διάθεση, ενοχοποιώντας κρυφά όλους τους υπόλοιπους που ένιωθαν να βουλιάζουν στα χάλια τους.

Think Pig

Σίγουρα, η άγνοια και η απειρία σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχειρείν φέρνει δυσκολίες από μόνη της. Το ότι πρέπει να ψάχνεις, δηλαδή, τα πάντα, για κάθε βήμα που πας να κάνεις και τελικά, λόγω απειρίας και λόγω βλακείας καμιά φορά, στην αρχή διαλέγεις πάντα μια λύση που εξυπηρετεί εκείνη τη στιγμή αλλά λίγο παρακάτω είναι εντελώς ακατάλληλη για να προχωρήσεις. Αν αυτό το εφαρμόσεις σε οικονομικές αποφάσεις και πρακτικά ζητήματα καταλαβαίνεις ότι η αρχή μοιάζει πάντα με έναν συνεχή αγώνα και μια συνεχή πανωλεθρία.

Η ανάγκη μας να πούμε τις καθημερινές μας ιστορίες και ανησυχίες, χωρίς πολλά φίλτρα, μάλλον ήρθε και κούμπωσε με την αντίστοιχη ανάγκη του κόσμου, που μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήμασταν όλοι ο ένας πιο σαστισμένος και πιο θυμωμένος από τον άλλο, με όλα όσα συνέβαιναν στην χώρα.

Think Pig Η Αθηνά και η Μαριλένα ή αλλιώς οι Think Pig

Τον Μάρτιο του 2023 κλείνουμε 8 χρόνια και αν έχουμε κερδίσει κάτι, αυτό σίγουρα δεν είναι πολλά χρήματα, αλλά η εμπειρία του να ξεκινάς κάτι από το μηδέν, να του δίνεις μορφή και να παλεύεις κάθε μέρα για και μαζί με αυτό ώστε να πάτε πιο πέρα. Είναι μια διαδικασία που μέσα από τον χρόνο και την εξέλιξη σε αλλάζει και σου μαθαίνει πολλά πράγματα για τον εαυτό σου που δεν ήξερες.

 

8 χρόνια, σχεδόν, τώρα οι αλλαγές του THINK PIG περνάνε πρώτα από πάνω μας και το αντίστροφο. Το να βρεθείς με δική σου επιχείρηση και να έχεις την απόλυτη ευθύνη της είναι, περίπου, σαν να βρεθείς ξαφνικά με ένα παιδί.

«Είναι αδύνατον να μην βρεθείς πιο κοντά με αγωνίες και με χαρές και με μια δύναμη που δεν ήξερες ως εκείνη την ώρα ότι διαθέτεις.»

Αν έχουμε μια συμβουλή της προκοπής να δώσουμε είναι η εξής: ΝΑ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ. Δηλαδή όσο πιο πολλούς ανθρώπους έχεις να συμβουλευτείς, ειδικά αν είναι και καλοί στον τομέα τους (καλοί λογιστές, καλοί επιχειρηματίες κλπ) τόσο λιγότερες λάθος κινήσεις θα κάνεις. Αυτή ίσως είναι η δεύτερη καλή συμβουλή: Μην προσπαθείτε να μην κάνετε κανένα λάθος, είναι αδύνατον.

Think Pig Think Pig
fbt

Η αγαπημένη μας και η πιο αληθινή ατάκα είναι το “μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε”. Eίναι και ο βασικός πυρήνας της έμπνευσής μας. Αν συνειδητοποιήσεις βαθιά μέσα σου πόσο εφήμερα είναι όλα, παύεις να παίρνεις τον εαυτό σου και τον κόσμο τόσο στα σοβαρά, απενοχοποιείσαι και περνάς κάπως πιο ευχάριστα αυτό το χάλι που λένε ζωή.

Κάθε συνεργασία είναι σαν γάμος. Έχει τα καλά του και τα κακά του. Στα καλά είναι πάντα το νοιάξιμο και η αλληλοϋποστήριξη, στα δύσκολα και στα κακά είναι η τριβή. Προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε στα καλά.

Όνειρο μας είναι να γίνει το THINK PIG εκείνο το μέρος που όσοι το ακολουθούν και το επισκέπτονται, είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία, να νιώθουν πάντα καλύτερα, λίγο πιο χαρούμενοι, λίγο πιο ανακουφισμένοι, λίγο λιγότερο μόνοι. Αυτό, και να ανοίξουμε μια μέρα ένα κατάστημα κάπου κοντά στο κέντρο της Αθήνας».

Think Pig, Λεωφ. Ειρήνης 28 Ηλιούπολη