Νόρα Κουφού, πώς νιώθεις που έγραψες ιστορία ως η πρώτη νικήτρια του World Class Greece;
- 11 ΙΟΥΝ 2025

Η Νόρα Κουφού είναι η πρώτη γυναίκα νικήτρια στα 16 χρόνια του World Class Greece 2025, του κορυφαίου διαγωνισμού bartending στην Ελλάδα. Η Head Bartender στο Line Athens αναδείχθηκε Bartender of the Year και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class 2025, που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο. Τη ρωτήσαμε πολλά, μάθαμε περισσότερα και κυρίως τη συνταγή για το απόλυτο κοκτέιλ του ελληνικού καλοκαιριού.
-Νόρα Κουφού, γιατί χρειάστηκαν 16 χρόνια για να μιλάμε για νικήτρια και όχι νικητή του World Class Greece;
Καλή ερώτηση. Ίσως γιατί απλά δεν έτυχε! Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναίκες που έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια (σ.σ: η γυναικεία συμμετοχή άγγιξε το 20% των φετινών συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη παρουσία και ισχυρή θέση των γυναικών στον χώρο του bartending).
Ο ανταγωνισμός ήταν πάντα πολύ δυνατός και, όπως σε κάθε διαγωνισμό, μετράνε πολλές παράμετροι κάθε χρονιά. Το σημαντικό είναι πως αν και άργησε λίγο, τελικά έγινε.
Νόρα Κουφού: «Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα είμαι η τελευταία».
-Νόρα Κουφού, ακούγεται ακόμη το «κοπελιά, πιάσε ένα ποτό» στα μπαρ;
Ανάλογα με το πού βγαίνεις, υποθέτω! Ναι, μου έχει τύχει κι εμένα και συνεχίζει να συμβαίνει που και που. Επιλέγω να το παίρνω με χιούμορ και εντάξει, πολλές φορές ένα βλέμμα είναι αρκετό για να πεις όσα δεν σου επιτρέπεται να πεις διαφορετικά.
-Πώς αποφάσισες να γίνεις bartender; Πόσα βήματα προηγήθηκαν πριν ανέβεις στο βάθρο της νικήτριας; Πόσες λάθος συνταγές και πειραματισμοί προηγήθηκαν;
Έγινα γιατί το ήθελα πολύ και ήμουν τυχερή που είχα γύρω μου ανθρώπους ανοιχτούς, που μου έδωσαν χώρο να το προσπαθήσω και να εξελιχθώ. Τα βήματα ήταν πολλά, δουλεύω στον χώρο σχεδόν 10 χρόνια. Από παιδί θυμάμαι να παρατηρώ με θαυμασμό όσους ήταν πίσω από το μπαρ και κάπως έτσι μπήκε το μικρόβιο.
Όσο για τα λάθη, εννοείται πως υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά δεν πειράζει. Προχωράμε ευθεία, όπως λέμε και στο μαγαζί!
-Όταν κατάλαβαν οι δικοί σου ότι η Νόρα θα κάνει καριέρα (και δεν είναι απλά μια φάση) το αποδέχτηκαν;
Εντάξει, στην αρχή δεν πέταξαν και τη σκούφια τους! Αλλά, ευτυχώς, έχω γονείς που πάντα μας έδιναν χώρο, σε μένα και στα αδέρφια μου, να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο και να γίνουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε. Και ξέρω καλά πως σήμερα είναι σίγουρα περήφανοι (και με το παραπάνω) για την πορεία όλων μας.
-Νόρα Κουφού, τι αποτρέπει μια γυναίκα να μπει στο industry των μπαρ και πόσα στερεότυπα έπρεπε να ξεπεράσεις (αν έπρεπε) για να γίνεις αποδεκτή σε ένα μπαρ όπου ακούγονται μόνο «έλα μπρο μου»;
Υπάρχουν εμπόδια, σίγουρα. Η σωματική κούραση είναι μεγάλη, τα ωράρια απαιτητικά, το θέμα της εγκυμοσύνης στην εστίαση είναι υπαρκτό και σοβαρό και φυσικά χρειάζεται να αποδείξεις τι αξίζεις, καμιά φορά λίγο παραπάνω.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι όταν εμείς αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας.
Νόρα Κουφού: «Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον σεβασμό. Αν κερδίσεις τον σεβασμό της ομάδας σου, μετά όλοι “μπραδέρος” είστε».
-Έχετε κάνει μια ωραία κοινότητα στο Line που θέλετε να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα ελληνικά μπαρ. Πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι αυτό;
Είναι δύσκολο, αλλά και τρομερά δημιουργικό. Το να αλλάζεις έως και το 50% του καταλόγου σου κάθε 2 μήνες -όπως κάνουμε στο Line– είναι μια διαδικασία απαιτητική σε κάθε επίπεδο. Αλλά είναι και αυτή που μας εξελίσσει συνεχώς. Το δύσκολο δεν είναι να είσαι απλώς ένα βήμα μπροστά, αλλά το να παραμένεις αληθινός σε αυτό που κάνεις. Κάτι που δεν γίνεται χωρίς δυνατή ομάδα.
Είμαι πολύ τυχερή που δουλεύω με ανθρώπους, που όχι μόνο είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, αλλά και μεταξύ τους. Αυτό για μένα κάνει τη διαφορά.
-Έχεις άγχος για τον τελικό; Ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης σου είπαν τα μυστικά για να τα πας καλά;
Φυσικά και έχω άγχος δεν γίνεται αλλιώς! Μαζί με ανυπομονησία και μεγάλη προσμονή για να ζήσω όλη αυτή την εμπειρία. Ο Νίκος και ο Βασίλης ήταν δίπλα μου σε όλη τη διαδρομή, πάντα με συμβουλές και στήριξη.
Τεράστια όμως, ήταν και η βοήθεια του Γιάννη Βαβαδάκη, που ήταν κυριολεκτικά εκεί σε κάθε βήμα και έτοιμος να με βοηθήσει ακόμα και στην πιο περίεργη μου ιδέα, όπως το να φτιάξουμε βρώσιμη ντισκομπάλα για γαρνιτούρα – ναι, το εννοώ.
– Πόσα βιβλία έχεις διαβάσει για συνταγές και αποστάγματα, πόση ώρα μελετάς για τον μεγάλο τελικό και τι σκέφτεσαι να παρουσιάσεις;
Εντάξει, τα βιβλία είναι πολλά και σίγουρα θα γίνουν ακόμα περισσότερα! Αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση της ξεκούρασης και της αποσυμπίεσης, κάτι που έχω ανάγκη την παρούσα φάση. Από τον Ιούλιο όμως ξεκινά η προετοιμασία για τον τελικό, οπότε προβλέπεται σκληρή δουλειά, σκληρή μελέτη και ακόμα περισσότερο brainstorming.
Δεν ξέρω ακόμα ακριβώς τι θα παρουσιάσω, αλλά ξέρω σίγουρα ότι θέλω να είναι κάτι που με εκφράζει και που έχει μέσα του κομμάτια από τις εμπειρίες μου.
– Βλέπουμε ότι η νέα γενιά ζητά την απλότητα στα μπαρ, βγαίνει στα πεζοδρόμια περισσότερο. Πώς μπορείς να πείσεις την Gen Z να επιστρέψει στο μπαρ;
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τους πείσεις, αρκεί να τους καταλάβεις. Αν προσαρμόσεις αυτό που κάνεις στο τώρα, χωρίς να χάνεις την ταυτότητα σου και αυτό που πρεσβεύεις, κι αν τους κάνεις να νιώσουν ότι έχουν θέση στο μπαρ σου, τότε είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά.
Άλλωστε, αν θέλουν να κάτσουν στο πεζοδρόμιο, δεν πειράζει βάζουμε και μερικά σκαμπό και είμαστε όλοι happy.
– Το 2025 ποια μπαρ είναι επιτυχημένα; Ποια είναι εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που κάνουν ένα μπαρ στέκι;
Τα μπαρ που ξεχωρίζουν είναι εκείνα που έχουν κάτι να πουν, είτε μέσα από το concept τους, είτε γιατί πιάνουν σωστά τον παλμό του κόσμου και της εποχής. Μπορεί ένα concept να σου τραβήξει την προσοχή, αλλά είναι οι άνθρωποι που θα σε κρατήσουν. Η ομάδα, η αύρα, ο τρόπος που σε κάνουν να νιώθεις όταν μπαίνεις.
Για μένα ένα μπαρ γίνεται στέκι όταν σου δίνει την αίσθηση πως κάπου ανήκεις.
-Νόρα Κουφού, αν θέλω να πιώ ένα ποτό και να με μεταφέρει κατευθείαν στο ελληνικό καλοκαίρι σε νησί, τι θα μου φτιάξεις;
Ένα αρωματικό τζιν τόνικ -άχαστο- με λίγο δενδρολίβανο, θυμάρι και έλαια λεμονιού. Άντε και μία πράσινη ελιά για γαρνιτούρα, γιατί μου αρέσουν πολύ.