ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μην παντρευτείς, αν δεν μιλήσεις πρώτα με τον Ευστάθιο Πορίκη

Η μέρα του γάμου είναι – απ’ όσο λένε – η ομορφότερη μέρα της ζωής σου. Όλα αυτά τα συναισθήματα από το ζευγάρι που αποφάσισε να παντρευτεί, τους συγγενείς και φίλους που παρευρισκόνται στη σπουδαιότερη στιγμή της κοινής τους πορείας, πρέπει σίγουρα να αποτυπωθούν. Το άλμπουμ γάμου, είναι νομίζω εκείνο το σουβενίρ που διαχρονικά φέρνει κοντά όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το μυστήριο, κάπως σαν αποδεικτικό στοιχείο όλων όσων συνέβησαν εκείνη τη μέρα και θα τους ενώνουν για πάντα.

Συνεπώς, η αναζήτηση του ιδανικού φωτογράφου και κινηματογραφιστή, δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Χρειάζεται να συναντήσεις κάποιον που θα βλέπει το γεγονός αυτό, αλλά και τους συμμετέχοντες, με την ίδια αγάπη που τους βλέπεις εσύ. Ο Ευστάθιος Πορίκης ξεκίνησε να κάνει βίντεο και μικρές ταινίες ήδη από τη σχολή, μέχρι που ένας φίλος του, του ζήτησε να βιντεοσκοπήσει μια βάφτιση της οικογένειάς του. Τότε ήταν που κατάλαβε πόση χαρά μπορεί να προσφέρει, συμπυκνώνοντας τα συναισθήματα μιας τέτοιας στιγμής σε ένα βίντεο. Η ενασχόλησή του και με τη φωτογραφία, ήταν μονόδρομος, αφού μετά από ορισμένες αποτυχημένες συνεργασίες με φωτογράφους, κατάλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει το κλικ που ήθελε και έβλεπε εκείνος ότι μπορούσε. 

Αν τον ρωτήσεις σήμερα σε πόσους γάμους έχει υπάρξει φωτογράφος, πλέον δεν θυμάται να σου πει. Σίγουρα πάνω από 200, υποστηρίζει, εφόσον δουλεύει 10 χρόνια συνεχόμενα. Αν ρίξεις μια ματιά στο προφίλ του θα δεις μοναδικές εικόνες από τα ζευγάρια που θα λατρέψεις και θα σε κερδίσουν αμέσως, αλλά ο Ευστάθιος Πορίκης θα σε παροτρύνει να δεις τις ταινίες των γάμων που είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό.

Ο Ευστάθιος Πορίκης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Χαλκίδα. Σπούδασε στην πρωτεύουσα και δούλεψε για αρκετά χρόνια στην τηλεόραση. Η αγάπη του για την Χαλκίδα τον γύρισε εκεί, όπου είναι η βάση του, γιατί λατρεύει την θάλασσα. Εκτός από φωτογραφία, έχει σπουδάσει τη δημιουργία εικόνας σε όλους του τομείς και έχει βαθιά γνώση στο τι αποτέλεσμα θέλει να δώσει, αλλά και τους τρόπους που θα το καταφέρει. Το 2011 ανέλαβε να καλύψει τον πρώτο του γάμο και ακόμα θυμάται το άγχος που είχε, καθώς είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να συνυπολογίζει και να σκέφεται κανείς μέσα στην όλη διαδικασία και ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

Μέσα στα χρόνια που δουλεύει, φυσικά υπήρξαν και ευτράπελα, τα οποία δυστυχώς, ενίοτε είχαν ως «θύμα» τον ίδιο. Για παράδειγμα, μια φορά είχε σκαρφαλώσει για να κρεμάσει ένα νυφικό σε μια βεράντα, για χάρη της τέλειας λήψης φυσικά. Στο κατέβασμα, όμως τα κάγκελα στάθηκαν εμπόδιο και έσκισαν το παντελόνι του μπροστά σε όλους.

Ο γάμος για τον Ευστάθιο δεν είναι απλά μια δουλειά. Είναι ένα πρότζεκτ που πάνω απ όλα ευχαριστεί τον ίδιο, όπως λέει και δεν θα είναι ποτέ μια regular day-job. Αλλιώς δε θα το έκανε. Είναι όλα αυτά τα χαμόγελα του κόσμου, όλες αυτές οι στιγμές, όλα αυτά τα πάρτι και τα μεθύσια, ακόμα και τα δάκρυα χαράς που πρέπει να αποτυπωθούν και όπως θα δεις και θα ακούσεις, το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

Οι αγαπημένες του εικόνες είναι τα πορτραίτα την νύφης μόλις ετοιμαστεί και λίγο πριν φύγει απο το σπίτι και όλες οι απίστευτες ιστορίες με τα ρύζια μετά την τελετή. Σακούλες, τσουβάλια, φασόλια, κουφέτα, ρύζι με φτυάρια και κάθε τι που θα αποφασίσουν να κάνουν οι παρέες των ανθρώπων που παντρεύονται. Έτσι, μέσα από τα συναισθήματά του στον γάμο σου θα σου παραδώσει ενθύμια που θα χαίρεσαι να  βλέπεις ξανά και ξανά.

Σαν φωτογράφος γάμου έχει παρευρεθεί σε πολλά από τα γνωστότερα κτήματα των Αθηνών, παντού στις αγαπημένες μας Κυκλάδες και φυσικά στον τόπο του, την Χαλκίδα. Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες του θεωρεί πως είναι η Evelyn και ο Melvin, ένα ζευγάρι από την Νέα Υόρκη που ταξίδεψε στην Ελλάδα για τον γάμο τους, καθώς και ο πολιτικός γάμος της Αλεξίας και του Oliver στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

Τα καλοκαίρια του φυσικά είναι πολύ δύσκολα από την άποψη του ελεύθερου χρόνου, αλλά αν τον παρακολουθείς στα social media εκτός ότι θα ζηλέψεις, θα ζήσεις και όλες του τις περιπέτειες, γιατί λατρεύει να μοιράζεται πάντα τα ταξίδια του με τα ευτράπελα τους. Τα αγαπημένα του νησιά είναι η Τήνος και φέτος προστέθηκε και η Αντίπαρος.

Η ομάδα του απαρτίζεται μόνο από επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές που συνεργάζονται για συνεχόμενα έτη και είναι πολύ δεμένοι. Ένας γάμος είναι ένα πολύ απαιτητικό και δύσκολο προτζεκτ που φυσικά θέλει υποστήριξη και έχει πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί οι στιγμές αυτές είναι μοναδικές. Φέτος, η ομάδα του δημιούργησε και ένα μοναδικό photobooth για να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους και να σου χαρίσουν ακόμα περισσότερες στιγμές χαράς και διασκέδασης.

Οπότε, αν έχεις αποφασίσει να κάνεις το μεγάλο βήμα στη ζωή σου πρέπει σίγουρα να μιλήσεις μαζί του. Και αν σκέφτηκες ότι η Χαλκίδα πέφτει λίγο μακριά, θα σε υποδεχτεί με τον αγαπημένο σου, σε έναν υπέροχο χώρο στην Κηφισιά. Εκεί, θα συζητήσετε τις ιδέες σας και φυσικά θα φανεί αν έχετε αυτό που ο Ευστάθιος ορίζει ως «χημεία με το ζευγάρι». Όπως λέει ο ίδιος «ο φωτογράφος σου την ημέρα του γάμου είναι ο φίλος σου σε όλα. Κανένας άλλος. Γιατί περνάτε όλη την ημέρα μαζί, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και πίστεψέ με δεν έχεις άλλον να σε τραβήξει μακριά από την ξαδέρφη που δεν ήθελες να καλέσεις αλλά έπρεπε». 

porikisefstathiosweddings

Porikis Efstathios

PorikisEfstathios Wedding

Efstathios Porikis – Creative Director, Photographer & Cinematographer