ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαίη Ζαννή: «Η κοινωνία ακόμα και τώρα θεωρεί ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να τα κάνει όλα»

24MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Η Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Wonen Act, της πρώτης και μοναδικής οργάνωσης στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών σε αυτό που αποκαλείται ”Leadership in the Public Sphere”, Μαίη Ζαννή μιλά στο LadyLike για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει.

Υλοποιώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο εκπαίδευση – ενδυνάμωση – δικτύωση η Μαίη Ζαννή και η Wonen Act θέτουν ως στόχο όλο και περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Δεν εθελοτυφλεί. Γνωρίζει ότι ο δρόμος προς την ισότητα είναι μακρύς και ανηφορικός. Έχει όμως πίστη πως η συμπόρευση μπορεί να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές ακόμα και σε μία κοινωνία που βρίθει προκαταλήψεων ως προς τη θέση της γυναίκας και τις ικανότητές της. Η Μαίη Ζαννή θα λάβει μέρος στο Most Powerful Women Summit το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου στις 11:00.

Πώς προέκυψε η Women Act;

Η Women Act ιδρύθηκε το 2017 από 8 γυναίκες με στόχο να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα. Είναι η μόνη οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών στην δημόσια σφαίρα στη χώρα μας και η βάση μας είναι η Αθήνα αλλά έχουμε και hubs στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα ενώ σύντομα θα βρισκόμαστε και στην Αλεξανδρούπολη.

Ποιο είναι το ερέθισμα, η χρονική στιγμή, που σας έκανε να ασχοληθείτε ενεργά με τα γυναικεία δικαιώματα;

Είχα την εμπειρία να κατέβω ως υποψήφια βουλευτής το 2012 και έτσι είδα από μέσα πόσο δύσκολο είναι για μια νέα γυναίκα να ανακατεύεται στα κοινά. Τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τη μοναξιά όταν μια γυναίκα τολμάει να βγει μπροστά. Αποφάσισα να κάνω κάτι ώστε να μην βρεθεί κάποια άλλη γυναίκα στην ίδια θέση.

Είχα την εμπειρία ενός προγράμματος στις ΗΠΑ όπου είχα δει τα δίκτυα αυτά γυναικών και πώς στηρίζουν και ενθαρρύνουν οι γυναίκες εκεί η μία την άλλη στη δημόσια σφαίρα οπότε ήξερα ότι αυτό λείπει από την Ελλάδα. Στάθηκα τυχερή στο ότι και οι άλλες συνιδρύτριες έχουν το ίδιο όραμα καθώς και εμπειρία στη δημόσια σφαίρα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Women Act;

Να ενδυναμώσουμε και να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα, να θέσουμε ζητήματα ισότητας συνολικά στην κοινωνία και να δικτυώσουμε τις γυναίκες μεταξύ τους ώστε να επιτύχουμε περισσότερες συνέργειες στη δημόσια σφαίρα. Μέσα από τις Ακαδημίες Ηγεσίας και τα Aperitifs μας, που είναι οι κύριες δράσεις μας, ενδυναμώνουμε τις γυναίκες ώστε να προχωρήσουν προς την κορυφή.

Μαίη Ζαννή 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Ποιες επόμενες δράσεις της Women Act;

Η Women Act συνεχίζει – παρ’ όλη τη δυσκολία της εποχής μας λόγω πανδημίας – τις δράσεις της για ενδυνάμωση και δικτύωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Κάθε μήνα διοργανώνουμε τα γνωστά μας Women Act Aperitifs με διακεκριμένες ομιλήτριες. Μόλις είχαμε τη χαρά να μας μιλήσει η Stellene Volantes, η Αμερικανίδα διευθύντρια ελληνικής καταγωγής από το Town and Country μαζί με τη Δήμητρα Κωλοτούρα της Zeus&Dione.

Στο τέλος του μήνα έχουμε άλλη μια Ακαδημία Ηγεσίας, η οποία και αποτελεί τη βασική μας δράση καθώς δίνει τα εργαλεία σε μια γυναίκα ώστε να διακριθεί και να διεκδικήσει θέση ηγεσίας. Εργαλεία όπως branding, public speaking skills αλλά ακόμα και πώς χειρίζεται τα ΜΜΕ είναι απαραίτητα. Τις Ακαδημίες Ηγεσίας μας σχεδιάζει και υλοποιεί η Δρ. Μαρία Γιαννιού, Leadership & Empowerement Coach, ιδρύτρια του Lead From Within και συνιδρύτρια της Women Act.

Ποια είναι τα κλειδιά για τη διεκδίκηση ρόλων ευθύνης από τις γυναίκες;

Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι να το αποφασίσουν. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και να του δώσουν την ευκαιρία να βγει μπροστά. Στη συνέχεια η εκπαίδευση, η δικτύωση και το mentoring αποτελούν κλειδιά στην ανέλιξη τους και για αυτό στην Women Act δίνουμε τόση έμφαση σε αυτά.

Παίρνω ως δεδομένο την ύπαρξη διακρίσεων στον επαγγελματικό στίβο και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθούν;

Θα σας πω ένα το οποίο έχει να κάνει με την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή γιατί αυτό πολλές φορές είναι που κρατάει τις γυναίκες πίσω.

Οι διακρίσεις που έχουν όταν τους ζητάνε να δουλεύουν σαν να μην έχουν παιδιά και την ίδια στιγμή έχουν τόσα οικογενειακά καθήκοντα σαν να μην έχουν δουλειά.

Ποια μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτά, ειδικά στην εποχή μας όπου ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε καθώς οι γυναίκες πρέπει να εργαστούν, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, να φροντίσουν δυο γενιές καθώς έχουν τον ρόλο του φροντιστή για τους γονείς τους αλλά και το σπίτι τους; Είναι μια ισορροπία που δυσκολεύει όλες.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα του 2021;

Τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. Αυτά που ακούει από μικρό κορίτσι για το πώς πρέπει να φέρεται, τι στόχους να βάλει στη ζωή της και τι σημαίνει επιτυχία για μια γυναίκα. Είναι δύσκολο να τα βγάλει από το μυαλό της και να μην τη νοιάζει για παράδειγμα όταν θα την αποκαλούν αυταρχική και δύσκολη αντί για αποφασιστικό και φιλόδοξο ηγέτη όπως θα έλεγαν έναν άντρα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Οι δυναμικές ηγέτιδες μιας νεότερης γενιάς, όπως η Τζασίντα Αρντερν, η Μέτε Φρέντρικσεν και η Σάνα Μάριν, δείχνουν τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής. Στην πολιτική σκηνή της χώρας μας ακόμα οι γυναίκες δεν έχουν τον χώρο που τους αξίζει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που στην πολιτική σκηνή δεν έχουμε όσες γυναίκες θα έπρεπε. Όπως ανέφερα οι νοοτροπίες, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τις γυναίκες παίζουν ρόλο. Η κοινωνία όπως και η οικογένεια θεωρεί ακόμα και τώρα ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να τα κάνει όλα, ότι έχει να επιλέξει μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Όποτε η δημόσια σφαίρα, μέσα σε αυτή και η πολιτική, δεν προκύπτει καν σαν επιλογή. Η πολιτική ακόμη θεωρείται αντρική υπόθεση και ως αποτέλεσμα αυτού οι γυναίκες δεν ψηφίζονται όσο οι άντρες αλλά και οι ίδιες δεν μπαίνουν εύκολα στον πολιτικό στίβο. Ελπίζω στις νεότερες γενιές όπου αλλάζουν αυτές οι παρωχημένες νοοτροπίες.

Οι γυναίκες ως ποσόστωση δεν παραμένει μία βαθιά σεξιστική νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας;

Παραμένει μία αναγκαιότητα όμως γιατί αλλιώς δεν υπάρχουν γυναίκες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολιτική. Πολύ συχνά τις βλέπουμε στις λίστες αλλά δεν εκλέγονται. Δεν ωφελεί απλά ο συμβολισμός του να τοποθετείς σε μια λίστα γυναίκες. Πρέπει και να είναι στο τραπέζι των αποφάσεων. Στην Αμερική λένε “if you can’t see it, you can’t be it” και έχουν δίκιο. Πώς περιμένουμε να έρθει αλλαγή αλλιώς;

Για αυτό έχουμε ξεκινήσει στην Women Act μια καμπάνια με τίτλο “No More Manels–Όχι Μόνο Άντρες” με στόχο να πάψουν τα πάνελ συνεδρίων και εκδηλώσεων να έχουν ελάχιστες γυναικείες συμμετοχές. Είναι καιρός οι γυναίκες να πάψουν να είναι στο ακροατήριο μόνο αλλά να είναι πρωταγωνίστριες. Είναι μεγάλη μας χαρά που τα σημαντικότερα think tanks και οργανισμοί στη χώρα έχουν ήδη δεχτεί να είναι μέρος της πρωτοβουλίας μας.

Το ελληνικό #metoo ανοίγει δρόμο ώστε η ντροπή να αλλάξει πλευρά και να επέλθει αλλαγή στη συλλογική αντίληψη και την εφαρμογή της ισότητας;

Το ελληνικό #metoo έρχεται να ελευθερώσει τα θύματα από τη σιωπή και την ντροπή, να ανοίξει τα μάτια της κοινωνίας και να την αλλάξει προς το καλύτερο. Από την αρχή με τις αποκαλύψεις στον τομέα του αθλητισμού και της τέχνης έκανε πολλές από εμάς να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει συναίνεση και τι έχουμε κρύψει μέσα μας. Από περιστατικά σεξισμού και παρενόχλησης μέχρι και περιστατικά κακοποίησης γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα άλλαζε κάτι αν μιλούσαμε. Είναι ώρα για τους θύτες να ντραπούν.

Μητρότητα και καριέρα. Γιατί ακόμα να αποτελεί δίλημμα για τις γυναίκες;

Καμία γυναίκα στην εποχή μας δεν θα έπρεπε να σκέφτεται ότι θα έχει ή το ένα ή το άλλο. Και με το να θεσμοθετείται η άδεια πατρότητας πχ η Πολιτεία δείχνει τον δρόμο. Είναι εντελώς παρωχημένο ότι η γυναίκα θα κάνει πίσω από αφοσίωση προς την οικογένεια χάνοντας τη δική της καριέρα και φιλοδοξία. Χαίρομαι που βλέπω και άντρες πλέον να είναι υπερήφανοι που είναι εκείνοι στο σπίτι ή οι γυναίκες τους ηγέτιδες στη δουλειά τους.

Μαίη Ζαννή 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Αν δίνατε μία συμβουλή στην κόρη σας, ποια θα ήταν αυτή;

Να μην αφήσει ποτέ κανέναν να της πει τι μπορεί να κάνει. Στη ζωή της η ίδια να έχει τον έλεγχο και να μην σκεφτεί ποτέ ότι χρωστάει σε κανέναν οτιδήποτε.

Πιο πολύ από όλα όμως λέω στην κόρη μου να είναι γενναία γιατί οι μάχες μας είναι αυτές που μας προσδιορίζουν.

Τι απαντάτε σε όσους ταυτίζουν τους αγώνες των γυναικών για ισότητα με την αποστροφή ή το μίσος προς τους άνδρες;

Να κοιτάξουν καλύτερα γιατί οι γυναίκες μάχονται ακόμα για αυτονόητα πράγματα. Να δουν τις γυναίκες στη ζωή τους, στην οικογένειά τους, στην εργασία τους και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι άντρες οφείλουν να είναι σύμμαχοι. Έχουμε πολλούς άντρες από την πολιτική, την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή σφαίρα στην Women Act οι οποίοι μας στηρίζουν ενεργά μέσα από τον θεσμό μας, των Champions.

Μιλήστε μου για τη συμμετοχή σας στο Most Powerful Women Summit

Είναι η πρώτη μου συμμετοχή και προφανώς είμαι ενθουσιασμένη που θα μιλήσω με τόσες διακεκριμένες ομιλήτριες. Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν στηρίζουμε και δεν ενθαρρύνουμε η μια την άλλη. Στην Women Act είχαμε την τύχη γυναίκες να μας στηρίζουν από την πρώτη στιγμή και το Fortune και η κυρία Αναστασία Παρετζόγλου είναι μια από αυτές.