ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κάτια Ταραμπάνκο αποκαλύπτει για την ψωρίαση: «Ήμουν εκτός δουλειάς για 5-6 μήνες»

Instagram.com/kweenkatyatar

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ψωρίασης και είναι αφιερωμένη στα άτομα που πάσχουν από αυτή τη συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική, υποτροπιάζουσα, φλεγμονώδη δερματοπάθεια, με εξάρσεις και υφέσεις. Πρόκειται για μια νόσο με πολλά πρόσωπα, αφού η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της.

Με αφορμή την ημέρα αυτή επιχειρήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη νόσο και να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, δίνοντας τον λόγο σε μια γυναίκα που – όπως έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν – πάσχει από ψωρίαση. Ο λόγος για την Κάτια Ταραμπάνκο, ένα κορίτσι που οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίσαμε στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στις πασαρέλες και φυσικά μέσα από τη συμμετοχή της στο GNTM.

Ποια είναι η εμπειρία της σχετικά με τη νόσο; Θυμάται κάποια στιγμή έξαρσης; Πόσο μπορεί να επηρεάσει την καριέρα ενός μοντέλου η ψωρίαση; Η Κάτια Ταραμπάνκο έδωσε τις απαντήσεις της και ταυτόχρονοα το δικό της μήνυμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση.

γυναίκες survivor

Ό,τι αρνητικό πηγάζει από μέσα μας και επηρεάζει το σώμα μας, έχουμε την δύναμη να το εξολοθρεύσουμε!

Τι γνώριζες γενικά για την ψωρίαση και ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία από τη νόσο;

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα τίποτα μέχρι να έρθω αντιμέτωπη με αυτήν . Τώρα γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για αυτοάνοσο και είναι μια ύπουλη ασθένεια που πηγάζει από μέσα μας και μπορεί να εμφανιστεί σε μια στιγμή που είμαστε πολύ καλά. Ήμουν 15 ετών όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά και νόμιζα ότι ήταν φωτοαλλεργία, καθώς είχε μια ιδιαίτερη εμφάνιση η ψωρίαση μου. Δεν ήταν ο κλασικός τύπος ψωρίασης.

Είχες κάποια στιγμή έξαρσης που θυμάσαι πιο χαρακτηριστικά;

Μόλις γύρισα από Ινδία, είχα μεγάλη αύξηση κιλών (συγκεκριμένα 13) και σε συνδυασμό με το ότι λυπήθηκα πολύ που έφευγα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα λίγες ημέρες μετά να γεμίσω εξανθήματα.

Στον χώρο της μόδας, η ψωρίαση είναι ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική καριέρα ενός μοντέλου;

Βεβαίως! Είναι σημάδια στο σώμα! Πόσο ρετούς να αντέξει ένας φωτογράφος;

Έχει συμβεί ποτέ να χάσεις κάποια δουλειά εξαιτίας του συγκεκριμένου αυτοάνοσου;

Ήμουν εκτός για 5-6 μήνες.

Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά σου η ψωρίαση;

Δεν πρέπει να εκτίθεμαι πολλές ώρες στον ήλιο και τη θάλασσα. Έτσι δεν μπορώ να δουλέψω σε συγκεκριμένες συνθήκες, όποτε σίγουρα αυτό επηρεάζει αρνητικά .

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψωρίασης ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνεις σε ασθενείς και ευρύτερα σε όλους μας;

Ό,τι αρνητικό πηγάζει από μέσα μας και επηρεάζει το σώμα μας, έχουμε την δύναμη να το εξολοθρεύσουμε! Λιγότερο άγχος και περισσότερο χαμόγελο.

Η ψωρίαση σε bullets

  • H ψωρίαση εμφανίζεται περίπου στο 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, από ψωρίαση πάσχουν περισσότεροι από 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι7, ενώ στην Ελλάδα, κατά προσέγγιση το 2-3% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποιας μορφής ψωρίασης
  • H ψωρίαση προσβάλει εξίσου άνδρες και γυναίκες
  • Η ψωρίαση είναι ένα πολυπαρογοντικό νόσημα που σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες
  • H διάγνωση της ψωρίασης είναι κατά κύριο λόγο κλινική, με την εξέταση των βλαβών του δέρματος του ασθενή από τον ιατρό, εξαιτίας της τυπικής κλινικής εικόνας της νόσου.
  • Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση που απαιτεί εξατομικευμένη, μακροχρόνια παρακολούθηση και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και μακροχρόνια θεραπευτική αντιμετώπιση