ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιστορίες μητρότητας: 4 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις δικές τους στιγμές με τα παιδιά τους

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/Κική Παπαδοπούλου/24 MEDIA Creative team. /24 MEDIA

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ήρθε κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ταυτίζεται με την ωραιότερη λέξη του κόσμου, τη λέξη «μαμά». Στο LadyLike τιμάμε τη γιορτή της μητέρας δίνοντας τον λόγο στις μαμάδες. Εδώ θα διαβάσεις τις ιστορίες που μοιράστηκαν μαζί μας μαμάδες που γνωρίζεις ήδη μέσα από την καλλιτεχνική τους πορεία. Οι ηθοποιοί Ιωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα και Σοφία Παυλίδου και η φωτογράφος Ρούλα Ρέβη μάς λένε τις προσωπικές τους ιστορίες μητρότητας.

Ιστορίες μητρότητας που μπορεί να αφορούν την πρώτη στιγμή που αντίκρισαν τα παιδιά τους, τις πρώτες γιορτές της μητέρας και όλες τις επόμενες που έζησαν μαζί τους, τις αστείες τους στιγμές αλλά κι εκείνες που κλήθηκαν να επέμβουν προκειμένου να μην γκρεμιστούν με μιας οι πολύτιμες βεβαιότητες των μικρών τους. Αυτές είναι οι ιστορίες μητρότητας που μοιράστηκαν μαζί μας οι Ιωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Σοφία Παυλίδου και Ρούλα Ρέβη.

Η Ιωάννα Παππά για τον Αντώνη που σβήνει όλες τις τούρτες γενεθλίων

διάσημες μαμάδες ιστορίες μητρότητας Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/24 MEDIA

Η Ιωάννα Παππά είναι μητέρα του σχεδόν 4 ετών Αντώνη. Από 2 ετών ο Αντώνης πηγαίνει σχολείο και κάπως έτσι η μαμά του έχει ήδη αρχίσει να φτιάχνει το γνωστό αρχείο με χειροτεχνίες που όταν μεγαλώσει θα μπορεί να βλέπει με περιέργεια, νοσταλγία και χαμόγελο. Ανάμεσα σε αυτές τις χειροτεχνίες έχει ξεχωριστή θέση το πρώτο του δώρο για τη γιορτή της μητέρας για τη μαμά Ιωάννα.

«Στην πρώτη γιορτή της μητέρας που πήγαινε στο σχολείο, ήρθε στο σπίτι με μία χάρτινη ανθοδέσμη πάρα πολύ όμορφη, πάνω είχε μία καρδούλα από οικολογικά υλικά που έγραφε “Χρόνια πολλά μανούλα”. Είναι από τα πράγματα που έχω κρατήσει, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν τα κρατάω όλα. Αλλά ό,τι θυμίζει κάτι ή είναι καλοφτιαγμένο ή έχει συμβολική σημασία όπως αυτό, το φυλάω για να δει κι εκείνος όταν μεγαλώσει πώς κινήθηκε καλλιτεχνικά», λέει γελώντας η Ιωάννα Παππά.

Η ηθοποιός περιγράφει στη συνέχεια την αστεία κι επαναλαμβανόμενη ιστορία της με τον Αντώνη και τις τούρτες γενεθλίων άλλων παιδιών ή ενηλίκων. «Αυτό που συμβαίνει σίγουρα σε όλα τα γενέθλια και σε όλες τις γιορτές είναι ότι ο μικρός θέλει να σβήσει οπωσδήποτε τούρτα. Θεωρεί ότι είναι η δική του γιορτή και τα δικά του γενέθλια, είτε πάμε σε πάρτι άλλων παιδιών είτε είναι τα δικά μας», περιγράφει η Ιωάννα Παππά.

«Την τελευταία φορά που είχαμε πάει στο παιδικό πάρτι ενός φίλου του, την ώρα που το παιδί έπρεπε να σβήσει τα κεράκια, τα έσβησε ο δικός μου. Έχω κι εγώ video σαν αυτά που γίνονται viral με την τούρτα στα παιδικά πάρτι» (γέλια).

«Αυτό συμβαίνει γιατί έχει 2 Αυγούστου γενέθλια και όλοι λείπουμε πάντα και οι φίλοι μας λείπουν επίσης κι έτσι δεν μπορώ να οργανώσω τίποτα μεγάλο. Οπότε νομίζω ότι έχει ζηλέψει πάρα πολύ που δεν του έχει συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο. Φέτος αντί για την ημερομηνία τη συγκεκριμένη θα τα κάνω το Σεπτέμβριο για να του κάνω ένα μεγάλο πάρτι και να σβήσει επιτέλους την τούρτα του. Αλλά φυσικά, τώρα που είχε ο πατέρας του γενέθλια τον Απρίλιο, τα κεράκια τα έσβησε ο Αντώνης», καταλήγει η Ιωάννα Παππά.

Η Λένα Παπαληγούρα για την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τους γιους της

διάσημες μαμάδες ιστορίες μητρότητας Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/24 MEDIA

Η Λένα Παπαληγούρα είναι μαμά δύο αγοριών, του Αναστάση και του Αντώνη. Οι δύο γιοι της ήρθαν στη ζωή της κι όπως λέει είναι «μία ιστορία από μόνος του» ο καθένας.

«Όταν αποκτάς παιδία κάθε μέρα μαζί τους, κάθε στιγμή είναι μία ξεχωριστή ιστορία. Έχει φαντάζομαι κάθε γονιός άπειρες στιγμές να διηγηθεί. Άλλες αντικειμενικά συγκινητικές ή αστείες κι άλλες συγκινητικές ή άστείες μόνο για εκείνον, πράγμα που ίσως είναι και το σημαντικότερο», σχολιάζει η Λένα Παπαληγούρα όταν της ζητώ να μοιραστεί μία δική της ιστορία μητρότητας με το LadyLike.

«Κάθε παιδί είναι μία ιστορία από μόνο του, ή αν θες καλύτερα άπειρες ιστορίες, απόλυτα μοναδικές και απόλυτα απολαυστικές καθώς ο γονιός έχει την τύχη να το παρακολουθεί στιγμή – στιγμή να μεγαλώνει. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Είναι όμως, για μένα, πανέμορφο γιατί σε αναγκάζει να βγεις από τον εαυτό σου», σημειώνει η ηθοποιός για τη μητρότητα και συνεχίζει: «Σε αναγκάζει να μην είσαι η προτεραιότητά σου. Και σε αναγκάζει επίσης να επανεφεύρεις την αθωότητα, την περιέργεια, την τρυφεράδα σου. Σε αναγκάζει να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σου».

Η Λένα Παπαληγούρα έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί αλλά τελικά επιλέγει την πρώτη απ’ όλες.

«Έχω χιλιάδες ιστορίες να διηγηθώ. Διαλέγω όμως τη στιγμή της γέννησης των δύο παιδιών μου. Τη στιγμή που ένιωσα να επαληθεύεται η φράση που ακούμε να λένε οι γιαγιάδες μας: “Από όταν γεννάς και μετά η καρδιά σου χτυπά σε άλλο σώμα”».

«Η τεράστια αγωνία, ο πόνος κι ύστερα το θαύμα που βλέπεις να συντελείται, το θαύμα που βγαίνει από μέσα σου. Το πρώτο τους κλάμα κι εκείνη η πρώτη αγκαλιά. Με αυτά τα πλάσματα τα γεμάτα αίματα, που έμοιαζαν λίγο με γατάκια ή μαϊμουδάκια και που είχαν ένα βλέμμα σαν να γνώριζαν ταυτόχρονα τίποτα και τα πάντα.

Ένα βλέμμα που μόλις το αντίκρισα – και τις δύο φορές ακριβώς το ίδιο αίσθημα- ένιωσα απόλυτη ευγνωμοσύνη. Κάθε μέρα, λοιπόν, κάθε πρωί, προσπαθώ να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου και να τους λέω ευχαριστώ. Γιατί αναμφισβήτητα μου χαρίζουν τον πιο όμορφο ρόλο της ζωής μου», σημειώνει η Λένα Παπαληγούρα.

Η ηθοποιός κλείνει απευθυνόμενη στους δύο γιους της. «Αναστάση μου, Αντώνη μου ευχαριστώ. Να είστε γεροί κι ευτυχισμένοι».

Η Σοφία Παυλίδου και οι γιορτές της μητέρας με τη μεγάλη τους γλύκα

Κική Παπαδοπούλου/24 MEDIA

Ο Κωνσταντίνος και ο Δημήτρης, οι δίδυμοι γιοι της Σοφίας Παυλίδου είναι πλέον ενήλικες. Ωστόσο από τη μέρα που ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει γιορτή της μητέρας που να μην έχουν ευχηθεί στη Σοφία Παυλίδου «Χρόνια πολλά». Οι ευχές πάντα συνοδεύονται με ένα «Σ’ αγαπώ» και με δώρα που άλλαζαν στο πέρασμα των χρόνων. Για τις πολύτιμες γιορτές της μητέρας, από την πρώτη που γιόρτασε έχοντας αποκτήσει τους γιους της ως τη σημερινή που περιμένει τις ευχές τους, μας μιλά η ηθοποιός.

«Είχαν περάσει λίγοι μήνες που είχα γίνει μητέρα. Είχα γεννήσει τον Οκτώβριο και λίγους μήνες μετά ήρθε και η γιορτή. Η αλήθεια είναι ότι είναι μία αφορμή για να καταλάβεις ότι έγινες μητέρα, καθώς όλοι σου λένε “χρόνια πολλά”. Πέρασαν με ευχές άλλων τα πρώτα 2 χρόνια και μετά τα αγόρια πήγαν στον παιδικό σταθμό κι άρχισαν να μου φτιάχνουν ωραίες κάρτες για τη γιορτή της μητέρας με κάποιο λουλούδι για να μου πουν “χρονιά πολλά”», εξηγεί η Σοφία Παυλίδου.

Τα δώρα εμπλουτίστηκαν τα επόμενα χρόνια κι είναι καλά φυλαγμένα μέχρι σήμερα από τη μαμά Σοφία. «Στο νηπιαγωγείο ξεκίνησαν να φέρνουν και δώρα κανονικά. Έχω ακόμα ένα καθρεφτάκι για το πρόσωπο που μου είχαν πάρει τότε γιατί είχαν bazaar εκείνη τη χρονιά στο νηπιαγωγείο και μου το αγόρασαν μαζί με την κάρτα. Σε εκείνες τις κάρτες δε, τα γράμματά τους είναι μικρά ορνιθοσκαλίσματα, μία προσπάθεια να γράψουν “χρόνια πολλά μαμά, σ’ αγαπώ”. Στη συνέχεια περάσαμε στα αρκουδάκια, στα φλιτζάνια με τις καρδιές -μαζί με κάρτα πάντα. Έχω κρατήσει όλα τα δώρα και τις κάρτες που μου έφερναν όλα αυτά τα χρόνια», θα πει.

Μπορεί τα δώρα και οι κάρτες να έχουν πια λιγοστέψει αλλά αυτό το «Χρόνια πολλά μαμά, σ’ αγαπώ» είναι ακόμα εδώ. Κι είναι μάλλον η ουσία της γιορτής.

«Τώρα πια τα αγόρια είναι δύο ενήλικοι άντρες και παίρνουν ένα τηλέφωνο μόνο τα τελευταία χρόνια. Περιμένω με λαχτάρα πάντα αυτό το τηλέφωνο, έχει μεγάλη γλύκα αυτή η γιορτή της μητέρας. Αυτό είναι για μένα αυτή η μέρα: μεγάλη γλυκά, πολλή».

«Περιμένω και φέτος τα τηλεφωνήματά τους γιατί με καλούν ξεχωριστά ο καθένας για τις ευχές», συμπληρώνει η Σοφία Παυλίδου.

Η Ρούλα Ρέβη «έσωσε» τον Άγιο Βασίλη την πρώτη μέρα του σχολείου

διάσημες μαμάδες ιστορίες μητρότητας Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson/24 MEDIA

Η Ρούλα Ρέβη είναι μητέρα των διδύμων, Ειρήνης και Άγγελου. Η φωτογράφος έχει μιλήσει για τις δυσκολίες που πέρασε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μέχρι να κρατήσει στα χέρια της τα δύο παιδιά της, τα οποία σήμερα είναι 8 χρονών και γεμίζουν τον κόσμο της εικόνες και πολύτιμες ιστορίες. Μία από αυτές, για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο, μοιράζεται σήμερα μαζί μας.

«Την πρώτη μέρα της πρώτης δημοτικού τους αφήσαμε στην πόρτα πολύ συγκινημένοι και οι δύο», ξεκινά την περιγραφή της η Ρούλα Ρέβη αναφερόμενη στη συγκίνηση που βίωνε η ίδια και ο πατέρας των παιδιών, Αποστόλης Τότσικας βλέποντας τα δύο παιδιά τους να έχουν μεγαλώσει τόσο.

«Πήγα να τους πάρω και είχα ένα τεράστιο χαμόγελο και σκεφτόμουν πως θα θυμάμαι για πάντα τη στιγμή που τους πήρα από το σχολείο αυτή την πρώτη μέρα της πρώτης τάξης του δημοτικού. Ήθελα να με βρουν χαμογελαστή στην πόρτα. Βγήκαν αλαφιασμένοι και έξαλλοι και μου φώναζαν από μακριά πως μία συμμαθήτριά τους έλεγε όλη μέρα πως δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και πως οι γονείς αγοράζουν τα δώρα στα παιδιά τα Χριστούγεννα και πως όλα είναι ψέματα!», συνέχισε η φωτογραφος. Μπροστά στην κρίση που είχε να διαχειριστεί, πέρασε άμεσα στη δράση.

«Για λίγα δευτερόλεπτα τους έκανα εικόνα στην καρέκλα ενός ψυχολόγου στο μέλλον να του λένε πως “Η μάνα μας την πρώτη μέρα της πρώτης τάξης στο δημοτικό παραδέχτηκε πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει και πόσο λάθος ήταν αυτή η στιγμή να μας μιλήσει γι’ αυτό”».

«Όλα κράτησαν μία στιγμή στο μυαλό μου και τους είπα: “Τι λέτε ρε παιδιά θα τρελαθώ! Φυσικά και υπάρχει κάτι δεν έχει καταλάβει η φίλη σας, φυσικά και υπάρχει. Μπείτε στο αμάξι να το συζητήσουμε τώρα”. Χαμογέλασαν με ανακούφιση αφού τους βεβαίωσα για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και μετά είπαμε όλα τα νέα αυτής της πρώτης μέρας. Ακόμα πιστεύουν και νομίζω πως δεν τους συνέδεσα εκείνη τη μέρα με μία τόσο μεγάλη απογοήτευση», συμπληρώνει η Ρούλα Ρέβη και καταλήγει: «Είμαι πολύ περήφανη για αυτή μου την απόφαση». Δικαίως, αν με ρωτάς.