ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ίνα Ταράντου: «Τις επιθυμίες μου τις κυνηγάω, δεν έχω απωθημένα»

Μία ζωή αλλιώς. Μία επιθυμία που διαρκώς επιστρέφει σε μυαλά, καρδιές και χείλη. Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθεις μία ακατανίκητη ανάγκη να δεις τη ζωή διαφορετικά, να αλλάξεις μονοπάτι, να βρεις τι είναι αυτό που σε γεμίζει ευτυχία. Η Ίνα Ταράντου μάς ξεναγεί στην Ελλάδα και μάς συστήνει ανθρώπους που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. 

Με πυξίδα τον άνθρωπο, λοιπόν, η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και παρουσιάζει μία από τις πιο όμορφες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. «Η ζωή αλλιώς» είναι τόλμημα, ενέχει κινδύνους, ρίσκα και απογοητεύσεις. Κρύβει όμως μέσα της μία μαγεία που σε μεταμορφώνει και σε επαναφέρει στο κέντρο σου, στον πυρήνα της ύπαρξής σου.

Η Ίνα Ταράντου είναι μία γυναίκα με αγέρωχη ομορφιά, όπως ακριβώς και το νησί της Καρπάθου το οποίο γνώρισε μέσω της γυρισμάτων και αγάπησε πολύ.

Μία γυναίκα με χιούμορ, ευγένεια, ειλικρίνεια, αμεσότητα. Μία γυναίκα που στρώνει και ξεστρώνει τη ζωή της ακολουθώντας τις επιθυμίες και το ένστικτό της.

Μας μιλά για τη γενέτειρά της, την Κέρκυρα, τη δημοσιογραφία, τον ρόλο της ως μαμά και το ταξίδι στη «Ζωή αλλιώς» που επιβεβαιώνει πως πανανθρώπινος προορισμός είναι μονάχα η απλότητα της αγάπης.

Γέννημα θρέμμα Κερκυραία

«Μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Πηγαίνω συχνά στο νησί γιατί μένει εκεί η μαμά μου, ο αδερφός μου και πάρα πολλοί αγαπημένοι φίλοι. Έχω μία σύνδεση με το νησί, με έχει σημαδέψει. Θεωρώ ευλογία ότι μεγάλωσα στην Κέρκυρα και δεν θέλω να κοπούν οι δεσμοί που έχω.

Όσο περνούν τα χρόνια έχεις άλλη σχέση με τον τόπο καταγωγής σου, ιδίως όταν αυτός βρίσκεται στην περιφέρεια κι όχι στο κέντρο. Στην αρχή δεν μπορείς να εκτιμήσεις την ομορφιά κι αυτό που σου προσφέρει. Όταν είσαι παιδί θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου και να φύγεις πολύ μακριά. Όταν μεγάλωνα στην Κέρκυρα δεν μπορούσα να αναγνωρίσω την ομορφιά, την αξία αυτού του μέρους, την ηρεμία, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις εναλλαγές των εποχών. Ένιωθα πως ήμουν σε ένα μικρό μέρος το οποίο με έπνιγε και ήθελα να το αφήσω.

Ήμουν έφηβη, μες στα μαύρα και μες στα σκοτεινά και ήθελα να φύγω. Με έπνιγε η μοναξιά του χειμώνα. Πέρασα τα πολύ παραγωγικά μου χρόνια στην Αθήνα, χωρίς να μετανιώνω για την απόφασή μου αυτή. Επέστρεφα συχνά στο νησί για να βλέπω τους ανθρώπους μου.

Ίνα Ταράντου

Τώρα πια εκτιμώ το καθετί. Το κάθε καντούνι, την κάθε γλυκιά παραξενιά, το ευλογημένο της πράσινο, τις θάλασσες της. Όσα με ενοχλούσαν στην εφηβεία τώρα είναι όλα όσα αγαπώ και μου λείπουν. Κάθε φορά που πηγαίνω με τραβάει κοντά της όλο και πιο πολύ.

Πρώτα ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία και έπειτα τη σπούδασα. Στο χωριό του πατέρα μου, στον Άγιο Προκόπιο, δημιουργήθηκε το πρώτο ελεύθερο ραδιόφωνο και κάπως έτσι ξεκίνησα. Ήθελα να σπουδάσω Οικονομικά. Πέρασα σε μία σχολή στην Κομοτηνή που δεν μου άρεσε και είχα αποφασίσει να δώσω ξανά εξετάσεις. Εκείνη, λοιπόν, την περίοδο ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο και τελικά δεν έδωσα ξανά εξετάσεις για τα Οικονομικά και ήρθα στην Αθήνα για να παρακολουθήσω σεμινάρια δημοσιογραφίας.

Επέστρεψα στην Κέρκυρα για να συνεχίσω στο “Ράδιο Διάσταση 2000” – μας φαινόταν το 2000 πάρα πολύ μακρινό (γέλια)- μπήκα στην τηλεόραση στο ‘’Corfu Channel’’ και έγραφα στην εφημερίδα “Ενημέρωση” η οποία υπάρχει ακόμα. Έζησα 3 χρόνια στην Κέρκυρα ασκώντας αυτό το επάγγελμα και μετά ήρθα στην Αθήνα χωρίς να ξέρω κανέναν και τίποτα».

Το πρώτο της ντοκιμαντέρ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το ’91

«Στα 22 μου κάλυψα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο ως πολεμική ανταποκρίτρια. Η Κέρκυρα είχε κι έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους Σέρβους, διότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο σέρβικος στρατός βρήκε καταφύγιο – υπήρχε νοσοκομείο και νεκροταφείο για τους Σέρβους στο νησί. Οπότε ο τότε δήμαρχος, Χρύσανθος Σαρλής, είχε αποφασίσει να σταθούμε στους Σέρβους στον πόλεμο του ‘91 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πήγε να κάνει αδελφοποίηση της Κέρκυρας με μία μικρή πόλη, το Κρούσεβατς και πήγαμε μαζί του δύο δημοσιογράφοι από το νησί.

Ήταν μία συγκλονιστική περίοδος για ‘μενα. Ήταν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ αυτό, το έχω ακόμα σε VHS.

Είχα παθιαστεί πάρα πολύ μετά από αυτό. Ίσως, να ήταν και ο πιο βασικός λόγος που έφυγα από την Κέρκυρα γιατί είδα πως ρεπορτάζ τέτοιου είδους και την εξέλιξη που ήθελα να είχα σου τα προσφέρει ένα κανάλι στην Αθήνα».

Η Αθήνα, τα 14 χρόνια στο Star και η απόφαση να σταματήσει

«Έρχομαι στην Αθήνα και χτυπάω την πόρτα του ΣΚΑΪ. Ήμουν απλήρωτη και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το κάνω για πολύ καιρό. Έμεινα λίγους μήνες και στη συνέχεια πήγα στο Star γιατί έμαθα ότι ψάχνουν άτομα για παρουσίαση. Πέρασα από οντισιόν κι ευτυχώς το ίδιο απόγευμα με ειδοποίησαν ότι με προσλαμβάνουν. Άρχισα να πληρώνομαι και να τρώω και κάτι (γέλια).

Στο Star έμεινα 14 χρόνια. Δεν είμαι άνθρωπος των αλλαγών, παρόλο που φαίνεται ότι κάνω ριζικές αλλαγές – αν κρίνεις ότι έφυγα από τις ειδήσεις κι έκανα κάτι τελείως διαφορετικό- όταν δένομαι με ανθρώπους και καταστάσεις παλεύω πολύ για να μείνω.

Προσπαθώ να διορθώνω τα πράγματα που με ενοχλούν για να παραμείνω στη σχέση, είτε είναι επαγγελματική, είτε προσωπική. Προσπαθώ τις δυσκολίες στη ζωή μου να τις πολεμώ μέχρι τέλους. Το τραβάω πολύ, πέρα κι από τα όριά μου σε κάποιες περιπτώσεις γιατί δεν μου αρέσει να «πετάω» πράγματα και καταστάσεις στα οποία έχω επενδύσει.

Ίνα Ταράντου

Την απόφαση να σταματήσω από τη δημοσιογραφία την πήρα σταματημένη σε μποτιλιάρισμα μέσα σε μία στιγμή. Βρισκόμουν σε μία χρονική περίοδο πολύ ιδιαίτερη. Δημιουργούσα οικογένεια, μόλις είχα παντρευτεί και παράλληλα το Star άλλαζε κατεύθυνση που μπορεί να είχε επιτυχία αλλά εγώ δεν ταυτιζόμουν. Θεώρησα, λοιπόν, πως όλο αυτό δεν αξίζει τον κόπο μου. Άρχισα να απομακρύνομαι. Έμεινα έγκυος στα παιδιά μου κι όταν επέστρεψα από τη γέννηση του γιου μου δεν ήθελα να ρίξω τόσο πολύ νερό στο κρασί μου για να συνεχίσω και να κερδίσω εκ νέου τη θέση μου. Θεωρούσα πως δεν έπρεπε να συμβιβαστώ με κάποιες καταστάσεις που δεν με γέμιζαν.

Ζούσα μία ωραία οικογενειακή περίοδο και πήρα την απόφαση χωρίς να την επεξεργαστώ πάρα πολύ. Ήταν μία συναισθηματική απόφαση, την οποία δεν μετανιώνω γιατί δεν μπορούσα να συνεχίσω επαγγελματικά όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση. Ένιωθα πως όλο αυτό δεν με εξέφραζε.

Λειτούργησα συναισθηματικά φορτισμένη αλλά το πρώτο διάστημα στο σπίτι με τα παιδιά, το απόλαυσα. Όταν ξεκίνησα να αναζητώ δουλειά, εν μέσω οικονομικής κρίσης πια, δεν μπόρεσα να βρω και πέρασα ένα διάστημα πολύ στριμωγμένο οικονομικά. Θα σου πω ξανά πως δεν το μετανιώνω, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν».

Η μαμά Ίνα Ταράντου

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγαπιέται ως θυσιασμένη μάνα αλλά ως ένας ολοκληρωμένος κι ευτυχισμένος άνθρωπος. Η μαμά μου συνήθιζε να λέει “θυσιάστηκα για ‘σας” και δεν μου άρεσε που το άκουγα. Το είχα κρατήσει μέσα μου. Επίσης, είμαι ένας πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος.

Η μητρότητα μού προσφέρει ευτυχία όμως με ευχαριστούν και πολλά άλλα πράγματα, όπως το να ταξιδεύω ακόμα και μόνη μου, οι φίλοι μου, οι παρέες μου. Κάνοντας παιδιά αποφάσισα να μην υιοθετήσω αυτή τη στάση ζωής. Τα αγαπάω και με αγαπάνε γνωρίζοντας πως η μαμά τους έχει και τη δική της ζωή, τον δικό της χρόνο και τον δικό της χώρο. Φαίνεται πως όλο αυτό βοήθησε κι αυτά κι εμένα».

«Δεν σπρώχνω τα παιδιά μου να κάνουν πράξη τα δικά μου όνειρα ή όσα πιστεύω πως εγώ είναι σωστά κι εκείνα μου δίνουν τον χώρο που χρειάζομαι για να είμαι ολοκληρωμένη και χαρούμενη».

Η ζωή αλλιώς

«Στην πρώτη φάση της εκπομπής που ήταν «Του νερού τα παραμύθια» θέλησα να βρω τα πατήματά μου ταξιδεύοντας αλλά και πώς θα μπορούσε αυτό να επικοινωνηθεί στους τηλεθεατές. Ήταν πιο επικεντρωμένη σε ‘μενα. Χαρούμενο, ευχάριστο και διασκεδαστικό με πολύ ωραία εικόνα και σκηνοθεσία. Η δεύτερη φάση το «Η ζωή αλλιώς» είναι εστιασμένη στους ανθρώπους που συναντώ και ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο και κουβαλάει τον δικό του σταυρό.

Η ουσία της εκπομπής είναι πως όλους τους ανθρώπους μας ενώνει ένας κοινός παρονομαστής που αφορά στην αναζήτηση της ευτυχίας. Πώς είναι να παλεύουμε με τους φόβους μας, να σκοτώνουμε τους δαίμονές μας, να ψάχνουμε την αγάπη, να μην τη βρίσκουμε, να φοβόμαστε τον θάνατο.

Η εκπομπή θέλει να προβάλλει τον αγώνα που κάνει κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει για να βρει τον εαυτό του και το νόημα της ζωής του. Αυτό θέλουμε να δείξουμε με το “Η ζωή αλλιώς”. Μας ενώνουν κοινά πράγματα τους ανθρώπους είτε είμαστε στην Αστυπάλαια, είτε είμαστε στην Αθήνα, είτε παρακολουθούμε από την γκαρσονιέρα, είτε από την έπαυλη».

«Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν να αγαπήσουν, να αγαπηθούν, να βρουν την ευτυχία και το νόημα που τους κρατά ζωντανούς».

«Ο τίτλος της εκπομπής έχει ένα στοιχείο αυτοαναφορικότητας υπό την έννοια της διαρκούς αναζήτησης μιας ζωής αλλιώς. Δεν τα καταφέρνω πάντα, πολλές φορές δεν είναι και τόσο αλλιώς, είναι συμβατική και κάποιες άλλες είναι ανατρεπτική ακόμα και για τα δικά μου δεδομένα. Ψάχνω κι εγώ να βρω πώς μπορώ να ζήσω αλλιώς.

Όσο περνούν τα χρόνια έχω καταλάβει πως όσα περισσότερα πράγματα βγάζεις από τη ζωή μου, τόσο περισσότερο πλησιάζεις στην αλήθεια σου. Και είναι τόσο πολύ δύσκολο να το επιτύχεις γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να περιβάλλεσαι από πολλά, όχι μόνο υλικά αγαθά. Όσο πιο πολλά πετάς κι όσο πιο απλά λες αυτό που πραγματικά θέλεις τόσο πιο πολύ πλησιάζεις τους ανθρώπους και γίνεσαι κατανοητή.

Ίνα Ταράντου

Φυσικά κι έχω περάσει περιόδους στη ζωή μου που θεωρούσα πως το ζητούμενό μου ήταν ακριβώς το αντίστροφο. Ακόμα και σήμερα μπορεί να μου συμβεί για αυτό και στην καθημερινότητά μου παρακολουθώ τον εαυτό μου και παλεύω με τη ματαιοδοξία. Η τηλεόραση είναι ένας χώρος που επιτείνει τη ματαιοδοξία των ανθρώπων και πιστεύω πως είναι εθιστική.

Τόπος που με εντυπωσίασε και τον γνώρισα μέσω της εκπομπής ήταν η Κάρπαθος. Δεν μπορώ να μην αναφέρω βέβαια την Κρήτη που είναι αγαπημένος προορισμός. Όποτε πηγαίνω μου δημιουργούνται έντονα συναισθήματα, μου ταιριάζει πολύ.

Ο δεύτερος κύκλος της εκπομπής ξεκινά με τους Έλληνες της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε τους Έλληνες που διαπρέπουν σε διάφορα επαγγέλματα. Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες οι οποίες έχουν παλέψει, έχουν πετύχει στους χώρους τους και κατέχουν σημαντικές θέσεις.

Θέλουμε να δείξουμε πώς κατάφεραν να διακριθούν σε αυτή τη σκληρή πόλη στην οποία μπορείς να είσαι πραγματικά αόρατος. Να τιμήσουμε τη γυναίκα και τις προσπάθειές της και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν αλλά ακόμα κι όσα παλεύουμε ακόμα να κατακτήσουμε- όπως το να μην αμειβόμαστε το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους μας.

Θα έφευγα από την Αθήνα. Το έχω στο μυαλό μου ως πλάνο για πιο μετά, όταν τα παιδιά μου θα έχουν μεγαλώσει. Εννοείται, τη σκέφτομαι την Κέρκυρα ως επιλογή.

Τις επιθυμίες μου τις κυνηγάω, δεν έχω απωθημένα».

 

«Η Ζωή Αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου κάνει πρεμιέρα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στην ΕΡΤ.