ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Τζένη Καρύδη με ένα διπλό τόλουπ γυρνά την πλάτη σε όσους θέλουν να τη βγάλουν από τον δρόμο της

Αφοσίωση και πείσμα. Αυτές είναι δύο λέξεις που τη χαρακτηρίζουν από παιδί. Η Τζένη Καρύδη έμαθε να βάζει στόχους, άλλοτε μικρούς κι άλλοτε πολύ μεγάλους, και καταφέρνει να τους πετυχαίνει. Πρωταθλητισμός και τέχνες. Δυο αγάπες της ζωής της που διαδέχθηκαν η μια την άλλη, όταν πια εκείνη ένιωσε έτοιμη για το επόμενο βήμα.

Η Τζένη Καρύδη διευθύνει τη Walnut, μια πολυδιάστατη εταιρεία που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του Entertainment και του Lifestyle. H ασχολία και προώθηση της τέχνης σε κάθε μορφή της, ήταν η αρχή της έμπνευσής της κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνά ποτέ.

Μας μιλά για τη διαδρομή της, για τον εάν αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω τους φύλου της και απαντά στην ερώτηση: «Τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να μπορέσουν να βρεθούν περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα;»

 • Πώς προέκυψε αρχικά η ενασχόληση σας με το καλλιτεχνικό πατινάζ;

Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι σίγουρα ένα πρωτότυπο άθλημα για τα ελληνικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι δοκίμασα πολλά αθλήματα ως παιδί και με κέρδισε στο τέλος το καλλιτεχνικό πατινάζ. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι εδώ θα μείνω.

Εξελίχθηκα σχετικά γρήγορα και για αυτόν τον λόγο μπήκα από τον πρώτο χρόνο κιόλας στις προπονήσεις και στον αθλητικό τρόπο ζωής με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ο αθλητισμός και ειδικά όταν ανήκεις στην εθνική ομάδα, έχει πολλή πίεση, απαιτήσεις και θυσίες.

Θα έλεγα, σύμφωνα βέβαια και με την εμπειρία μου και έχοντας τον ρόλο της μητέρας πλέον, ότι δεν θα το πρότεινα σε κάποιον γονιό για το παιδί του, εκτός κι αν ήταν επιλογή του παιδιού και το ζητάει το ίδιο. Όταν έχεις ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα από τόσο μικρή ηλικία, βλέπεις πολλά πράγματα πώς λειτουργούν και πιστεύω πως ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να απογοητευτεί και να μην απολαύσει την παιδικότητα και τη χαρά της προσπάθειας.

Προσωπικά στο δικό μου άθλημα, όπως και σε άλλα που δεν είναι ευρέως γνωστά, υπήρχε διαφθορά, αδικία και παραβίαση. Δεν μου κάνουν εντύπωση όλες οι ιστορίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό.

Ακούμε πράγματα τα οποία συνέβαιναν και συμβαίνουν, όχι μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άντρες. Αυτό σε προσωπικό επίπεδο. Με σιγουριά βέβαια μπορώ να πω πως κάποιες ομοσπονδίες είναι διεφθαρμένες. Δεν πάει σε κανενός το μυαλό ότι για παράδειγμα ένα άθλημα σαν το καλλιτεχνικό πατινάζ, βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις και πολλά άλλα.

Στα χρόνια της αθλητικής μου πορείας έχω δει (δυστυχώς) αρκετές, δυσάρεστες ιστορίες. Μια από αυτές, ήταν ένας συναθλητής μου που για χρόνια αποβαλλόταν από αγώνες για να κερδίζει το παιδί κάποιου υψηλόβαθμου στελέχους της ομοσπονδίας. Κι αυτή είναι μόνο μία, ανάμεσα σε πολλές άλλες.

 • Από πού ξεκινά η προσωπική σας διαδρομή; Ήσασταν ένα δυναμικό παιδί;

Νομίζω ότι η προσωπική διαδρομή του καθενός ξεκινάει από τη στιγμή που αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον χωροχρόνο και πώς θέλει να ενταχθεί και να υπάρξει μέσα σ’ αυτόν. Ως παιδάκι λοιπόν, έκανα κι εγώ όνειρα κι έβαζα στόχους για το μέλλον.

Κάποια από αυτά, ήταν στα πλαίσια της extreme φαντασίας μου και κάποια άλλα πιο ανθρώπινα συνεπώς και πιο δύσκολα. Είμαι πολύ χαρούμενη που κάποια από τα όνειρά μου κατάφερα να τα κάνω πραγματικότητα. Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία της Walnut. H ασχολία και προώθηση της τέχνης σε κάθε μορφή της ήταν η αρχή της έμπνευσής μου.

Μετέπειτα η ψηφιακή μορφή της, αλλά και η ψηφιοποίηση της πραγματικότητας γενικά και όχι μόνο στην τέχνη, είναι κάτι που εξελίχθηκε στην πορεία και μου δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό λοιπόν η σκέψη, το όνειρο και ο στόχος να εξελίσσονται. Αν γίνονται και ταυτόχρονα είναι ακόμα καλύτερα.

Τζένη Καρύδη

 • Η τέχνη ήταν πάντα μέρος της ζωής σας; Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου ούτε καν τον κόσμο όλο χωρίς την τέχνη και την επιρροή που έχει πάνω μας και μέσα μας. Η δημιουργία αποτελεί σίγουρα παράγοντα επικοινωνίας με την ψυχή του καθενός. Δεν μπορώ να θυμηθώ δευτερόλεπτο χωρίς να θέλω να ακούσω μουσική και να μην ψάχνω τα πάντα γύρω από τη μουσική και τη βιομηχανία της.

Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν ροκ και ποπ, αλλά και πολλή κλασική μουσική. Μπορώ να πω πως νιώθω τυχερή γιατί δεν είχα επιρροές. Μόνο στο σχολείο ως παιδάκι όπου υπήρχαν τα τότε τρεντς.

Θυμάμαι όμως πως ακόμα και τότε η μουσική ήταν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων γιατί έβγαιναν πολλά διαφορετικά είδη και μπορούσες να ακούσεις τα πάντα και να επιλέξεις. Τώρα πλέον τα περισσότερα είναι καρμπόν και εύπεπτα, ώστε να πρέπει να προχωρήσεις κατευθείαν στο επόμενο.

 • Πώς βρεθήκατε από τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας; Βλέπετε να υπάρχει κοινός τόπος;

Το καλλιτεχνικό πατινάζ και ο χορός δεν υπάρχουν χωρίς τη μουσική. Αναζητώντας λοιπόν καινούργια ακούσματα για κάποια χορογραφία ή για το πρόγραμμά μου στους αγώνες έψαξα και εντρύφησα πολύ στο μιούζικαλ και από κει και πέρα σε όλες τις υπόλοιπες τέχνες που το πλαισιώνουν για να βγάλουν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Μετά τα υπόλοιπα και οι διακλαδώσεις τους είναι αναπόφευκτες κι αν ψάχνεσαι και σ’ αρέσει να αναλύεις τα πάντα, θα δεις τι απ’ όλα αυτά σε εξιτάρει περισσότερο.

 • Πώς προέκυψε η Walnut;

Προέκυψε από ένα όνειρο που είχα μικρότερη, να μπορώ να διαδίδω την τέχνη σε όλες τις μορφές της και να βοηθάω τους καλλιτέχνες. Μέσα σε όλο αυτό όμως και με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία άρχιζε να αλλάζει, όχι μόνο τη βιομηχανία της μουσικής, αλλά τα πάντα.

Η Walnut έχει καταφέρει να έχει έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι ένα digital creative και marketing agency που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του Entertainment και του Lifestyle. Σε προσωπικό επίπεδο, το μυαλό μου τρέχει και σχεδιάζει συνεχώς καινούργια πράγματα.

Μαζί με όλη την ομάδα κάνουμε αρκετές δημιουργικές κουβέντες, οπότε και η πραγματική μου φιλοδοξία είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το μέγιστο δυνατό από όλα αυτά.

 • Είστε άνθρωπος των τολμηρών αποφάσεων ή των πιο μεθοδευμένων κινήσεων;

Είμαι άνθρωπος των μεθοδευμένων αποφάσεων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά. Αρκετές φορές βέβαια μία τολμηρή απόφαση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τη διαίσθηση που έχεις σε κάτι ή σε κάποιον. Οπότε, παίρνω αποφάσεις ξαφνικά όταν αισθάνομαι και πιστεύω αυτό που λέμε στην «ιδανική στιγμή».

 • Αντιμετωπίσατε προκλήσεις λόγω του φύλου σας κι αν ναι ποιες;

Θα έλεγα πως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του φύλου μου στη δουλειά. Σίγουρα όμως σε όλους τους χώρους υπάρχουν άνθρωποι κομπλεξικοί και φοβικοί, αρκετές φορές ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να με διαβάλλουν και να με κάνουν να αισθανθώ άσχημα, υποβιβάζοντας τη δύναμή μου με αφορμή το φύλο μου.

 • Είστε μητέρα ενός μικρού αγοριού. Τι είναι αυτό που θα θέλετε να εμπνεύσετε στο παιδί σας;

Πρωτίστως θα ήθελα να τον κάνω να νιώθει και να είναι ελεύθερος, να του δώσω τα ψυχικά εφόδια και τη δύναμη να φύγει από τη «φωλιά» και να μην κοιτάζει πίσω.

Να μην νιώθει καμία υποχρέωση και να ζει με αγάπη για πράγματα και ανθρώπους που θέλει. Θα ήθελα να τον ξεναγήσω στη ζωή δείχνοντάς του τα πάντα και μαθαίνοντάς τον να επιλέγει πάντα ο ίδιος τι θέλει και τι τον εκφράζει.

Τζένη Καρύδη

 • Το αίσθημα της ενοχής είναι το πιο μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει μια γυναίκα που θέλει να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια;

Δεν θεωρώ την ενοχή εμπόδιο, αρκεί να μην μένει σε αυτό. Το κακό θα ήταν εάν δεν είχες καθόλου αυτό το αίσθημα, πράγμα που πιθανόν θα σήμαινε ότι ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου. Είναι πολύ φυσιολογικό να μην σου φτάνουν ποτέ οι ώρες για να κάνεις όλα όσα θέλεις, να είσαι γυναίκα ή μητέρα ή φίλη ή καλή επαγγελματίας.

Ακόμα και το πιο αποδοτικό πρόγραμμα να έχεις, πρέπει να είσαι ευέλικτη. Υπάρχουν φορές που, θα ήθελες να δώσεις το κάτι παραπάνω, ή θα ήθελες να διαθέσεις διαφορετικά τον χρόνο σου, τότε πρέπει να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσεις όλα όσα έχεις καταφέρει, να αναπροσαρμοστείς και να φροντίσεις να τα φέρεις σε ισορροπία.

Όλα μπορούν και πρέπει να συνδυάζονται, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συστατικό επιτυχίας, αρκεί η θέληση, η επιμονή και η αγάπη σου για τη ζωή.

 • Ως γυναίκα έχετε νιώσει πως οφείλετε να δουλέψετε πολύ περισσότερο για να αποδείξετε την αξία και την ικανότητά σας;

Νομίζω πως δεν έχει να κάνει η ικανότητα με τις διπλάσιες ώρες εργασίας. Τις ικανότητές σου τις δείχνεις εξαρχής. Σίγουρα παίζει ρόλο και η εμπειρία, είτε είσαι γυναίκα, είτε είσαι άντρας.

Από ‘κει και πέρα, το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να αποδείξεις -και όχι μόνο ως γυναίκα – είναι η εμπιστοσύνη που σου έχουν οι συνεργάτες σου αλλά και το πόσο σωστός επαγγελματίας είσαι.

 • Τι νομίζετε ότι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να μπορέσουν να βρεθούν περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν οι ίδιες οι γυναίκες το σκεπτικό τους σε σχέση με το αν είναι ικανές ή όχι. Ορισμένες φορές δημιουργούμε οι ίδιες στον εαυτό μας άγχος γιατί φοβόμαστε μήπως κριθούμε ή μήπως αποτύχουμε.

Πιστεύω επίσης πως θα έπρεπε να είμαστε πιο υποστηρικτικές και αληθινές μεταξύ μας. Μεγαλύτερη πίστη λοιπόν και να γυρνάμε την πλάτη μας σε όσους θέλουν να μας βγάλουν από τον δικό μας δρόμο.