ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Σεμέλη Ζαρμακούπη είναι η κατάλληλη γυναίκα να σου κάνει σεμινάρια αυτοάμυνας

Σεμέλη Ζαρμακούπη Instagram @instaopap

Η Σεμέλη Ζαρμακούπη είναι βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας Kick Boxing, κατάφερε να κερδίσει το Χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πολωνία και έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο στο πιο σημαντικό πρωτάθλημα του Kickboxing. Είναι μόλις 21 ετών, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Kick Boxing και σπουδάζει στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. Ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες από 3 ετών. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας κάνει σεμινάρια αυτοάμυνας. Και θα το κάνει, δωρεάν.

Το Σάββατο 11 Μαϊου στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας-ΔΑΚ Μ.Λιούγκας, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Kick Boxing Σεμέλη Ζαρμακούπη, μαζί με την εξειδικευμένη ομάδα της, θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας σε γυναίκες και παιδιά. Τη ρωτήσαμε μερικά πραγματάκια πριν την συναντήσουμε για να μας μάθει βασικές τεχνικές αυτοπροστασίας κι αυτοάμυνας.

-Σεμέλη, έχεις 2 παγκόσμια και 3 πανευρωπαϊκά Μετάλλια ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Kick Boxing. Είσαι το ιδανικό άτομο να ρωτήσω αν πιστεύεις ότι κάθε γυναίκα μπορεί να μάθει να προστατεύει τον εαυτό της.

Φυσικά και μια γυναίκα μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Αυτό που έμαθα τόσα χρόνια στην ενασχόληση μου με τις πολεμικές τέχνες είναι ότι οι γυναίκες δεν υστερούν ούτε στην μαχητικότητα, ούτε στην τεχνική κατάρτιση ως προς την εκμάθηση και εκπαίδευση κάποιας πολεμικής τέχνης. Ίσα-ίσα έχουν δείξει μεγαλύτερο πείσμα και αποτελεσματικότητα και πάνω στην εκπαίδευση και μέσα στους αγώνες.

-Τι είναι αυτές οι τεχνικές απεμπλοκής και πώς μπορούν να με βοηθήσουν να μην είμαι εύκολο θύμα;

Οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι τυποποιημένες κινήσεις πολεμικών τεχνών που μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε ώστε σε οποιαδήποτε απειλή δεχτούμε να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το βασικό σε όλο αυτό εκτός από την εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας, είναι ότι η γυναίκα που παρακολουθεί τα μαθήματα αυτά, αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι εκτός από τον φόβο που θα νιώσει σε πρώτο χρόνο σε κάποια δύσκολη κατάσταση, αυτό άμεσα μπορεί να μετατραπεί σε οργή και αντίδραση με αποτέλεσμα την αποφυγή της κακοποίησης.

-Τι θα ήθελες να πεις σε μια γυναίκα που δεν πιστεύει ότι θα τις χρειαστούν τα μαθήματα αυτοάμυνας ως πρέσβειρα της φιλανθρωπικής δράσης SHiEld; Γιατί είναι αναγκαίο να υπάρχουν δράσεις όπως η  SHiEld;

Δυστυχώς, στην ζωή μας πιστεύουμε ότι το κακό που συμβαίνει στους γύρω συνανθρώπους μας, δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς και είναι κάτι που δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Όμως, υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή στην ζωή μας, έστω και για μια φορά, να βρεθούμε και εμείς σε κάποια άσχημη κατάσταση. Εκείνη την στιγμή, καλό θα είναι να γνωρίζουμε πώς θα προστατευτούμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και οι στρατιώτες κάνουν εκπαίδευση σε όλη τους την ζωή και μπορεί να μην χρειαστεί να πολεμήσουν ποτέ, αλλά εκπαιδεύονται για αυτή την μια στιγμή που κάποτε μπορεί να έρθει.

αυτοάμυνας

-Θα εγγραφεί μια τεχνική αυτοάμυνας στη μυϊκή μου μνήμη και θα μπορέσω να την ανακαλέσω αν ποτέ βρεθώ αντιμέτωπη με αυτόν τον κίνδυνο;

Σίγουρα γίνεται αυτό, αλλά ας μην γελιόμαστε. Για να μας γίνει βίωμα και να αντιδράσουμε βιωματικά (χωρίς να το σκεφτούμε δηλαδή) θέλει πολλά μαθήματα και πολλά χρόνια ενασχόλησης με κάποια πολεμική τέχνη. Αυτό που κάνουμε εμείς μέσω του SHiEld, είναι να δώσουμε το πρώτο ερέθισμα, ώστε να αρχίσει μια γυναίκα να ασχολείται με την αυτοάμυνα και τις πολεμικές τέχνες γενικά. Μην ξεχνάμε ότι η ενασχόληση με τέχνες όπως το kick boxing και το Tae kwon-do είναι και μια πολύ καλή γυμναστική με πολλαπλά οφέλη και για την υγεία μας και την ψυχολογία μας.

αυτοάμυνας

-Πιστεύεις ότι θα αποκτήσω αυτοπεποίθηση γυρίζοντας μόνη το βράδυ σπίτι αν κάνω σεμινάρια αυτοάμυνας και πολεμικές τέχνες; Συνέβη αυτό στην περίπτωσή σου;

Ευτυχώς, δεν μου συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο και εύχομαι να μην συμβεί σε καμία γυναίκα. Κοιτάξτε, αυτό που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα που θα κάνει σεμινάρια αυτοάμυνας, είναι ότι μέσα από την εκπαίδευση που θα λάβει, θα ξέρει κάποια tips ώστε να την βοηθήσουν να αποφύγει μια κακή συνάντηση π.χ. μαθαίνει να είναι πιο παρατηρητική γύρω της, ποια σημεία είναι τα πιο επικίνδυνα για κάποια επίθεση (όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο ή όταν πάει να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της ,ή να μην ψάχνει τελευταία στιγμή στην τσάντα της να βρει το κλειδί και πως το κλειδί του αυτοκινήτου να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και άλλα πολλά τέτοιου είδους tips ) και φυσικά μέσα από την μάθηση και την εκπαίδευση σίγουρα αποκτούμε και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

-Είσαι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο στο πιο σημαντικό πρωτάθλημα του Kickboxing. Πόσα πράγματα θυσίασες για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο;

Πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία του κάθε αθλητή βρίσκονται ώρες ιδρώτα και κούρασης, βρίσκονται στιγμές απογοήτευσης η μικρές αποτυχίες, στερήσεις, άγχος, μια αφέλεια που δεν πρόλαβε να ζήσει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και όσο και να προσπαθήσει κάποιος να μπει στην θέση του, ποτέ δεν θα ταυτιστεί απόλυτα μαζί του αν δεν είναι και ο ίδιος αθλητής. Έτσι και εγώ, έκανα πολλές θυσίες για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο αλλά ανταμείφθηκα και το όνειρο έγινε πραγματικότητα κατάφερα και κατέκτησα ένα μετάλλιο στα European Olympic Games όπου πάνω έχει τους Ολυμπιακούς κύκλους.

-Με ποιες απλές κινήσεις μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου αν βρεθώ αντιμέτωπη με ένα ψηλότερο, δυνατότερο, εξαγριωμένο άνδρα;

Κοιτάξτε, σίγουρα η δύναμη ενός άνδρα και μάλιστα με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση δεν είναι κάτι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τον ηρεμήσουμε, μιλώντας του απλά ήρεμα και κατανοητά έτσι ώστε να προσπαθήσουμε κερδίσουμε χρόνο, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να μην πανικοβληθούμε (αυτό είναι το δύσκολο μέσα στον φόβο και στην πίεση αυτής της στιγμής να μπορέσουμε να σκεφτούμε λογικά). 

Δεν θα πρέπει να δείξουμε φόβο, να τον κοιτάμε στα μάτια και ο τόνος της φωνής μας να είναι σταθερός. Στην ανάγκη, αν χρειαστεί και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιο καίριο χτύπημα (γεννητικά όργανα, μάτια, λαιμό, γόνατο) και συγχρόνως να προσπαθήσουμε να διαφύγουμε (εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία ότι (η μάνα του φευγάτου δεν έκλαψε ποτέ). Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι εύκολα, άλλα μέσα από την εκπαίδευση θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούμε και να επιβιώσουμε.

-Έχεις παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των γυναικών που μαθαίνουν πολεμικές τέχνες ή κάνουν σεμινάρια αυτοάμυνας μεταπανδημικά; Μετά από τις 81 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 χρόνια και τα άπειρα περιστατικά κακοποίησης.

Ναι, σίγουρα υπάρχει μεγάλη αύξηση γενικά με την ενασχόληση των γυναικών προς κάποια πολεμική τέχνη και ως προς τα μαθήματα αυτοάμυνας. Γενικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το γυναικείο φύλο από πολύ μικρές ηλικίες, να ασχολείται με τέτοια αθλήματα και αγωνιστικά, όπως είπα και πιο πάνω η ενασχόληση με αυτά τα αθλήματα προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Info: «Βασικές Αρχές Αυτοάμυνας», το Σάββατο 11 Μαϊου, 10:30π.μ. – 13:00μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας-ΔΑΚ Μ.Λιούγκας. Σκοπός της SHiEld  είναι η δημιουργία μιας ασπίδας, κάτω από την οποία μπορούν να μπουν, όσες γυναίκες το επιθυμούν, ώστε να αισθανθούν πιο δυνατές και ασφαλείς. Με πρέσβειρα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Kick Boxing & Tae kwon Do Σεμέλη Ζαρμακούπη, θα διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια αυτοάμυνας.