ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι μία «Υπέροχη Γυναίκα» που βάλθηκε να συσπειρώσει και να εμπνεύσει όλες τις γυναίκες

Στον απέραντο και χαώδη κόσμο του Instagram υπάρχουν αληθινά διαμάντια. Οι «Υπέροχες Γυναίκες» είναι ένα κοινωνικό project με μόνο στόχο να εμπνεύσει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους. Να τους δώσει φωνή, να τις ενδυναμώσει, να τις συσπειρώσει. Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου δημιούργησε τις «Υπέροχες Γυναίκες» και κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να διδάξει πως αξία έχουν όλα όσα μας ενώνουν και πως σε αυτά θα πρέπει να επενδύσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο μας.

Οι «Υπέροχες Γυναίκες» δίνουν βήμα και φωνή σε ιστορίες που έχουν την ανάγκη να ειπωθούν. Χωρίς φόβο, με άποψη, με σεβασμό, με ειλικρίνεια. Τον Ιανουάριο του 2019 δημιουργείται το website και παράλληλα μία σελίδα στο Instagram και καλεί όποια αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα να μοιραστεί τον θαυμασμό της για μία άλλη γυναίκα με τη μορφή «Η Χ είναι υπέροχη γιατί…».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Γνωρίζουμε τη Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και μάς εξηγεί πώς οι «Υπέροχες Γυναίκες» από ιδέα, έγιναν παρέα και είναι πλέον μία επίσημη κοινότητα γυναικών, η οποία έχει συσταθεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο να ενδυναμώσει και να παροτρύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν και να δημιουργούν δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Πότε ξεκίνησε το project «Υπέροχες Γυναίκες»

Ασχολούμαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση από το 2013 αλλά οι Υπέροχες Γυναίκες δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019.

Ήθελες εξαρχής να γίνει μία πλατφόρμα αλληλοεπίδρασης γυναικών;

Η συγκεκριμένη ιδέα ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλεία, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Έτσι οι Υπέροχες Γυναίκες ξεκίνησαν σαν μία πλατφόρμα όπου κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο, ανώνυμα ή επώνυμα. Σε έναν χρόνο λειτουργίας, η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε κοινότητα γυναικών και πλέον είναι μία κοινότητα, η οποία ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Πώς κατέληξες στο όνομα «Υπέροχες Γυναίκες»;

Έψαχνα για έναν χαρακτηρισμό των γυναικών που να τις προσδιορίζει χωρίς όμως να τις περιορίζει και τότε μου ήρθε στο μυαλό ο χαρακτηρισμός που πολλές φορές χρησιμοποιούμε για τους έργα τέχνης, που ίσως δεν τα κατανοούμε απόλυτα άλλα τα βρίσκουμε υπέροχα. Έτσι, λοιπόν, κατέληξα αρκετά γρήγορα στο όνομα «Υπέροχες Γυναίκες».

Πότε κατάλαβες πως μιλάμε ουσιαστικά για ένα πραγματικό success story;

Πιστεύω ότι success story είναι ότι καταφέραμε να γίνουμε μία κοινότητα, όλες μαζί, σε ένα μέσο αρκετά μακριά από αυτό το concept, δημιουργώντας δράσεις οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο για παραπάνω από μία γυναίκα. Το success story είναι το ότι έστω και ένας άνθρωπος έχει βοηθηθεί μέσα από τις Υπέροχες Γυναίκες και το ένιωσα έντονα με το πρώτο «ευχαριστώ» που λάβαμε στην πλατφόρμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες βρήκαν δουλειά, συμμετείχαν σε έρευνες, βοήθησαν πρακτικά άλλους ανθρώπους, πήραν μέρος σε εθελοντικές δράσεις, και άλλα πολλά παραδείγματα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε δημιουργήσει έχει τη δυναμική και για άλλες τέτοιου είδους επιτυχίες.

Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου Υπέροχες Γυναίκες

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που έκαναν τις «Υπέροχες Γυναίκες» τόσο επιτυχημένες;

Θεωρώ ότι οι Υπέροχες Γυναίκες κατάφεραν όλες μαζί, σαν κοινότητα, να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διαδικτυακό τόπο για κάθε σύγχρονη γυναίκα, ώστε να μπορέσει να μιλήσει, να συζητήσει, να προβληματιστεί και να προσφέρει. Παράλληλα, όσον αφορά τον λογαριασμό στο Instagram πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν λογαριασμοί οι οποίοι δεν προωθούν μόνο την «τέλεια» εικόνα αλλά αγγίζουν και άλλα θέματα/ προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι μας στην πραγματική ζωή.

Πότε έγινε η «εκτόξευση» στους followers; Έχεις εντοπίσει τη χρονική στιγμή;

Αν και ποτέ δεν με ενδιέφερε το νούμερο των followers σαν νούμερο παρόλο που στην εποχή που ζούμε τα «νούμερα» είναι ένας δείκτης μέτρησης, αλλά η πραγματική συμμετοχή και διάδραση όσων ήθελαν να είναι στην παρέα μας, τον πρώτο χρόνο του πρότζεκτ είχαμε τις πρώτες 20.000 γυναίκες. Έπειτα τον δεύτερο χρόνο, και με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, ήρθαν μαζικά πολλές γυναίκες στην παρέα μας και πιστεύω ότι έχει να κάνει αρκετά με το γεγονός ότι δε μείναμε αμέτοχες σε όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σαν κοινότητα.

Μέχρι στιγμής ποιο είναι το post με το μεγαλύτερο engagement;

Νομίζω αυτό που θεωρώ και εγώ η ίδια ότι ήταν και από τις πιο «δυνατές» μας αναρτήσεις ήταν ένα βίντεο που δημιούργησε μία Υπέροχη, η Γωγώ Μπίλλια για τις Υπέροχες Γυναίκες με όλες τις δηλώσεις/ αποκαλύψεις των θυμάτων που έχουν βγει και μιλήσει δημόσια. Το βίντεο έχει περισσότερες από 277.000 προβολές και ο τρόπος που έχει επεξεργαστεί το βίντεο η Γωγώ είναι μοναδικός.

Όταν προκύπτουν περιπτώσεις γυναικών με πολύ δύσκολες ιστορίες νιώθεις «υπεύθυνη» λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνουν στις «Υπέροχες Γυναίκες» προκειμένου να τις βοηθήσεις;

Νιώθω υπεύθυνη για κάθε μήνυμα που λαμβάνω στις Υπέροχες Γυναίκες και η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα μηνύματα γυναικών με δύσκολες ιστορίες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ιστορία που λαμβάνω τη χειρίζομαι με σεβασμό και εφόσον χρειάζεται κάποια γυναίκα βοήθεια της δίνω πληροφορίες για το που μπορεί να απευθυνθεί απευθείας σε αρμόδιους φορείς.

Ποια είναι τα θέματα που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη διαλεκτική μεταξύ των ακολούθων;

Υπάρχουν θέματα όπως η θρησκεία, οι αμβλώσεις, η πολιτική και οι σεξουαλικές προτιμήσεις που δυστυχώς ακόμα διχάζουν.Παρόλα αυτά εφόσον οι απόψεις που διατυπώνονται είναι καλοπροαίρετες και δεν προσβάλλουν τα μέλη των Υπέροχων Γυναικών, κάθε άποψη είναι καλοδεχούμενη.

Ποιο είναι το πρώτο ποστ που έκανες στον λογαριασμό;

Το πρώτο ποστ με περιγραφή του πρότζεκτ ανέβηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019, όπως και η πρώτη αφιέρωση από την πρώτη Υπέροχη.

Ποιες είναι οι καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες στη διατήρηση ενός τέτοιου λογαριασμού;

Η συνέπεια και η ενημέρωση. Όλη η διαχείριση της σελίδας, των δημιουργικών, των δράσεων και η απάντηση σε κάθε email και μήνυμα, καθώς και η εξέλιξη των Υπέροχων Γυναικών σε Μη Κερδοσκοπικό οργανισμό γίνονται από εμένα αποκλειστικά και προσπαθώ να βρίσκομαι παρούσα για κάθε Υπέροχη που απευθύνεται στις Υπέροχες Γυναίκες, το οποίο είναι μία υπέροχη αλλά και μεγάλη πρόκληση.

Ο δρόμος για την ισότητα των γυναικών σε όλα τα επίπεδα είναι ακόμα μακρύς; Πιστεύεις πως η στιγμή που διανύουμε είναι η ιδανική συγκυρία για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές;

Θεωρώ ότι παρόλο που η γυναίκα σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση, σε σχέση με το παρελθόν, σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας, υπάρχουν ακόμα πολλοί «ρόλοι» που μας δεσμεύουν και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε λόγο για ισότητα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πανδημία, η οποία φαίνεται να έχει δυσανάλογες οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι οι γυναίκες (και όχι μόνο οι γυναίκες) μιλούν για θέματα βίας ανοικτά και παροτρύνουν και άλλες γυναίκες να κάνουν το ίδιο, πιστεύω ότι σιγά σιγά δημιουργείται ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούν να γίνουν πραγματικές κοινωνικές αλλαγές. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνει μία ουσιαστική αλλαγή και θα εξαρτηθεί αρκετά από το εάν αυτό που συμβαίνει θα διαρκέσει έως να αλλάξουν τα πράγματα ή εάν θα «σβήσει» σύντομα.

Ποιες είναι οι υπέροχες γυναίκες της ζωής σου;

Ξεκινώντας από το οικογενειακό μου περιβάλλον, η μητέρα μου ήταν πάντα πρότυπο, οι θείες μου, οι γυναίκες που με στηρίζουν από τότε που έγινα μητέρα και φυσικά οι φίλες μου που η κάθε μία επιβιώνει στους ρόλους τους ως γυναίκες. Η κόρη μου είναι η μικρότερη Υπέροχη της ζωής μου και αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε μου βήμα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με υπέροχες γυναίκες που λειτούργησαν σαν μέντορες και με βοήθησαν σε κάθε μου νέο βήμα. Και φυσικά δε θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τις Υπέροχες Γυναίκες των Υπέροχων Γυναικών που πίστεψαν σε μία τρελή ιδέα και έκαναν πραγματικότητα με τη συμμετοχή τους το όνειρο μου πραγματικότητα.

Η πιο πολύτιμη συμβουλή που δίνεις καθημερινά στην κόρη σου;

Ότι είναι δυνατή και ικανή να κάνει οτιδήποτε θέλει.

Ο ανδρικός πληθυσμός αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις «Υπέροχες Γυναίκες»;

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις Υπέροχες Γυναίκες αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν ότι οι «Υπέροχες Γυναίκες» είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είμαστε και κάνουμε. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι στις συζητήσεις που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα και ειδικά σε θέματα που αφορούν την ισότητα όλων των φύλων, θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι μαζί να βρούμε λύσεις και άρα να συμμετέχουμε στον ανοιχτό διάλογο, εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική εξέλιξη της κοινωνίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Υπέροχης Γυναίκας ποια είναι;

Όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική και υπέροχη.

Ποιοι είναι οι στόχοι των Υπέροχων Γυναικών από εδώ και πέρα;

Δυστυχώς λόγω πανδημίας τα πλάνα μας πήγαν λίγο πίσω το 2020. Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις μέσα στο 2021, οι οποίες θα έχουν σαν στόχο το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, οι οποίες θα απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και θα μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει on line και off line. Επίσης σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με ακόμα περισσότερους φορείς και να βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που έχουν ανάγκη.