ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαρία Κωνσταντάκη μιλάει στο Ladylike για τις «Εγκλωβισμένες», τη σειρά της εποχής του κορονοϊού και την πειθαρχημένη καραντίνα της

Instagram.com/mariakonstantaki

Την περασμένη Κυριακή η Μαρία Σολωμού αποκάλυψε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου ότι θα πρωταγωνιστήσει σε μία διαδικτυακή σειρά που γυρίζεται τώρα, την εποχή του κορονοϊού και της καραντίνας. Στη σειρά εκτός από εκείνη πρωταγωνιστούν και η Σύλβια Δεληκούρα, η Κατερίνα Θεοχάρη και η Μαρία Κωνσταντάκη. Η τελευταία, με χαρά μοιράστηκε μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες για τη σειρά «Εγκλωβισμένες» που υπογράφει ο Γιώργος Φειδάς, για τα γυρίσματα που πραγματοποιεί στο σπίτι της και για την καθημερινότητά της στην εποχή της καραντίνας.

Η ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάκη έχει βρει τον τρόπο να διαγράψει το έξω από το DNA της, να εκτιμήσει τα μαθήματα ζωής που λαμβάνει αυτή την περίοδο και να βλέπει τις φωτεινές πλευρές αυτής της τόσο σκοτεινής περιόδου. Μπορείς ελεύθερα να κρατήσεις σημειώσεις για να βοηθηθείς κι εσύ στην δική σου καραντίνα. Και σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις να βλέπεις τις «Εγκλωβισμένες» στο κανάλι του Γιώργου Φειδά στο YouTube από το Σάββατο 4 Απριλίου και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

«Το προετοιμάζουμε πολύ καιρό προσπαθώντας να βρούμε την πατέντα να το γυρίσουμε σπίτι μας, να έρθουν και να πάνε τα αρχεία, να έχουν καλή ποιότητα. Ο Γιώργος κάνει πάρα πολλή δουλειά οργανώνοντας όλο αυτό το πράγμα και γράφοντας και το σενάριο», εξηγεί η Μαρία Κωνσταντάκη. Η ίδια σημειώνει ότι η ιδέα για την πρώτη σειρά των καιρών του κορονοϊού και της καραντίνας, ήταν εξολοκλήρου του Γιώργου Φειδά.

«Εμπνεύστηκε από τους τραγουδιστές που λόγω της ευκολίας που έχει η τέχνη τους, μπορούν με ένα μουσικό όργανο και τη φωνή τους να κάνουν live στο Instagram, να τραγουδούν και κάπως να ψυχαγωγούν στον κόσμο. Σκέφτηκε, λοιπόν, γιατί να μην το κάνουν αυτό και οι ηθοποιοί; Αλλά με εμάς είναι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος να γράφει το σενάριο, δεν αντέχει αυτό το πράγμα πολύ με αυτοσχεδιασμό. Ο ΓιώργοςΦειδάς, λοιπόν, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό», σημειώνει η ηθοποιός.

Η υπόθεση και οι χαρακτήρες της σειράς

Η έντονη καθημερινότητα που ζούμε, έχει αλλάξει αρκετά τα σημεία αναφοράς μας. Θυμάσαι ακριβώς πώς ήταν η μέρα σου πριν την καραντίνα. Η σειρά θα σ’ το θυμίσει. «Τα επεισόδια ξεκινούν μία ημέρα πριν ξεκινήσει το “Μένουμε σπίτι”. Ξεκινά, λοιπόν, με τη ζωή σε μια καθημερινότητα. Μετά σιγά σιγά πιάνει στιγμές της καραντίνας. Ο Γιώργος είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που μπορεί να πιάσει το πνεύμα της εποχής. Ήδη το έχει κάνει με τους χαρακτήρες που έχει γράψει», εξηγεί η Μαρία Κωνσταντάκη και περιγράφει αναλυτικά τις τέσσερις ηρωίδες της σειράς.

«Η Κέλλυ που την υποδύεται η Μαρία Σολωμού είναι ο κλασσικός Έλληνας/ Ελληνίδα, με την έννοια ότι έχει δυσκολία να μείνει μόνος στο σπίτι του. Αυτός ο χαρακτήρας λοιπόν πιέζεται πάρα πολύ στη φάση της καραντίνας.

Η Σύλβια Δεληκούρα υποδύεται τη Ζωή. Είναι ένα κορίτσι που δεν πολυνοιάζεται για τα κοινωνικά, είναι ηθοποιός και λίγο πριν την καραντίνα γνωρίζει τον μεγάλο της έρωτα. Νιώθει αυτού του είδους την πίεση και ταυτόχρονα έχει ένα ακόμα ζόρι να αντιμετωπίσει γιατί είναι αναγκασμένη αυτή την εποχή να συγκατοικεί με την αδερφή της και το μικρό της ανίψι. Οπότε η καραντίνα τη βρίσκει να συγκατοικεί με έναν άνθρωπο που δεν είχε συνηθίσει.

Η Κατερίνα Θεοχάρη υποδύεται τη Γωγώ που θα λέγαμε ότι έχει την πιο ισορροπημένη ζωή. Είναι δασκάλα, είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της στο σπίτι. Κι αυτοί θα περάσουν το ζόρι του «Μένω ξαφνικά 24 ώρες το 24ωρο με έναν άνθρωπο τον οποίο έβλεπα πολύ πιο σπάνια».

Εγώ υποδύομαι την Ασημίνα που ανήκει στην κατηγορία του “Θα πεθάνουμε όλοι”. Είναι η πανικόβλητη, που θα τρέξει στο σούπερ μάρκετ να πάρει πράγματα και που κράζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν κάνει τίποτα σωστά. Ταυτόχρονα έχει και μία μάνα που τώρα αποφασίζει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να αρχίσει τις εκδρομές και διάφορα τέτοια. Πιάνει λοιπόν και το κομμάτι του μένους και του bullying που έχουν φάει αυτό το διάστημα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι σε σχέση με τις δυνατότητές τους», σημειώνει η Μαρία Κωνσταντάκη.

Το πνεύμα της εποχής κι ο λόγος που η Μαρία Κωνσταντάκη είπε «ευχαριστώ» για τον ρόλο της

«Έχει πιάσει τέσσερις χαρακτήρες που όλοι αναγνωρίζουμε και όλοι έχουμε κάποιους φίλους που έχει τέτοια στοιχεία. Βέβαια, επειδή είναι κωμωδία και μυθοπλασία, όπως καταλαβαίνεις, τα πράγματα παρουσιάζονται λίγο τσιμπημένα. Αυτή είναι η εξυπνάδα του Φειδά», θα πει η Μαρία Κωνσταντάκη για τον τρόπο που οι τέσσερις ηρωίδες αντανακλούν το πνεύμα της δύσκολης εποχής που ζούμε.

«Τα λιγότερα κοινά στοιχεία τα έχω με τον χαρακτήρα της Μαρίας, γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα να μείνω στο σπίτι μου. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου κοντά σε καμία η κατάστασή μου. Αλλά μου αρέσει πάρα πολύ ο ρόλος μου. Την Ασημίνα κανονικά οι άλλες δεν την πολυσυμπαθούν. Απλά είναι η μόνη ενημερωμένη και γι’ αυτό την κάνουν παρέα. Και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ αιχμηρή, δεν χαρίζει κάστανο. Είναι πολύ στο κράξιμο και στο “Όλες είστε άχρηστες και ανεύθυνες και μόνο εγώ τα κάνω σωστά”. Οπότε μου αρέσει και γιατί πάντοτε είχα απωθημένο να παίξω μια όχι τόσο συμπαθητική και γλυκιά κοπέλα. Γιατί ως επί το πλείστον έτσι ήταν οι ρόλοι που έχω κάνει τηλεοπτικά. Όταν, λοιπόν, μου είπε ο Γιώργος ότι θα παίξω την υποχόνδρια και μικροβιοφοβική του είπα ότι τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό», σημειώνει η Μαρία Κωνσταντάκη. Η ίδια αναφέρεται και στον τρόπο που την βοηθά η συμμετοχή της στη σειρά να διαχειριστεί καλύτερα την καθημερινότητά της στην καραντίνα.

«Επειδή κάνω σκληρή καραντίνα από την πρώτη μέρα που μένουμε σπίτι -έχω βγει μόνο για σούπερ μάρκετ και για να δώσω στους γονείς μου κάποια ιατρικής φύσης προϊόντα όταν ξεκίνησαν φήμες ότι θα πάμε για ολική απαγόρευση κυκλοφορίας- είναι και ένας τρόπος να εκτονώσω όλη αυτή την ενέργεια. Να βάλω ένα πρόγραμμα να ξέρω ότι έχω γύρισμα, να μην χάνω τις ώρες και τις μέρες, να το αντιμετωπίσω λίγο καλύτερα», λέει χαρακτηριστικά.

Το πολύ διαφορετικό γύρισμα

Πώς είναι να γυρίζεις σειρά χωρίς συνεργείο; Κάνοντας μόνη σου την ενδυματολογία, το βάψιμο, στήνοντας την κάμερα; Στην περίπτωση της Μαρίας Κωνσταντάκη, ο ρόλος της ευτυχώς την γλιτώνει από το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας. «Για εμένα το γύρισμα είναι το καλύτερο μου. Ο ρόλος μου για να καταλάβεις από την πρώτη μέρα του lockdown είναι με μάσκα, μέσα στο σπίτι. Είναι τόσο ακραία. Οπότε ούτε χρειάζεται να πολυβάφομαι, ούτε να ντύνομαι. Είμαι όλη την ώρα με πυτζάμες και ζακετούλες, περνάω ζάχαρη», θα πει γελώντας.

«Πέρα από την πλάκα όμως, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα όταν υπάρχει συνεργείο. Δημιουργούνται άλλες σχέσεις με τους ανθρώπους όταν έχετε ένα project και το κάνετε όλοι μαζί, ξυπνάτε, πίνετε καφέ, κάνετε το γύρισμα κλπ. Αλλά δυστυχώς τώρα είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν γίνεται κάτι τέτοιο», συμπληρώνει ενώ δεν γίνεται να μην αναφερθεί στη δουλειά των ηθοποιών που ήταν από τις πρώτες που επηρέασαν τα μέτρα. «Έκλεισαν τα θέατρα πριν και από τα μπαρ και τις καφετέριες. Και είναι απόλυτα λογικό γιατί είναι χώροι συγκέντρωσης ανθρώπων, αλλά ξέρεις, θα είναι πολύς καιρός μέχρι να ξανανοίξουν τα θέατρα, να υπάρχουν σήριαλ γιατί τα συνεργεία έχουν πολύ κόσμο», σημειώνει.

Η Μαρία Κωνσταντάκη και η καθημερινότητα της καραντίνας

«Δεν έχω πιεστεί ιδιαίτερα στη φάση του κορονοϊού», εξομολογείται όταν τη ρωτώ η ίδια πώς περνάει αυτές τις ημέρες στο σπίτι της. «Και πριν τον κορονοϊό, όταν δεν δούλευα σπίτι ήμουν. Ή θα ήμουν στο σπίτι κάποιου φίλου. Δεν ήμουν πολύ του έξω. Στην πραγματικότητα έχω πιο πολύ χρόνο να κάνω πράγματα που πριν δεν μπορούσα. Διαβάζω κάθε μέρα που δεν προλάβαινα πάντα να το κάνω. Βλέπω περισσότερες σειρές στο Netflix, που πριν δεν μπορούσα να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Μαγειρεύω που δεν μαγείρευα ποτέ. Είμαι πιο υπεύθυνη με τον χώρο μου, που κι αυτό δεν το είχα πριν, ήμουν κάπως πιο χύμα. Δεν με χαλάει πολύ. Αν μου έλεγαν αύριο ότι έχει τελειώσει ο κορονοϊός και μπορώ να βγω, θα έβγαινα φυσικά. Αλλά θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κίνητρο που έχεις για να μείνεις στο σπίτι σου, είναι η κατάσταση που βλέπεις να υπάρχει σε χώρες του εξωτερικού», σημειώνει η Μαρία Κωνσταντάκη.

Η σύγκριση με το εξωτερικό είναι που την κάνει να πιστεύει ότι η δική μας πορεία σαν χώρα θα είναι καλή. «Δεν είναι καλό που κάθε μέρα βγαίνει ο κος Τσιόδρας και απαριθμεί τους συμπολίτες μας που έχουν πεθάνει, αλλά βλέπεις ότι έχουν ξεφύγει πια τόσο τα πράγματα στο εξωτερικό που μου φαίνεται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να πεις “Μένω σπίτι μου και τρώω αυτό το πακέτο”. Εμένα έχει βγει τελείως από το DNA μου το να βγω μια βόλτα. Δεν νιώθω και την ανάγκη να το κάνω. Θα κάνω κάτι άλλο. Είπα στον Γιώργο ότι σήμερα δεν ήθελα να μου βάλει γύρισμα μεταξύ 15.30 και 16.00, γιατί αυτό είναι το μοναδικό μισάωρο που ο ήλιος χτυπάει το μπαλκόνι μου», λέει.

Το κλειδί σε όλα αυτά είναι μάλλον η πειθαρχία την οποία αναγνωρίζει πως έχει η Μαρία Κωνσταντάκη. «Είμαι πολύ πειθαρχημένος άνθρωπος, οπότε δεν μασάω σε τέτοια πράγματα. Και δεν μασάω και καθόλου στο απαγορευμένο. Εγώ δεν θα έβγαινα έξω μία βόλτα άνευ λόγου και ουσίας να περπατήσω. Δεν θα το κάνω τώρα λοιπόν. Δεν έχω καθόλου τη νοοτροπία του μικρού παιδιού που του λένε ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό τώρα και λέει: “Όχι, θα το κάνω”», τονίζει.

Το συμπαγές κέντρο

«Για εμένα αυτό έχει να κάνει πολύ με το πώς είσαι μέσα σου», θα μου πει. «Η ηρεμία και η χαρά προκύπτει από μέσα σου, δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές συνθήκες. Αν καταφέρεις το κέντρο σου να είναι λίγο πιο συμπαγές, τότε είσαι οκ. Εγώ έχω κάνει πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι και τώρα δοκιμάζεται, τώρα βρήκε την πρακτική της. Γι’ αυτό είμαι καλά και δεν με έχει πάρει από κάτω», εξηγει η Μαρία Κωνσταντάκη. Και στη συνέχεια δίνει και στον τομέα τύχη το μερτικό του στο πώς αντιμετωπίζει με ηρεμία όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

«Είμαι και τυχερή. Αυτή τη στιγμή είμαι σε ένα σπίτι μόνη μου, δεν έχω καταστάσεις πίεσης να ζω με άλλους ανθρώπους. Δεν έχω παιδιά, που είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτό για τους ανθρώπους το πώς θα τα απασχολήσει. Τα παιδάκια όμως, πιστεύω ότι ζουν στιγμές μεγάλης ευτυχίας που είναι συνέχεια με τους γονείς τους. Τα λέω όλα αυτά για να ξεκαθαρίσω εκ των προτέρων ότι εγώ είμαι τυχερή. Ένας άνθρωπος που είναι μόνος του σε ένα σπίτι έχει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζει μία μοναξιά η οποία πια και με τα social media, τα whatsapp και όλες αυτές τις εφαρμογές που μπορείς να δεις και τον άλλο κι αυτό κάπως εξανεμίζεται. Αν δεν είχαμε Internet θα μιλούσαμε για μια άλλη κατάσταση», εξηγεί η Μαρία Κωνσταντάκη.

Τους γονείς της, καταφέρνει να τους βλέπει με την δύναμη της τεχνολογίας. Και μαζί τους ανακαλύπτει μία θετική πλευρά σε όσα ζούμε. «Οι γονείς εννοείται έχουν μάθει τις βιντεοκλήσεις. Σε πληροφορώ λοιπόν, τώρα που αναφερθήκαμε στους γονείς ότι αυτή η κατάσταση έχει και κάποια καλά. Δηλαδή εγώ είχα καιρό να ακούσω τους γονείς μου να έχουν τόσο χιούμορ, μέσα σε αυτή την κατάσταση εγκλεισμού που είναι. Μέσα στα πλαίσια του “Θα κλειδώσω τον πατέρα σου στο υπόγειο” ή του “Θα καταγγείλω τη μάνα σου γιατί πήγε βόλτα με τη γειτόνισσα στα τρία μέτρα” βέβαια, αλλά κάνουν πολύ χιούμορ. Κι επίσης επειδή τους έχω συνέχεια στο μυαλό μου, μιλάω μαζί τους κάθε μέρα, που με τον πατέρα μου ας πούμε μπορεί να έκανα πολύ καιρό να μιλήσω. Αυτές οι συνθήκες, οι κρίσιμες στιγμές κάπως συσφίγγουν τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους», καταλήγει.