ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ήρα Κατσούδα άφησε τις προκαταλήψεις (των άλλων) στην άκρη και φόρεσε φούστα στη σκηνή

Έχεις δει τις παραστάσεις της Ήρας Κατσούδα; Αν ναι, έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι τα αστεία της και να γελάς. Είναι μία επιτυχημένη stand up comedian και μάλιστα άφησε την προηγούμενη καριέρα της για να πιάσει το μικρόφωνο και να αρχίσει να μοιράζεται τα αστεία της με τον κόσμο. Η Ήρα Κατσούδα είναι αναπολογητικά ο εαυτός της στη σκηνή γιατί έχει μάθει να τον αγαπά. Κι αυτό μάλλον, το έμαθε από μία απροσδόκητη, αλλά πολύ ουσιαστική συμβουλή της μαμάς της.

Πριν ανέβει στη σκηνή για μία ακόμα παράσταση (αυτή την περίοδο θα την δεις να παρουσιάζει για 2η χρονιά το Μίνιμαλ στον Μικρό Κεραμεικό) η Ήρα Κατσούδα φοράει το Liposan της, περιποιείται τον εαυτό της, φτιάχνει έτσι την ψυχολογία της, εμπνέεται για ένα ακόμα αστείο ακόμα κι από μία λακκούβα του δρόμου και μας μιλάει για όλα. Μάς βάζει στην καθημερινότητά της και στις αγαπημένες της beauty ρουτινές, που τηρεί θέλοντας πάντα να φροντίζει τον εαυτό της και να τον προσέχει. Εξάλλου ο καθένας μας τον εαυτό του έχει, με αυτόν ονειρεύεται και αυτόν ευγνωμονεί όταν καταφέρνει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Η Ήρα Κατσούδα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο από αυτά, να γελάει και να προκαλεί το γέλιο των γύρω της. Να φωτίζει μία δύσκολη στιγμή των άλλων με ένα αστείο, όπως φωτίζει τη δική της καθημερινότητα παρατηρώντας τον γάτο της τον Σουίφερ, ή περιποιούμενη τον εαυτό της. Εντάξει, εκκρεμεί ένα της όνειρο, να κερδίσει το τζόκερ και να ταξιδεύει για 2-3 χρόνια. Μετά όμως θα γυρνούσε πάλι κοντά μας, γιατί δεν αντέχει μακριά από τη σκηνή.

Γελάει στην καθημερινότητά της μία stand up comedian; Τι είναι αυτό που βρίσκει πιο αστείο γύρω μας; Κι όταν ανοίγει το κεφάλαιο εξωτερική εμφάνιση, εκείνη πόσο ασχολείται με αυτό; Τι κάνει η Ήρα Κατσούδα για να φροντίσει τα χείλη της που έρχονται να μοιραστούν μαζί μας τα πιο ωραία αστεία; Στην τελευταία ερώτηση σου έχω προδώσει ήδη την απάντηση, αφού όπως σου είπα δεν αποχωρίζεται το Liposan της. Στα υπόλοιπα θα δεις τις απαντήσεις παρακάτω.

– «Επιτρέπεται» μία stand up comedian να ασχολείται με την εμφάνισή της;

Καλέ γιατί δεν επιτρέπεται; Κωμικός είμαι όχι καλόγρια! Γενικά μου αρέσει να φροντίζω την εμφάνιση μου. Μου αρέσει η μόδα και η αισθητική, μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Και δεν το κάνω μόνο όταν έχω να πάω κάπου.

«Πολλές φορές φροντίζω την εμφάνισή μου και ας μείνω μέσα στο σπίτι, γιατί είναι μια διαδικασία που μου φτιάχνει την ψυχολογία».

Ίσως το έχω πάρει από την παλαβή τη μητέρα μου και την λέω παλαβή γιατί σε κάποια φάση που περνούσα πολύ δύσκολα και μου είχαν τύχει ένα σωρό στενοχώριες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και της τα έλεγα, κάνει μια παύση και μου λέει «Κοίταξε κορίτσι μου, όσα και να πέρασα στην ζωή μου και ξέρεις ότι πέρασα πολλά…», σκέφτομαι και εγώ θα μου πει τώρα κάποια σοφία. Και συνεχίζει «…δεν ξέχασα ποτέ να βάλω ενυδατική…». Και μένω κόκαλο. Χρόνια μετά κατάλαβα ότι ουσιαστικά μου έλεγε να μην ξεχνάω να με φροντίζω και να με αγαπάω.

– Αντιμετωπίζεις, αλήθεια, ακόμα έμφυλα στερεότυπα ως γυναίκα stand up comedian όπως αυτό που υπονόησα παραπάνω;

Όσον αφορά στα στερεότυπα στο standup, ναι μεν έχουν μειωθεί αλλά δυστυχώς ακόμα καλά κρατούν.

«Όταν ήμουν στα ξεκινήματα μου φαντάσου, “ντρεπόμουν” να βάλω φούστα όταν είχα παράσταση μάλλον για να μην δείχνω ότι περιποιούμαι και για να φαίνομαι όσο λιγότερο “γυναίκα” γινόταν. 

Και αυτό γιατί υπήρχε η προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν είναι αστείες, οπότε η αυτόματη αντίδραση μου ως πιο μικρή ήταν να μην προβάλλω μια περιποιημένη εμφάνιση ώστε να μην σκεφτεί κάποιος ότι αξίζω λιγότερο επειδή και είμαι γυναίκα και μάλιστα γυναίκα που φρόντισε την εμφάνιση της.

Σου λέω επί χρόνια έβγαινα στην σκηνή λες και χλωρίνωνα το μπάνιο και πετάχτηκα να παίξω. Με τον καιρό κατάλαβα ότι αν κάποιος έχει προκατάληψη και με φόρμα να βγω πάλι θα την έχει, οπότε και άρχισα να ντύνομαι όπως ντύνομαι και στην κανονική μου ζωή. 

Οπότε πριν φτάσουμε στα στερεότυπα του stand up, νομίζω ότι πρέπει να καταρρίψουμε και το στερεότυπο ότι μια γυναίκα που φροντίζει την εμφάνιση της δεν είναι «ελαφριά». Απλά αγαπάει τον εαυτό της και είναι πολύ υγειές αυτό.

– Τι ρόλο παίζουν στη δουλειά σου τα χείλη σου και τι κάνεις για να τα φροντίσεις καθημερινά;

Όπως είπα και παραπάνω, στις παραστάσεις μου, το κοινό έρχεται να με δει και αυτή του η επιλογή με τιμάει, οπότε θέλω κι εγώ να το τιμήσω και να είμαι περιποιημένη. Το stand up βασίζεται στην ομιλία και όσο μιλάμε τα χείλη μας αφυδατώνονται, οπότε η περιποίηση των χειλιών είναι απαραίτητη.

«Τι τραβάνε κάθε μέρα αυτά τα χείλη. Έχουν χίλιους τρόπους για να ξεραίνονται αλλά ευτυχώς και έναν λόγο για να παραμένουν ενυδατωμένα. Liposan».

– Τι είναι αυτό που βρίσκεις πιο αστείο στην καθημερινότητά σου το 2023;

Κοίτα, τα τελευταία χρόνια μπαίνεις να διαβάσεις καμιά είδηση και είναι όλες λες και τις σκηνοθετεί ο Will Ferrell. Φυσικά και είναι τραγικά τα πράγματα γύρω μας αλλά αν ξεπεράσεις το εγκεφαλικό και τα δεις με μια κωμική σκοπιά, ε είναι φουλ σουρεαλιστικό όλο το πράγμα.

Θέλω να πω, τώρα στην Αργεντινή βγήκε πρόεδρος ο Μιλέι, ένας τύπος που κυκλοφορεί με αλυσοπρίονο και συμβουλεύεται για την οικονομία τον νεκρό σκύλο του. Ούτε ο Borat δεν είχε καταφέρει τέτοια υπερβολή.

Αν εξαιρέσεις τώρα την εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, σταθερά αστείος σε καθημερινή βάση, είναι ο γάτος μου ο Σουίφερ και το πόσο drama queen γίνεται για να κερδίσει έστω μισή κροκέτα έξτρα.

Γενικά νομίζω οι γάτες είναι από τα πιο αστεία πλάσματα που έχουμε. Αν υπάρχει μετενσάρκωση, τότε σίγουρα οι γάτες είναι κωμικοί που ξαναγύρισαν σε μορφή γάτας. Ή οι κωμικοί ήταν παλιά γάτες.

– Πόσο συχνά κάνεις αστεία εκτός σκηνής; Ισχύει αυτό που λένε για τους κωμικούς ότι στην προσωπική τους ζωή είναι μελαγχολικοί;

Το χιούμορ είναι τρόπος σκέψης δεν μπορείς να πεις ότι θα έχω χιούμορ μόνο όσο παίζω και μετά σχολάω. Κάνω χιούμορ πολύ συχνά μέσα στην μέρα μου. Ειδικά όταν θέλω να αποφύγω κάποια ερώτηση ή κάποια άβολη συνθήκη! Αποτελεί για μένα και έναν τρόπο διαφυγής. Αλλά λατρεύω και να γελάω και να προκαλώ το γέλιο. Σε λογικά πλαίσια πάντα, θέλω να πω δεν είναι ότι είμαι 24/7 χαρούμενη και αστεία, αυτό θα ήταν αφύσικο και λίγο spooky για τους ανθρώπους γύρω μου.

Στην προσωπική μου ζωή, περνάω και φάσεις μελαγχολίας και κατάθλιψης και απάθειας, όπως όλοι μας νομίζω. Τώρα, αν αυτό ισχύει ότι είναι γνώρισμα του κλάδου μας, το λέμε χρόνια με συναδέλφους ότι πρέπει να γίνει μια ψυχολογική έρευνα για τις/τους κωμικούς για το αν ισχύει αυτό, όχι τίποτε άλλο, αλλά για να απαντάμε σε αυτή την ερώτηση επίσημα με έγγραφα και μελέτες.

– Από πού αντλείς έμπνευση για τις παραστάσεις σου;

Από ο,τιδήποτε. Από μια λακκούβα που είδα στον δρόμο και μου έκανε εντύπωση το σχήμα της, μέχρι μια ιστορία που μου συνέβη μέχρι πράγματα που κάνουμε και δεν γνωρίζουμε γιατί τα κάνουμε.
Π.χ. μια ιδέα μπορεί να ξεκινήσει με την απορία γιατί όταν κάνουμε κάτι που μας ζορίζει σωματικά, βγάζουμε έξω την γλώσσα μας ασυναίσθητα.

«Είναι κατά βάσει απλά καθημερινά πράγματα και καταστάσεις που αν τα δεις μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας, μόνο συνηθισμένα δεν είναι. Αυτός είναι όμως ο πυλώνας της κωμωδίας. Να αναρωτιέσαι, να αμφισβητείς και να εντοπίζεις το παράδοξο και το αστείο σε κάθε συνθήκη».

– Κάποτε παράτησες μία καριέρα στη διαφήμιση για να γίνεις stand up comedian. Υπάρχει κάτι που θα σε έκανε να παρατήσεις την τωρινή σου ζωή και να αρχίσεις από το 0 και τι είναι αυτό;

Ναι, να κερδίσω το τζόκερ και να τα αφήσω όλα για 2-3 χρόνια ώστε να γυρίσω τον κόσμο ταξιδεύοντας. Δεν έχω κάτι καλύτερο από τα ταξίδια. Τα ταξίδια είναι μόρφωση και επένδυση.

Μετά όμως θα ξαναγυρίσω να κάνω κωμωδία γιατί είμαι εξαρτημένη και δεν μπορώ αν δεν παίζω. Και τα 2-3 χρόνια δηλαδή που είπα, τα είπα εκ του ασφαλούς τώρα, γιατί έχω κουραστεί και χρειάζομαι επειγόντως ένα ταξίδι.

Ευχαριστούμε πολύ το Θέατρο Εμπορικόν για τη φιλοξενία.