ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Άννα Κορακάκη στο Ladylike: «Η επιλογή μου ως πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος ήταν μία τολμηρή απόφαση»

AP Photo Hassan Ammar

Η ‘Αννα Κορακάκη νιώθει χαρά ολυμπιακών διαστάσεων. Η χρυσή αθλήτρια της Σκοποβολής θα είναι η πρώτη γυναίκα  A’ λαμπαδηδρόμος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα μεταφέρει πρώτη την Ολυμπιακή Φλόγα στην Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μιλήσαμε μαζί της λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιλογής της.

 

«Είμαι πλημμυρισμένη από χαρά»

«Αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση, χαρά, δέος, ανατριχίλα και νομίζω ότι όλα αυτά θα τα νιώσω ακόμα πιο έντονα όταν θα φτάσει εκείνη η στιγμή που θα συμβαίνει. Περιμένω πώς και πώς» δηλώνει με χαρά η Άννα Κορακάκη.

 

«Θέλω να ευχαριστήσω την ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής γι’ αυτή της την απόφαση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τολμηρή. Η συγκεκριμένη τελετή είναι ανδροκρατούμενη όλα αυτά τα χρόνια, οπότε η επιλογή μιας γυναίκας ως πρώτη λαμπαδηδρόμος ήταν από μόνη της μια πολύ σπουδαία εξέλιξη. Με τιμά και με χαροποιεί ιδιαίτερα ως γυναίκα και ως αθλήτρια».

Η Άννα Κορακάκη δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά της και για την επιλογή της Κατερίνας Στεφανίδη. Η σπουδαία πρωταθλήτρια του στίβου θα είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους και θα ανάψει τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Φλόγα θα παραδοθεί στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» στις 19 Μαρτίου. «Η Κατερίνα Στεφανίδη, είναι μία εξαιρετική απίστευτη αθλήτρια».

AP Photo / Hassan Ammar

Μία ακόμα επιλογή γυναίκας σε θέση που πάντα κάλυπταν άνδρες. Κάτι ανάλογο με την προεδρία της Δημοκρατίας και την περιγραφή ποδοσφαιρικών αγώνων. Δύο πόστα τα οποία έσπασαν επίσης γυναίκες, το τελευταίο διάστημα. «Όλα δείχνουν πως είναι η χρονιά των γυναικών. Είναι εξέλιξη. Έχω την ελπίδα ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε κι άλλες γυναίκες ως πρώτες λαμπαδηδρόμοι» σχολιάζει η 24χρονη Ολυμπιονίκης.

«Στον αθλητισμό δεν χωράνε διακρίσεις»

Όσο για το δικό της άθλημα, τη σκοποβολή, η Άννα Κορακάκη εξηγεί πως μπορεί στο παρελθόν να ήταν ένα ανδροκρατούμενο σπορ, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. «Στον αθλητισμό δεν χωράνε για διακρίσεις, ούτε στο φύλο, ούτε στο χρώμα, ούτε στη σεξουαλικότητα. Είναι η αθλήτρια, ο αθλητής και η ικανότητά του σ’ αυτό που κάνει, τίποτα άλλο.

AP Photo / Eugene Hoshiko

Ανάμεσα στους σταθερούς της συνοιδοιπόρους προς τη νίκη όλα αυτά τα χρόνια, η Άννα Κορακάκη ξεχωρίζει τον χορηγό της, τη Stoiximan. «Κι εγώ κι η Κατερίνα (Στεφανίδη) έχουμε κοινό χορηγό τη Stoiximan. Προσωπικά βρίσκεται στο πλευρό μου πριν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Είναι δίπλα μου με κάθε τρόπο και χαίρομαι πολύ που συμπορευόμαστε μέχρι το Τόκιο. Αισθάνομαι την ανάγκη να τη συγχαρώ για το γεγονός ότι ως χορηγός στηρίζει κι αναλαμβάνει πολλούς αθλητές, πολλοί από τους οποίους δεν είναι αυτό που λέμε «φτασμένοι», αλλά ανερχόμενοι. Κυνηγά μαζί μας το Ολυμπιακό Όνειρο».

Η Άννα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση προπονήσεων για τους προσεχείς Ολυμπιακούς του Τόκιο, ενώ προετοιμάζεται σκληρά και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στα τέλη Φλεβάρη.