ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Για την Άννα Μαρία Μπαρού το φαγητό είναι συναίσθημα, όχι μόνο γεύση

Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει το θαύμα. Δεν χρειάζονται γεύσεις πολύπλοκες για να σου ξυπνήσει το συναίσθημα. Γιατί το φαγητό είναι αυτό ακριβώς. Είναι συναίσθημα και η Άννα Μαρία Μπαρού είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει. Οι άνθρωποι αγαπούν το απλό κι αυτό που τους κάνει να νιώθουν άνετα και οικεία. Η Άννα Μαρία Μπαρού είναι πια κομμάτι του Ladylike και στο blog της ”Food Factory” θα βρίσκεις υπέροχες συνταγές για κάθε γούστο.

Έφτιαξε το πρώτο της κέικ σε ηλικία 8 χρόνων χωρίς συνταγή, δούλεψε στα περιοδικά και τελικά βρέθηκε στην τηλεόραση που τόσο πολύ της ταίριαξε. Σήμερα η Άννα Μαρία Μπαρού εμφανίζεται στο Πρωινό του ΑΝΤ1 με τη Φαίη Σκορδά και εντυπωσιάζει με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της.

Όταν σας ρωτούν ποιο είναι το επάγγελμά σας, τι απαντάτε;

Είμαι Recipe Developer. Πρόκειται για τον άνθρωπο που φτιάχνει τις συνταγές ανάλογα με τις διάφορες ανάγκες που προκύπτουν, όπως αυτές τις ορίζει ο πελάτης. Τα τελευταία δύο χρόνια κάνω κάτι που αρέσει πάρα πολύ. Είμαι Breakfast Consultant σε boutique ξενοδοχεία. Τι σημαίνει αυτό; Επιμελούμε τα πρωινά στα ξενοδοχεία, βοηθώντας τους ξενοδόχους ανάλογα με το ύφος που έχουν δώσει στο ξενοδοχείο τους. Αν ειναι boho, minimal ή country το πρωινό διαμορφώνεται διαφορετικά. Το πού βρίσκεται το ξενοδοχείο παίζει κι αυτό πολύ σημαντικό ρόλο. Διαφορετικά θα δομηθεί το πρωινό σε ένα ξενοδοχείο στις Κυκλάδες και διαφορετικά ένα που βρίσκεται στο βουνό. Εντάσσομαι στον χώρο τους και δημιουργώ ένα πάρα πολύ ωραίο πρωινό κομμένο και ραμμένο ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του εκάστοτε ξενοδοχείου.

Πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων;

Πριν το στήσιμο και το αισθητικό αποτέλεσμα η γεύση είναι αυτή που με απασχολεί. Βρίσκω και αξιοποιώ πάντα τα τοπικά προϊόντα. Και για να μιλήσω με παραδείγματα. Τα ιδιαίτερα τυριά και οι πατάτες της Νάξου, τα φρούτα και το λάδι της Μάνης, τα βότανα, τις ελιές και το χαρούπι στην Κρήτη. Στόχος μου είναι κάθε πιάτο να έχει υλικά που κρύβουν μία ιστορία. Δίνω τις συνταγές και εκπαιδεύω το προσωπικό ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει.

To πρωινό στα ξενοδοχεία πρέπει να αποτελεί κομμάτι μίας συνολικής εμπειρίας;

Θεωρώ πως το πρωινό στα ξενοδοχεία πρέπει να είναι ένα experience κι όχι απλώς να πάει ο πελάτης και να φάει. Έχω καταφέρει να δημιουργώ και μπουφέδες αλλά και ατμόσφαιρα μαζί με τους πελάτες μου, γιατί θέλω αυτοί να βάζουν τη σφραγίδα του ξενοδοχείου ή του καταλύματος. Ένα ιδιαίτερο πρωινό που θα κάνει τον πελάτη να νιώσει πως είναι καλεσμένος στο ξενοδοχείο και πως τον φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ένα πρωινό το οποίο λόγω των ρυθμών της καθημερινότητάς τους δεν μπορούν να έχουν. Τους δημιουργείς ένα συναίσθημα το οποίο θα το ονειρεύονται και θα είναι αυτό που θα τους κάνει να επιστρέφουν.

Και ο ρόλος του Instagram ως προς το τελικό αποτέλεσμα;

Δημιουργώ πρωινά που είναι ινσταγκραμικά. Παίζουμε και με τον τρόπο που τα παρουσιάζουμε στον μπουφέ αλλά και τον τρόπο που στήνονται οι ατομικές μερίδες. Εδώ παίζει ρόλο το food styling γιατί και η εμφάνιση ενός πιάτου μπορεί να σε κάνει νιώσεις πάρα πολύ ωραία πριν καν το γευτείς.

Το ζητούμενο είναι αγνές γεύσεις και υψηλή αισθητική ως προς την παρουσίαση.

Όλο αυτό είναι μέρος της συνολικής φιλοσοφίας μου που συμπυκνώνεται στη φράση: ‘’how you make them feel’’. Αυτό είναι το πιο βασικό γιατί μπορείς με πολύ μικρά πράγματα, με μικρές προσεγμένες λεπτομέρειες να κάνεις τον πελάτη να νιώσει πάρα πολύ όμορφα. Να τον κάνεις να νιώσει μοναδικός και να του δείξεις πως έχεις ασχοληθεί με αυτό.

Φαντάζομαι το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» δεν σας βρίσκει σύμφωνη, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η σπατάλη τροφίμων είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, την οποία συνήθως προτιμούν τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία. Δεν γίνεται να έχεις απ’ όλα. Πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη ποιότητα με λίγα πράγματα. Πρέπει να πολεμήσουμε τα αποφάγια. Εγώ, έτσι ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα πρωινά. Πήγαινα στα ξενοδοχεία, έτρωγα πρωινό κι αυτό που με ενοχλούσε πάρα πολύ ήταν οι γεμάτοι δίσκου με αποφάγια που έφευγαν από κάθε τραπέζι. Είναι λάθος οι ατελείωτοι μπουφέδες. Γίνονται σπατάλες κατά αυτόν τον τρόπο.

Πότε καταλαβαίνετε την αγάπη σας για τη μαγειρική;

Δεν έχω σπουδάσει μαγειρική. Ήθελα πολύ αλλά οι γονείς μου διαφωνούσαν κι έτσι δεν το έκανα. Η μαγειρική ήταν και είναι η αγάπη μου και το πάθος μου και μόνη μου τα έμαθα όλα. Έμπνευσή μου η κουζίνα της γιαγιάς μου από τη Μικρά Ασία. Αγαπώ και τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Από φοιτήτρια καλούσα τις φίλες μου στο σπίτι και τους μαγείρευα.και κάπως έτσι ξεκίνησα. Στην πορεία έγινα μαμά οπότε ακολούθησαν τα παιδικά πάρτι και τα πιο επίσημα τραπέζια.

Η μητέρα μου παρά τις αντιρρήσεις για να σπουδάσω μαγειρική μου έπαιρνε όλα τα περιοδικά και τα βιβλία μαγειρικής από όταν ήμουν 10 ετών. Στα 15 μου είχα μία βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. 8 ετών έφτιαξα το πρώτο μου κέικ χωρίς να ακολουθήσω κάποια συνταγή. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς οι ιδέες έρχονται συνεχώς. Εσύ, πρέπει όλο αυτό να το εξελίξεις ώστε να μεγαλώσει και να γίνει ολοκληρωμένο.

Επαγγελματικά από την πρώτη στιγμή ασχολείστε με τη μαγειρική;

Ξεκίνησα δουλεύοντας στα περιοδικά ασχολούμενη με τη διακόσμηση και στην πορεία ό,τι είχε να κάνει με art de la table το απογείωνα. Πέρα από το στρώσιμο του τραπεζιού έφτιαχνα και το μενού. Δούλεψα πολύ και σε περιοδικά food. Και μετά ήρθε η τηλεόραση που ουσιαστικά το δικό μου κομμάτι είχε να κάνει με το «πώς να διασκεδάσεις στο σπίτι». Ήταν μόλις είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση στη χώρα και ο κόσμος περιόριζε τις εξόδους του.

Η είσοδός σας την τηλεόραση πώς προέκυψε; Τι ρόλο έπαιξε η Ελένη Μενεγάκη;

Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα περιοδικά έκλεισαν, οι δουλειές στους καταλόγους σταμάτησαν και αναγκάστηκα να κλείσω και την εταιρεία μου για event decorations. Εκείνη την εποχή ήμασταν πολύ φίλες με την Ελένη και της το πρότεινα. Στην αρχή είχε τους ενδοιασμούς της επειδή εγώ έκανα πολύ εντυπωσιακά πράγματα και λόγω οικονομικών συνθηκών μήπως δεν ήταν σωστό να τα δείξουμε. Προσάρμοσα όλα όσα έδειχνα ώστε να είναι προσιτά για όλους και γιατί πιστεύω πως το ωραίο κρύβεται στα απλά πράγματα.Ξεκίνησα στην Ελένη τον Οκτώβριο του 2011 κι έμεινα στην εκπομπή 9 χρόνια. Η Ελένη είναι ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος που δίνει συμβουλές και δεν διστάζει να στηρίξει και να βοηθήσει τους συνεργάτες της.

Ποια είναι η δική σας συμβουλή, το δικό σας μυστικό, για ένα επιτυχημένο γεύμα;

Η λίστα είναι το μυστικό. Με μία λίστα τα έχεις λύσει όλα. Έχεις κάνει και οικονομία και έχεις στήσει κι ένα πολύ ωραίο μενού χωρίς να χαθείς. Πριν πας να αγοράσεις όσα χρειάζεσαι πρέπει να φτιάξεις μία λίστα με όσα θα φτιάξεις ώστε να μην ξεφύγεις και να μην μπερδευτείς και φυσικά να προλάβεις. Νούμερο ένα είναι η οργάνωση.