ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φρέντυ Μπαρού: Από τη δραματική σχολή στο Λονδίνο, στα «Καλύτερα μας χρόνια» στην ΕΡΤ

Ο Φρέντυ Μπαρού είχε από μικρός αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Η ενασχόληση του από τα σχολικά του χρόνια με το θέατρο τον έκανε να κυνηγήσει το όνειρο του σπουδάζοντας υποκριτική στο Queen Mary University of London, στην Αγγλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα βρέθηκε να κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο και το ντεμπούτο του γενικά στην υποκριτική ως επαγγελματίας, στη σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια».

Ο Φρέντυ Μπαρού μάς μίλησε για την απόφασή του να γίνει ηθοποιός, τη θέληση και την τύχη που χρειάζεται κανείς για να ασχοληθεί με την υποκριτική, τα δικά του «καλύτερα χρόνια» αλλά και τις εντυπώσεις του από την πρώτη του επαγγελματική δουλειά στην ελληνική τηλεόραση.

Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Από πολύ μικρή ηλικία, στο σχολείο, ξεκινήσαμε να κάνουμε κάτι σκετσάκια στα αγγλικά και μου άρεσε, είχα συμμετάσχει και σε μία μικρού μήκους ταινία στην Α’ Γυμνασίου. Οπότε γράφτηκα μετά στον θεατρικό όμιλο και κόλλησα. Ευτυχώς με στήριξαν οι δικοί μου στην επιλογή αυτή. Όποιες άλλες ευκαιρίες είχα στο σχολείο ή εξωσχολικά προσπάθησα να το ακολουθήσω. Και βρήκα και τη σχολή που πήγα στην Αγγλία όποτε τα έβαλα από νωρίς στον δρόμο τους τα πράγματα. Τουλάχιστον αυτό προσπάθησα.

 

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στην υποκριτική;

Ουσιαστικά περνάμε ένα μήνυμα μέσα από κάθε παράσταση, μέσα από κάθε σειρά. Προσπαθούμε να δώσουμε ένα στίγμα, μία ιδέα, ένα μήνυμα στον θεατή, οπότε το βρίσκω πολύ σπουδαίο να είσαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτό είναι ένα από τα κίνητρά μου για να ασχολούμαι με την υποκριτική.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στη σειρά «Τα καλύτερά μας χρόνια»;

Γύρισα από τη σχολή στην Αγγλία κι άρχισα να στέλνω βιογραφικά στις εταιρείες παραγωγής. Ένα βράδυ είχα πάει σινεμά να δω την «Ευτυχία» με μία φίλη μου και φεύγοντας λέγαμε πόσο ωραία ταινία είναι και πόσο καλοφτιαγμένη δουλειά. Αναρωτιόμασταν ποια εταιρεία την έκανε, βρήκαμε ότι είναι η Tanweer κι έστειλα βιογραφικό κατευθείαν. Σινεμά είχα στο μυαλό μου, δεν ήξερα ότι γύριζαν και σειρές. Και με κάλεσαν στο δοκιμαστικό για τη σειρά τελικά. Ήμουν πολύ ευτυχισμένος, ακόμα και στο δοκιμαστικό που πήγα, γιατί ήξερα ότι για να έχουν κάνει τέτοια δουλειά στο σινεμά θα είναι αντίστοιχων προδιαγραφών και η δουλειά τους για την τηλεόραση.

Σκέφτηκες να μείνεις στην Αγγλία;

Ήρθε ο κορονοϊός όταν τελείωσα τη σχολή στην Αγγλία οπότε θα ήταν δύσκολο να μείνω. Πηγαινοερχόμουν αλλά με την πανδημία δεν μπορούσα πια. Τέλειωσα τη σχολή το καλοκαίρι του 2019 και η πρώτη μου δουλειά είναι η σειρά. Είμαι πολύ τυχερός, επειδή είναι η Όλγα Μαλέα η σκηνοθέτης, έχει πολύ μεγάλη πείρα οπότε είναι πολύ μεγάλο δώρο να ξεκινάς κάτω από τις δικές της οδηγίες.

Πιστεύεις ότι η τύχη παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή τη δουλειά ή το να το κυνηγάς ο ίδιος;

Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός. Παίζει ρόλο η τύχη αλλά και η θέληση. Όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να είναι κάθε ημέρα υπ’ ατμών. Να βλέπει που γίνεται δοκιμαστικό, που μπορεί να στείλει το βιογραφικό του και τι μπορεί να κάνει. Θέλει πολύ ψάξιμο και δεν θέλει να επαναπαύεσαι. Όταν είχα γυρίσει μου έλεγαν εντάξει, έχεις πάει σε μια πολύ καλή σχολή κι ό,τι θα έρθει κάτι. Και τα άκουγα αλλά σκεφτόμουν ότι δεν θα έρθει κάποιος σκηνοθέτης να σου πει «Έλα αγόρι μου να παίξεις». Πρέπει εσύ να το ψάξεις.

Ποια είναι τα δικά σου καλύτερα χρόνια;

Νομίζω η παιδική ηλικία είναι τα καλύτερα χρόνια. Ήταν μια ανέμελη εποχή, περνούσα όμορφα. Όχι ότι τώρα δεν περνάω αλλά ο καθένας νομίζω τα παιδικά του χρόνια τα έχει μέσα στην καρδιά του. Κι αυτό νομίζω είναι που προβάλει και η σειρά, γιατί βλέπουμε την ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια του Άγγελου, που είναι παιδί. Σε ένα trailer της σειράς έλεγε ότι «οι στιγμές αυτές έκαναν πλούσια την πιο φτωχή γενιά μας». Μου είχε αρέσει πολύ αυτό, το κράτησα, γιατί λέει ότι όλοι μας δικαιούμαστε να έχουμε τα καλύτερα μας χρόνια. Θυμάμαι ότι ήταν μια εποχή που ο χρόνος περνούσε όμορφα, χωρίς να έχουμε ευθύνες. Η έγνοια μου ήταν να πηγαίνω μετά στο ποδόσφαιρο, στο θέατρο, ήμουν δραστήριο παιδί. Θυμάμαι τις πρόβες στο σχολείο για την παράσταση κάθε χρόνο, που ήταν έξι μήνες κάθε χρόνο μια πολύ όμορφη περίοδος. Μου λείπουν καμιά φορά τις Πέμπτες που πάντα είχαμε πρόβα, αυτές οι στιγμές.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη σειρά, από τη συνεργασία σου με τους πρωταγωνιστές;

Η παραγωγή έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, έχει φοβερή αισθητική η σειρά. Φροντίζουν τα πάντα. Όταν λέμε σειρά εποχής, πρέπει να τηρούνται κάποιες προδιαγραφές τις οποίες η παραγωγή τηρεί στο έπακρο. Τις πρώτες δυο τρεις φορές προσπαθούσα κι εγώ να δω τον τρόπο που δουλεύουν εδώ, γιατί δεν είχα δουλέψει ξανά στην Ελλάδα, αλλά από την πρώτη στιγμή οι πρωταγωνιστές και ο Μελέτης Ηλίας και η Κατερίνα Παπουτσάκη, ήταν πολύ θερμοί και χαμογελαστοί, με έκαναν να νιώσω ασφαλής.

Φρέντυ Μπαρου

Τι αγαπάς πιο πολύ στον ρόλο σου;

Υποδύομαι έναν από τους δύο βασικούς αστυφύλακες που βρίσκονται στη γειτονιά όπου ζει η οικογένεια των πρωταγωνιστών. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι οι συγκεκριμένοι αστυφύλακες δεν είναι τόσο σκληροί όσο μπορούμε να τους φανταστούμε στην περίοδο στην οποία αναφέρεται η σειρά, στη Χούντα δηλαδή. Δυο τρεις φορές που πάνε να «πιάσουν» τους ήρωες δεν είναι τόσο καχύποπτοι, είναι πιο χαλαροί. Έχουν μια ανθρωπιά κι αυτό μου αρέσει.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Να τελειώσει η πανδημία πρώτα απ’ όλα. Θα ήθελα του χρόνου αν είναι εφικτό να κάνω κάτι στο θέατρο, που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή τη χρονιά. Να προσπαθήσω να δω κι εκεί πώς ακριβώς λειτουργεί ο χώρος, τα castings, πώς στελεχώνουν τις παραστάσεις τους. Ένα από τα βασικά μου θέλω είναι να είμαι σε ωραίες δουλειές, σε δουλειές που να νιώθω άνετα και που να έχουν να πουν και κάτι.