ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φωτεινή Λεβογιάννη, είδες φάντασμα στα γυρίσματα της ταινίας των Unboxholics;

Μην Ανοίγεις την Πόρτα/ Unboxholics

Η Φωτεινή Λεβογιάννη είναι η δική μας Scream Queen, η ιδανική πρωταγωνίστρια για κάθε ταινία τρόμου που σέβεται τον εαυτό της και μια γυναίκα που θέλει να μιλάμε για την κακοποίηση των γυναικών, μπας κι αλλάξει κάποτε η ελληνική κοινωνία. 

Μιλήσαμε με την Φωτεινή Λεβογιάννη με αφορμή τη συγκλονιστική πορεία της σχεδόν DIY ταινίας των Unboxholics, Μην Ανοίγεις την Πόρτα. Οι ουρές στις αίθουσες ήταν τεράστιες και η χειροποίητη ελληνική ταινία τρόμου έκοψε 81.666 εισιτήρια, μόνο στο πρώτο τετραήμερο της κυκλοφορίας του.

Η Φωτεινή Λεβογιάννη μαζί με τα δίδυμα αδέλφια Καρπά (οι δημοφιλείς YouTubers) και της ομάδας των Unboxholics (δηλαδή τους Αλέξανδρο Καρατζά, τον Χρήστο Τουμανίδη, τον Γιώργο Γάτσο και τον Αναστάση Κουτσογεωργίου) έκαναν ένα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ, που επί ένα μήνα κόβει εισιτήρια. Και συνεχίζει να προβάλλεται. 

-Φωτεινή Λεβογιάννη, το πίστευες ότι η ταινία σας θα είχε αυτή την αποδοχή από το ελληνικό κοινό; 

Δεν το πίστευα. Το ονειρευόμουν όμως. Είναι μια ανέλπιστα καλή εξέλιξη. 

Φωτεινή Λεβογιάννη

Ρωτώ την Φωτεινή Λεβογιάννη αν μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει όλα όσα γράφονται για την ταινία και τις σοσιαλμιντιακές συζητήσεις. «Πήρα αυτή τη βασανιστική απόφαση. Ναι, έχω μπει στη διαδικασία και παρακολουθώ σχεδόν τα πάντα. Ήθελα να δω πώς θα το πάρει ο κόσμος και την κριτική για την πρώτη ταινία του Αλέξανδρου και του Σάκη Καρπά. Είναι ευπρόσδεκτες οι κριτικές, οι καλοπροαίρετες κριτικές.

Το μόνο που θέλω να πω στον κόσμο, είναι ότι εμείς κάναμε μια ταινία με πολύ αγάπη, ελάχιστο budget και με λίγα άτομα. Ο Σάκης κι ο Αλέξανδρος έγραψαν το σενάριο, σκηνοθέτησαν το ψυχολογικό θρίλερ και ο Σάκης Καρπάς παίζει στην ταινία. Είναι μια χειροποίητη ταινία, ένα φιλμ δικής τους παραγωγής, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ερμηνείας (κατά το ήμισυ), μουσικής (με βασικό θέμα από την Kid Moxie), μοντάζ και φωτογραφίας. Ατμοσφαιρική. Είναι ένα είδος που δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα και δεν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες».

Έχω ακούσει άπειρες υποθέσεις για τον ρόλο της Φωτεινής Λεβογιάννη κι ερμηνείες για το φινάλε της ταινίας. Δεν μπορώ να μην ρωτήσω την πρωταγωνίστρια τι συμβαίνει σε αυτή την ταινία τελικά. «Η πρόθεση των παιδιών με αυτή την ιστορία ήταν αυτή ακριβώς, να μπορεί ο κάθε θεατής να κάνει τη δική του ερμηνεία, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, η ταινία είναι αλληγορική. Δεν θα μπω σε spoiler territory, αλλά ήθελαν να παραπέμπει στο σινεμά του David Lynch. Το Μην Ανοίγεις την Πόρτα σίγουρα δεν πατάει με τα 2 πόδια στον ρεαλισμό» λέει η Φωτεινή Λεβογιάννη. 

2 είναι οι βασικοί ρόλοι του Μην Ανοίγεις την Πόρτα. Η Φωτεινή Λεβογιάννη παίζει μια κακοποιημένη γυναίκα. «Έχω έρθει αντιμέτωπη με σεξιστικές συμπεριφορές και με πραγματικές κακοποιητικές συμπεριφορές στη ζωή μου. Ευτυχώς, έδειξα καλά αντανακλαστικά και υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Τα παιδιά προσέγγισαν αυτό το θέμα με μεγάλη ευαισθησία. Θέλω να μιλάω για αυτό. Είναι καλό να μιλάμε για αυτά. Ίσως έτσι μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια της κακοποίησης». 

Σε τι δεν θα άνοιγε την πόρτα η Φωτεινή Λεβογιάννη;

«Δεν θα άνοιγα σίγουρα την πόρτα σε κάτι που θα με έκανε να μην είμαι ο εαυτός μου. Και να μην νιώθω ασφαλής». 

Φωτεινή Λεβογιάννη, θες να γίνεις η Scream Queen της Ελλάδας;

Η ερώτηση ανήκει στην δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου, Ιωσηφίνα Γριβέα. Η Φωτεινή Λεβογιάννη μού λέει ότι η αγαπημένη της ταινία είναι το Rosemary’s Baby και το Saint Maud της Rose Glass. Μάλλον είναι παραπάνω από έτοιμη να γίνει η Scream Queen μας.

Φωτεινή Λεβογιάννη

«Δεν έχω κάποια άλλη πρόταση για ταινία τρόμου. Τα έχω κάνει όλα με τα παιδιά (έπαιζε και στο Κουκλοθέατρο, μία μίνι σειρά ολιγόλεπτων επεισοδίων στο YouTube και στη μικρού μήκους τους, το Πρόγευμα). Είμαστε φίλοι, έχουμε κάνει πολύ παρέα, ταιριάζουμε. Ανέβηκα στην Αριδαία για τα γυρίσματα, εκεί είναι η καλύβα που ήδη υπήρχε διαμορφώθηκε για τα γυρίσματα και το Μαύρο Δάσος. Αυτή είναι όντως η ονομασία του, τα δέντρα είναι τόσο ψηλά και είναι τόσο πυκνό, που δεν αφήνει εύκολα το φως να μπει. Οι τοποθεσίες σε βάζουν αυτόματα μέσα στην ταινία».

Φωτεινή Λεβογιάννη

Τη ρωτώ αν συνέβη κανένα ευτράπελο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Και σίγουρα δεν περίμενα αυτή την απάντηση. «Μετά από πολύωρα γυρίσματα, ήμουν και εξαιρετικά κουρασμένη. Κάναμε νυχτερινό γύρισμα στο Μαύρο Δάσος. Έχει σημασία γιατί στα λέω όλα αυτά. Σε κάποια φάση μέσα στο αυτοκίνητο της επιστροφής λέω στα παιδιά ότι είδα μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά. Και βλέπω τα παιδιά να κάνουν στην άκρη το αυτοκίνητο και να σταματούν. Μου είπαν ότι υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι στη Στροφή της Νύφης εμφανίζεται μια οπτασία που αποσπά την προσοχή των οδηγών και γίνονται ατυχήματα. 3 μέρες μετά δεν κοιμήθηκα».

Η Φωτεινή Λεβογιάννη είναι μια εξαιρετική ηθοποιός. Κι όμως, δεν μπορεί να ζήσει από τη δουλειά της. Τα αδέλφια Καρπά ετοιμάζουν ήδη την επόμενη ταινία τους. Με εξαιρετικά χαμηλό budget. Και θα κάνουν και πάλι ρεκόρ εισιτηρίων.