ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δρ Νάνσυ Μαλλέρου τι σημαίνει να είσαι Εσωκεντριστής;

Πάνος Δάβιος

Από το πρώτο της βιβλίο η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου μας είχε πείσει ότι Καλύτερα Γίνεται. Μας έδειξε ότι η ζωή και η καθημερινότητά μας μπορεί να γίνει καλύτεροι αν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μικρές αλλαγές σε αυτήν. Συνέχιζε να μας βοηθά να ζούμε πιο αρμονικά με τον εαυτό μας μέσα από το κανάλι της στο YouTube, αλλά και μέσα από τη συνδρομητική της πλατφόρμα Coaching & Wellbeing Nama Tribe, αλλά και με κάθε της δημόσια ομιλία. Αν αναρωτιέσαι τι άλλο μπορεί να κάνει για εμάς η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου, σου έχω την απάντηση. Θα μας διδάξει τον πολύτιμο Εσωκεντρισμό.

Η Νάνσυ Μαλλέρου είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, άμεσος, ζεστός που αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για να συνειδητοποιήσουμε πως «Ναι, η ζωή μπορεί να γίνει καλύτερη». Αρκεί εμείς να είμαστε πιο ισορροπημένοι μέσα της. Να βρισκόμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας κι όχι στη συνήθη μας κόντρα μαζί του, φορτώνοντάς τον ενοχές, κρίνοντας τον αυστηρά σε κάθε βήμα του. Αγαπώντας τον, αλλά αγαπώντας τον ουσιαστικά κι όχι απλά επειδή έτσι μας λένε να κάνουμε. Με το νέο της βιβλίο με τίτλο Εσωκεντρισμός που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου μάς βοηθά να κάνουμε ακριβώς αυτό. Μας δίνει κάθε κλειδί που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε τη ζωή μας, απαλλαγμένοι από ενοχές, αγαπώντας ουσιαστικά τον εαυτό μας.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου μιλήσαμε για το τι είναι ο Εσωκεντρισμός, για τη δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε για να γίνουμε Εσωκεντριστές, τις ενοχές που μας ταλαιπωρούν και τη δική της πορεία στον χώρο της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Ακολουθεί ένας διάλογος με τη Δρ Νάνσυ Μαλλέρου κι είσαι ελεύθερη να κρατήσεις σημειώσεις.

7 ερωτήσεις στη Δρ Νάνσυ Μαλλέρου, 7 άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις

– Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της ψυχικής και σωματικής ευεξίας;

Όταν είδα ότι όπως ήταν φτιαγμένος δεν με κάλυπτε απολύτως, δεν με βοήθησε όσο περίμενα τη στιγμή που το χρειαζόμουν. Όχι γιατί δεν ήταν καλός, αλλά γιατί μου φάνηκε συμβατικός για τα γούστα μου, ίσως λίγο απαρχαιωμένος στις πρακτικές του.

Έτσι αποφάσισα να ψαχτώ, να συνδυάσω επιστήμες ή να ανακαλύψω άλλες, κι έτσι να “εισάγω” την επιστήμη του Coaching στην Ελλάδα και να μιλήσω για την ευεξία με ένα τρόπο πιο απλό και πρακτικό. Όταν είδα ότι ο κόσμος μαστίζεται από άγχος, ανασφάλεια κι έλλειψη συνοδοιπόρων! Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήσαμε και το NamaTribe, ένα διαδικτυακό τόπο που στεγάζει τη δική μας Φυλή και τους παρέχει γνώση, ασφάλεια και υποστήριξη έτσι ώστε να ζουν λειτουργικά κι ευτυχισμένα.

– Τι είναι ο εσωκεντρισμός για τον οποίο μιλά το νέο σας βιβλίο;

Είναι η θετική πλευρά του εγωκεντρισμού. Είναι μια λέξη δικής μου έμπνευσης που εκφράζει τη φιλοσοφία και τα πιστεύω μου και συνοψίζεται στα παρακάτω:

  • Είναι δικαίωμα και υποχρέωση να φροντίζουμε τον εαυτό μας!
  • Μπορούμε να βρούμε τις λύσεις μέσα μας (στο ομώνυμο βιβλίο μου αναλύω πώς).
  • Μπορούμε να ζήσουμε «αναπολογητικά».

Πάνος Δάβιος

– Πόσο χρόνο και κυρίως πόσο «κόπο» απαιτεί το να γίνει κανείς εσωκεντριστής;

Λιγότερο χρόνο και κόπο από όσο μας πήρε να μάθουμε να μην εκτιμούμε τον εαυτό μας, να ανεχόμαστε καταστάσεις που προσβάλλουν την ψυχή μας, να φορτωθούμε τόσα που να είμαστε στα πρόθυρα της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

– Εσείς πότε βάλατε «φρένο» στις ενοχές σας και αποφασίσατε να ζείτε με αυτή τη φιλοσοφία ζωής;

Είμαι καλή με τις ενοχές. Αντιλήφθηκα νωρίς ότι ή αυτές θα καθορίσουν εμένα ή εγώ, αυτές. Επέλεξα το δεύτερο. Πλήρωσα το τίμημα (υπάρχει πάντα ένα τίμημα). Όμως έχω ζήσει 5 ζωές μέχρι σήμερα. Και τις χάρηκα όλες.

Δεν ντράπηκα ποτέ για εμένα, όσο κι αν άλλοι προσπάθησαν να μου το επιβάλλουν.

Αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να αρέσω σε όλους ακόμη κι αν αυτό έκανε την πορεία μοναχική κάποιες φορές. Ποτέ όμως δεν με πρόδωσε.

– Ποιες είναι οι ενοχές που συχνότερα βλέπετε να αντιμετωπίζουν οι αναγνώστες σας;

α) Ενοχή που δεν είναι «αρκετοί»: Αρκετά καλοί, δυνατοί, όμορφοι, πλούσιοι, επιτυχημένοι, αγαπητοί, αποδεκτοί. Κι αναρωτιέμαι: σύμφωνα με τα κριτήρια ποιού;

β) Μεγαλοποιημένα λάθη του παρελθόντος τα οποία τις περισσότερες φορές προκύπτουν ως επιλογές που έγιναν με γνώμονα τα παραπάνω.

 

– Με τόσες δυσάρεστες, δύσκολες, άρρωστες καταστάσεις στην επικαιρότητα είναι πιο χρήσιμο να αποδεχόμαστε ότι θα υπάρχουν και μέρες που δεν θα μπορούμε να έχουμε θετική ψυχολογία ή να επιμένουμε να την αποκτήσουμε;

Δεν πρεσβεύω ότι πρέπει κάθε μέρα να έχουμε θετική ψυχολογία, γιατί νομίζω ότι είναι αφύσικο. Αν δεν ήταν υγιές να νιώθουμε μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων, η φύση ποτέ δεν θα μας την έδινε. Υποστηρίζω όμως ότι υπάρχει τρόπος να προσδιορίσουμε εμείς την διάρκεια και την ένταση του αρνητικού συναισθήματος και ότι μπορούμε να αυτό-παρακινηθούμε και να βρούμε τις λύσεις μέσα μας.

Πάντα υπάρχει αυτή η πρακτική ερώτηση στο μυαλό μου «ΤΕΝΚ», δηλαδή «Τι έχω να κερδίσω;».

Μερικές φορές, το να «αποτραβηχτώ στη σπηλιά μου και να γλείψω τις πληγές μου» είναι απαραίτητο για την ψυχική και σωματική μου ίαση. Άλλες πάλι είναι απλώς ένα μέρος για να κρυφτώ από τα προβλήματά μου και να αποφύγω τις ευθύνες μου.

– Έχετε βραβευτεί, έχετε δημιουργήσει μία εκπομπή με φανατικούς θεατές, έχετε δημιουργήσει το NamaTribe, την πρώτη συνδρομητική πλατφόρμα Coaching &Wellbeing, που μάλιστα βραβεύτηκε. Τι είναι «πραγματική αναγνώριση» για εσάς;

Δύο πράγματα κυρίως:

α) Τα ευχαριστώ του κόσμου. Η πλατφόρμα μας, το NamaTribe.gr δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες. Δεν υπάρχει σημείο που έχω βρεθεί, από τη Σχοινούσα μέχρι τη Ζυρίχη που να μην έχει βρεθεί κάποιος που μου φωνάζει από μακριά «Νάμαααα! Ευχαριστώ!».

β) Η υστεροφημία μου. Έχω απόλυτη συνείδηση ότι το internet είναι για πάντα. Αναγνώριση θα είναι -όποια μορφή κι αν έχω τότε, όπου κι αν βρίσκομαι- όταν το παιδί μου και τα παιδιά του παιδιού μου θα πετυχαίνουν τυχαία κάτι δικό μου και θα χαμογελούν με περηφάνεια (ελπίζω!).

Νάνσυ Μαλλέρου
IANOS.GR

ΕΣΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ

Εκδόσεις Πεδίο
18.90 17.01
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ