ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
SPONSORED

Δώρα Παντέλη: Η ισχυρή γυναικεία παρουσία στον χώρο του sportscasting αποκαλύπτει τις fitness συνήθειές της

Η Δώρα Παντέλη είναι μία από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν ανάγκη από προλόγους και συστάσεις, όταν αφορά στο αντρικό κοινό. Γοητευτική, ντόμπρα και απόλυτη γνώστρια του κόσμου του μπάσκετ. H Δώρα Παντέλη μίλησε στο Ladylike.gr για τη σχέση της με τον αθλητισμό, τις fitness συνήθειές της, εξηγώντας πώς επιτυγχάνει τους στόχους ευεξίας της, αλλά και πώς είναι να είσαι γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Μπορεί το μπάσκετ να μην είναι πια ο επαγγελματικός χώρος της επιλογής σου όμως η πορεία σου αποδεικνύει πόσο πολύ το αγαπάς. Πώς έζησες τη μετάβαση από το τότε στο τώρα;
Φυσικά δεν είναι εύκολο, μετά από 15 χρόνια πρωταθλητισμού, να σταματάς να κάνεις αυτό που αγαπάς! Δεν είναι μόνο το ψυχολογικό κομμάτι και το ότι σου λείπει η καθημερινή τριβή με το άθλημα και τις συμπαίκτριές σου, αλλά κυρίως η βιολογική ανάγκη του να συνεχίσεις να αθλείσαι στους ρυθμούς που έχει μάθει το σώμα σου τόσα χρόνια. Επειδή όμως αγαπώ τον υγιεινό τρόπο ζωής και το fitness, μπορεί η μετάβαση σε ψυχολογικό επίπεδο να μην ήταν εύκολη για μένα, αλλά συνέχισα να γυμνάζομαι σε σχεδόν καθημερινή βάση αν και όχι με την ίδια ένταση.

Ως πρώην αθλήτρια ποια είναι σήμερα η σχέση σου με το fitness και τον υγιεινό τρόπο ζωής;
Αγαπώ το σώμα μου και φροντίζω την υγεία μου. Δεν θέλω να κάνω υπερβολές, αλλά θέλω να αισθάνομαι υγιής και εξωτερικά και εσωτερικά. Θεωρώ πως ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι που πρέπει να αφομοιωθεί από την καθημερινότητά μας. Η λύση δεν είναι ποτέ μια γρήγορη δίαιτα που μπορούμε να κάνουμε για πέντε μέρες, ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα δοκιμάσουμε για ένα μήνα ή μία ρουτίνα που θα ακολουθήσουμε για μερικές εβδομάδες. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι που πρέπει να το εξασκούμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 12 μήνες το χρόνο και επ’ουδενί δεν πρέπει να είναι για εμάς αγγαρεία, αλλά μια ευχάριστη καθημερινότητα.

Ποια είναι τα μυστικά σου για ενέργεια απέναντι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;
Είμαι ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος. Δουλεύω σχεδόν 14 με 16 ώρες την ημέρα σε καθημερινή βάση, όλο το χρόνο. Προσπαθώ, επίσης, να γυμνάζομαι, αν όχι σε καθημερινή βάση, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Οπότε καταλαβαίνεις πως το να έχω ενέργεια είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μία ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με το Immuvit Plus Q10, μπορούν να με εφοδιάσουν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζομαι ώστε να ανταπεξέλθω στην απαιτητική καθημερινότητα μου. Επιπλέον, πίνω πολύ νερό, τρώω υδατάνθρακες και κρέας με μέτρο και προσπαθώ να κοιμάμαι όσο περισσότερο μπορώ.

Πώς φροντίζεις καθημερινά το σώμα και το πνεύμα σου;
Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι για να φροντίσουμε το σώμα μας πρέπει να μάθουμε να το ακούμε! Τις μέρες που μπορεί να ξυπνήσω κουρασμένη, θα πιέσω λιγότερο τον εαυτό μου και θα θυσιάσω κάποια λεπτά γυμναστικής για να κάνω ένα χαλαρωτικό μασάζ ή να βγω μια βόλτα με τις φίλες μου. Επίσης, σε καθημερινή βάση διαβάζω υλικό εκτός δουλειάς, είτε αυτό είναι κάποιο βιβλίο ή κάποια εφημερίδα ώστε να ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι 100% αθλητικό, όπως περιμέναμε. Για ποιες καλοκαιρινές στιγμές ανυπομονείς από τώρα και πώς σχεδιάζεις να το περάσεις;
Μετά από τόσα χρόνια πρωταθλητισμού, καταλαβαίνεις ότι έχω ένα μυοσκελετικό σύστημα που δεν συντηρείται απλά με ένα τρέξιμο ή κάνοντας λίγες ασκήσεις με λάστιχα. Το κορμί μου έχει μάθει σε έναν πιο εξειδικευμένο τρόπο εκγύμνασης, ο οποίος βασίζεται στα βάρη σε συνδυασμό με αερόβια διαλειμματική προπόνηση. Το καλοκαίρι προσπαθώ να βρω τρόπους να γυμναστώ διαφορετικά, αποφεύγοντας το γυμναστήριο. Έχοντας κάνει τρία σοβαρά χειρουργεία στα γόνατά μου, προσπαθώ να αποφεύγω κάθε είδους κραδασμό που θα επιβαρύνει τις αρθρώσεις μου με τέτοιο τρόπο που θα κάνει επίπονη την καθημερινότητά μου.

Το καλοκαίρι κολυμπάω σε καθημερινή βάση για σχεδόν μία ώρα και προσπαθώ να εμπλουτίζω το πρόγραμμα μου με διάφορες ασκήσεις μέσα στο νερό. Παράλληλα, δύο φορές την εβδομάδα θα τρέξω από 10 km και θα αφιερώσω 20 με 30 λεπτά σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με λάστιχα για όλο το σώμα. Όπως σου είπα και πριν, θεωρώ ότι το fitness είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και εγώ έχω προσπαθήσει να τον εντάξω στην καθημερινότητά μου ακόμα και στις διακοπές μου. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε όλοι πως, προσέχοντας το σώμα μας, επενδύουμε σε μία καλύτερη ζωή τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.