ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρί Κυριακού: “Δεν έχω πρότυπα”

Η αγκαλιά των παιδιών είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή στην αγάπη που απλόχερα τους δίνει η Μαρί Κυριακού. Η δράση της μετράει ήδη επτά χρόνια, ενώ πρόσφατα βρήκε έναν ακόμη τρόπο να βοήθήσει περισσότερα παιδιά. Συζητάμε μαζί της για το κοινωνικό της έργο, την τηλεόραση, τα μυστικά της ομορφιάς της, αλλά και την μόδα.

Έχετε προσφέρει πολλή αγάπη από το φιλανθρωπικό σας έργο, πόση αγάπη έχετε εισπράξει εσείς από τους ανθρώπους και τα παιδιά που βοηθάτε;

Πιστεύω  πως ό,τι δίνεις, αυτό εισπράττεις. Και έχω εισπράξει πάρα πολύ αγάπη, από όλους. Ειδικά από τα παιδιά είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα της χαράς και της ανταπόκρισης τους. Κι εκεί δεν θέλεις λόγια ευγνωμοσύνης. Η  αγκαλιά τους αρκεί. Αυτή είναι η ανταμοιβή μου. 

Πόσο γερό στομάχι χρειάζεται κάποιος να κάνει την εκπομπή: “Με Αγάπη”;

Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι. Δεν είναι όλα δυσάρεστα ή δυσοίωνα. Εμείς έχουμε μια άλλη ματιά να βλέπουμε τα πράγματα. Δύσκολες καταστάσεις έχουμε αντιμετωπίσει πολλές, αλλά αλίμονο εάν μέναμε σ’ αυτό που βλέπουμε και όχι σ’ αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Συνεπώς βλέπεις το αποτέλεσμα με  αισιοδοξία.

 

Έχουν υπάρξει άνθρωποι που έχουν αλλάξει την δική σας ζωή;

Ναι, σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα άλλαξε πολύ η ζωή μου, όταν ξεκίνησα πριν από 8 χρόνια την εκπομπή “ΜΕ ΑΓΑΠΗ”. Mου άνοιξε καινούργιους ορίζοντες σ’ αυτά που γνώριζα τόσα χρόνια. Καινούργιοι άνθρωποι, καινούργιες ιδέες. Όπως σημαντικά άλλαξε τη ζωή μου και τον τρόπο σκέψης μου, ο σύζυγός μου. Κι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ποιες είναι οι αξίες που οδηγούν την ζωή σας;

Η ανθρωπιά, η προσφορά, η αλληλεγγύη και η αγάπη.

Ποια συμβουλή σας έχουν δώσει και την έχετε ως φυλαχτό;
Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή…

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες ή άντρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή σας, ως πρότυπα;

Όχι δεν έχω πρότυπα. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν μπορείς να επιβάλεις πρότυπα σε κανέναν.

Τι θα κάνατε αν μπορούσατε να αλλάξετε τον κόσμο;

Δυστυχώς ο κόσμος δεν αλλάζει με ένα μαγικό ραβδί. Αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να κάνεις πάρα πολλά πράγματα για να τον αλλάξεις. Αρκεί αρχικά να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε…

Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει σοκάρει στην κοινωνική σας δράση;

Είναι πολλές οι ιστορίες όχι μία. Αλλά όπως έχω ξαναπεί δεν μπορώ να βάλω στο “ζύγι” τι με έχει σοκάρει πιο πολύ. Αυτό που σίγουρα δεν ξεχνώ είναι κακοποιημένα μωρά. Αυτό είναι αδύνατον να το χωρέσει ο νους μου.

“Τα παιδιά νομίζουν πώς είμαι η μαμά του Μάικ”

 

Πώς προέκυψε ο “Μάικ ο Φασολάκης”;

Τελείως τυχαία! Ξεκίνησα το πρώτο βιβλίο ως επιθυμία να γράψω ένα παραμυθάκι, μια όμορφη ιστορία με ένα σκανταλιάρικο φασολάκι για να την διηγούμαι στα παιδιά. Χαίρομαι που αγαπήθηκε τόσο πολύ και όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στην συγγραφή;

Καταρχήν ότι γίνομαι και εγώ ξανά παιδί… Σκαρφίζομαι ιστορίες που  διασκεδάζουν και μένα την ίδια. Έπειτα με συναρπάζει η αποδοχή των παιδιών και ότι γίνομαι μέρος των ονείρων τους και της αθωότητάς τους.

Τι σας έχουν μάθει τα παιδιά όσο περνάτε χρόνο μαζί τους;

Ότι δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις!

Τι σας ρωτούν για το παραμύθι όταν τα συναντάτε;
Με θεωρούν την μαμά του Μάικ, οπότε μου δίνουν παραγγελίες!

Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παιδικό παραμύθι;

Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο. Εννοείται ότι μου άρεσαν τα κλασσικά παραμύθια που αρέσουν σε όλα τα κοριτσάκια.

Γράφετε κάποιο άλλο παιδικό παραμύθι;

Υπάρχει έτοιμο ακόμη ένα βιβλίο με ήρωα τον Μάικ. Μια διασκεδαστική καλοκαιρινή ιστορία. Επίσης μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν η “ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΙΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ”. Δύο βιβλία με πολλές δραστηριότητες για τα παιδάκια που μαθαίνουν τα γράμματα και τους πρώτους αριθμούς.

Τι παραμύθια πρέπει να αγοράζουν οι μητέρες;

Δεν υπάρχουν κανόνες. Σίγουρα βιβλία που προάγουν τον χαρακτήρα τους, που με διασκεδαστικό τρόπο τους μαθαίνουν αξίες. Νομίζω ότι σε καθοδηγεί λίγο και ο χαρακτήρας του παιδιού. Αλλά ένα καλό βιβλίο, είναι καλό για όλα τα παιδιά.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να τα διαβάζουμε στα παιδιά;

Τι να σας πω… Δεν υπάρχουν κανόνες σ’ αυτό. Γνωρίζω παιδιά που δεν τους αρέσει το διάβασμα ή βαριούνται και οι γονείς επιμένουν και τους διαβάζουν οι ίδιοι προκειμένου να αγαπήσουν τα βιβλία…

“keep giving and get Love”

 

Σας λείπει η υποκριτική;

Όχι καθόλου!

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας σειρές στην τηλεόραση;

Παρακολουθώ ξένες σειρές κυρίως.

Αν είναι να αλλάζατε κάτι στην τηλεόραση τι θα ήταν αυτό;

Νομίζω ότι το “ΜΕ ΑΓΑΠΗ” άλλαξε ήδη την τηλεόραση. Όταν ξεκινήσαμε πριν από οκτώ χρόνια, δεν υπήρχε εκπομπή κοινωνικής προσφοράς.

Τι ευχηθήκατε για τα επτά χρόνια της εκπομπής “Με Αγάπη”;

Να έχουμε πολύ περισσότερες χαρούμενες στιγμές και λιγότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πώς διατηρήστε πάντα τόσο φρέσκια, ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς σας;

Δεν υπάρχει  μυστικό. Προσέχω όπως κάθε γυναίκα την διατροφή μου, όσο μπορώ γυμνάζομαι, πίνω πολύ νερό και φυσικά χρησιμοποιώ καλλυντικά, κρέμες προσώπου με δείκτη προστασίας χειμώνα- καλοκαίρι.

Είστε φανατική της μόδας; Πώς προκύπτει το στιλ σας;

Αγαπώ την μόδα και την παρακολουθώ χωρίς να ακολουθώ αυστηρά τις επιταγές της. Άλλωστε αυτή η αγάπη με οδήγησε στο να σχεδιάσω T-shirts γυναικεία και παιδικά, με σύνθημα μου το “keep giving and get Love”.Τα έσοδα απο την  πώλησή τους θα δοθούν για την ενίσχυση του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου, το οποίο συντηρεί 40 παιδάκια.Τα T-shirts, διατίθενται στα καταστήματα serendipity και online sto www.serendipityshops.gr. Μπορείτε να ενισχύσετε το σκοπό μας και σας ευχαριστούμε πολύ!

Περισσότερες επιτυχημένες γυναίκες στο Ladylike:

Έλενα Χριστοπούλου: “Δεν είμαι της μόδας”

Ράνια Κωστάκη: Η μαγκιά του παραγωγού είναι να δημιουργεί εικόνες, χωρίς να φαίνεται

Κυρίαααα, Όλγα Εξαρχοπούλου, αυτοί οι υπολογιστές που έχουμε είναι από προ Χριστού;