ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ateniesipercaso: 2 Ιταλίδες διαφημίζουν την Ελλάδα από… μέσα

Πριν δω την Letizia και την Giovanna στο βίντεο της Barilla και την καμπάνια οι "Ιταλοί" δεν είχε τύχει να πέσω πάνω στο Ateniesipercaso. Πρόκειται για ένα blog που έχουν εδώ και περίπου 1μιση χρόνο, και στο οποίο μοιράζονται  μυστικά για την Αθήνα - και όχι μόνο - στη μητρική τους γλώσσα, τα ιταλικά.

Στο μικρό βιντεάκι αυτό που προανέφερα, τις είδα χαμογελαστές, ορεξάτες να μιλάνε για όλα τα “ιταλικά” μυστικά που κρύβει η πρωτεύουσα. Δες και εσύ πριν συνεχίσουμε και κράτα σημειώσεις.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή της Barilla σε συνεργασία με το Athens Daily Secret

Εκτός του ότι μου άνοιξε η όρεξη μετά από αυτό το play και τις νοστιμιές της Barilla, μου δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες για αυτές τις γυναίκες. Τι δουλειά έχουν δύο Ιταλίδες στην Ελλάδα, πως ζούνε, τι κάνουνε, πως προέκυψε το blog.

Τις βρήκα, λοιπόν! Μιλήσαμε μέσω e-mail στα αγγλικά αλλά ομολογώ ότι πίσω από τις απαντήσεις τους, σχεδόν τις άκουγα να γελάνε και να μιλάνε με πολύ πάθος για αυτό που κάνουν. Bonus συνταγές μετά τη γνωριμία.

Πότε ήρθατε στην Ελλάδα;

Letizia: Ήρθα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2014. Πριν, είχα επισκεφτεί την Αθήνα πολλές φορές για να δω το αγόρι μου και είχε πάει σε πολλά νησιά, απλά για διακοπές. Ο κύριος λόγος που ήρθα να μείνω στη χώρα είναι η αγάπη. Γνώρισα το αγόρι μου πριν 3 χρόνια στη Μύκονο και μετά από μια σχέση εξ’ αποστάσεως που κράτησε μερικούς μήνες, αποφάσισα να τα παρατήσω όλα, τη δουλειά μου σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, τους φίλους, την οικογένεια μου για να ξεκινήσω μια νέα ζωή στην Ελλάδα!

Giovanna: Ήρθα περίπου πριν 3 χρόνια, ακριβώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης, γιατί είχα μια σχέση εξ’ αποστάσεως με τον τώρα σύζυγο μου που δούλευε εδώ σαν αρχιτέκτονας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Παλαιό Φάληρο. Δούλευα σε ένα agency για 10 χρόνια στο Μιλάνο αλλά η εταιρεία είχε προβλήματα και έπρεπε να κλείσει. Οπότε… αποφάσισα ότι ήταν η σωστή στιγμή να κάνω τη “μεγάλη” επιλογή και να έρθω στην Ελλάδα, στον αγαπημένο μου, να δουλέψω λίγο περισσότερο τον τομέα της προσωπικής μου ζωής. Πριν από τη μετακόμιση μου, είχα ξανάρθει στην Αθήνα αλλά μόνο για λίγες ώρες, σαν ενδιάμεση στάση προς τα νησιά που πήγαινα καλοκαιρινές διακοπές. Πρέπει να παραδεχτώ ότι η Αθήνα ήταν μια πολύ καλή έκπληξη και ανακάλυψα πως είναι μια πολύ ζωντανή πόλη.

Δεν ήταν ριψοκίνδυνο να έρθετε στη χώρα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης;

L: Νομίζω ότι όταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση δε χρειάζεται να σκεφτείς πολύ: αν ξεκινήσεις να αναλύεις τι αφήνεις πίσω, χωρίς να ξέρεις τι θα σου φέρει η νέα σου ζωή, δε θα βρεις ποτέ τη δύναμη να το κάνεις και φυσικά γίνεται πιο περίπλοκο αν σκέφτεσαι ότι η χώρα που επιλέγεις είναι σε μια κρίση. Απλά ακολούθησα την καρδιά μου και προσπάθησα να ανταπεξέλθω με θετική σκέψη στις δυσκολίες αυτής της νέας αρχής.

G: Ναι, ήταν πολύ ριψοκίνδυνο αλλά μερικές φορές στη ζωή πρέπει να παίρνεις το ρίσκο. Και έχω πραγματικά μια πολύ καλή εμπειρία εδώ, τουλάχιστον σχετικά με την προσωπική μου ζωή (παντρεύτηκα στην Ύδρα τον περασμένο Ιούνιο, έχω ένα υπέροχο παιδί και περιμένω ένα κοριτσάκι).

 

Πώς “γεννήθηκε” το blog σας, ateniesipercaso;

L: Μετά από μερικούς μήνες στην Αθήνα, χάρη σε ένα φίλο από τη Ρώμη που ήξερε τον άντρα της Giovanna, γνώρισα αυτή τη φανταστική γυναίκα από το Μιλάνο! Η Giovanna ”μία δραστήρια μηχανή” ήταν, σαν εμένα, στην Αθήνα μερικούς μήνες και αφού είχαμε αρκετό χρόνο ελεύθερο και οι δύο αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε την πόλη. Αποφασίσαμε ότι όλες αυτές τις ανακαλύψεις πρέπει να τις μοιραστούμε με τους άλλους συμπολίτες μας και έτσι δημιουργήσαμε το blog Ateniesipercaso “Αθηναίες από τύχη” δηλαδή, για να διαφημίσουμε την Αθήνα ως ένα προορισμό που δεν είναι μόνο για στάση πριν τις διακοπές στα νησιά αλλά που αξίζει να επισκέπτεσαι όλο το χρόνο.

Σιγά σιγά, αρχίσαμε να δίνουμε συνεντεύξεις, να κάνουμε videos και να προσελκύουμε περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου και ο στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο να μεγαλώνουμε και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες στο κοινό που μας ακολουθεί.

G: Γνώρισα την Letizia και αμέσως κάναμε “κλικ” η μια στην άλλη. Ήμασταν στην ίδια κατάσταση: χωρίς δουλειά, με μια νέα ζωή, σε μια νέα πόλη… πολύς χρόνος να ανακαλύψουμε την Αθήνα και να μοιραστούμε τη νέα μας εμπειρία. Η ιδέα να γράφουμε σε ένα blog (καλύτερα να το λέμε έναν “οδηγό για την Αθήνα”) ήρθε μόνη της, σε ένα ηλιόλουστο απόγευμα μετά από ένα μάθημα εκμάθησης νέων ελληνικών.

Ποιες είναι οι κανονικές σας δουλειές;

L: Το blog μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση και την δυνατότητα να γνωρίζουμε νέο κόσμο στην Αθήνα και να διευρύνουμε τις γνωριμίες μας. Την ίδια ώρα, δουλεύω για ένα agency που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά και στους πιο διάσημους προορισμούς της Ιταλίας.

G: Είμαι “απλά” μια μαμά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δουλειά πλήρης απασχόλησης.

Πως είναι να συνεργάζονται δύο γυναίκες; Έχει πλάκα, είναι δύσκολο, ενοχλητικό μερικές φορές;

L: Φτιάχνουμε μαζί το blog μας και από την αρχή του project Ateniesipercaso ο ενθουσιασμός μας είναι αμείωτος. Έχουμε διαφορετικούς χαρακτήρες και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Ξέρουμε ότι όταν η μια από εμάς δεν μπορεί να κάνει ένα πράγμα, μπορούμε πάντα να βασιστούμε στην άλλη, αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη μας.

G: Ταιριάζουμε απόλυτα, καταλαβαίνουμε η μια την άλλη και αλληλοβοηθούμαστε κάθε στιγμή.

Πως αποφασίζετε τι θα ανεβάσετε στο blog; Κάνετε meetings ή κάτι τέτοιο;

L: Στην αρχή που είχαμε περισσότερο χρόνο (εγώ δε δούλευα και η Giovanna δεν ήταν ακόμα μια σούπερ μαμά) συναντιόμασταν πολύ πιο συχνά για να γράψουμε κείμενα και να κάνουμε προγραμματισμό. Αργότερα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πιο αυτόνομα αλλά πάντα με βάση όσα συζητάμε στο εβδομαδιαίο μας meeting. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πάντα να επισκεπτόμαστε νέα μέρη και να δίνουμε σε όσους μας διαβάζουν νέες προτάσεις, που συμβαδίζουν με το τι συμβαίνει τώρα στην Αθήνα και στα νησιά το καλοκαίρι.

G: Δημοσιεύουμε κείμενα μόνο για μέρη που πραγματικά αγαπάμε. Ο κόσμος δεν έχει χρόνο να χάσει διαβάζοντας για κακά εστιατόρια και μαγαζιά. Κάνουμε μια προσεκτική επιλογή χρησιμοποιώντας το ιταλικό μας γούστο. Μερικές φορές πηγαίνουμε μαζί σε διάφορα μέρη, κάποιες άλλες μόνες μας… αλλά μετά μοιραζόμαστε την εμπειρία μας η μια με την άλλη και αποφασίζουμε από κοινού τι θα ανεβάσουμε.

Μιλάτε ελληνικά ή προσπαθείτε να μιλήσετε; Είναι στα σχέδια σας ίσως να κάνετε ένα blog στα ελληνικά ή στα αγγλικά που να απευθύνεται σε Έλληνες αναγνώστες;

L: Όταν γνωριστήκαμε, η προτεραιότητα μας ήταν να μάθουμε ελληνικά, να καταλαβαίνουμε την ντόπια παράδοση και να ζήσουμε συνειδητοποιώντας τι υπάρχει γύρω μας! Έτσι, ξεκινήσαμε ένα μάθημα ελληνικών στο κέντρο της Αθήνας δύο φορές την εβδομάδα και σιγά σιγά ξεκινήσαμε να καταλαβαίνουμε και να μιλάμε επίσης, προς μεγάλη μας ικανοποίηση! Αυτή η γλώσσα απαιτεί πολύ χρόνο, μελέτη και υπομονή και η συμβουλή που δίνουμε όλους τους Ιταλούς που επικοινωνούν μαζί μας είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο γιατί μόνο αν μιλάς μια γλώσσα μπορείς να νιώσεις άνετα να κάνεις ό,τι θες, έχοντας σιγουριά.

G: Μαθαίνουμε νέα Ελληνικά, είναι πολύ σημαντικό να ζούμε εδώ και να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο μυαλό των Ελλήνων. Το ότι το blog είναι στα ιταλικά, είναι προτεραιότητα. Αλλά ίσως αποφασίσουμε να μεταφράσουμε στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά, σαν επόμενο βήμα, για να διευρύνουμε τον αριθμό των αναγνωστών μας. Επειδή δε ξέρουμε πολύ καλά αυτές τις γλώσσες, ψάχνουμε για συνεργάτες που θα ήθελαν να μπουν στην ομάδα.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες και τα γούστα τους;

L: Όπως καταλαβαίνεις από τον τρόπο που περιγράφουμε την Ελλάδα στο blog μας, αγαπάμε πραγματικά πολύ αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της! Αυτή η αγάπη μας, μας έκανε να θέλουμε να διαφημίσουμε τις ελληνικές ομορφιές που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει πολλές επιλογές στους τουρίστες και μπορεί να την επισκεφτεί κανείς όλο το χρόνο, χάρη στο ήπιο κλίμα της. Επίσης, η ελληνική κουζίνα, τα ελληνικά κρασιά και οι ελληνικές σπεσιαλιτέ δεν έχουν εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Όσοι είμαστε από το εξωτερικό, νομίζουμε ότι το ελληνικό φαγητό είναι μόνο ο μουσακάς και η φέτα αλλά εδώ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία και κλασικά πιάτα που αξίζουν τη δοκιμή. Ο τομέας του κρασιού διευρύνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά σε ανταγωνιστικές τιμές.

G: Οι Έλληνες είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ιταλούς, αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το γούστο των Ιταλών είναι πιο εκλεπτισμένο, ειδικά σε ό,τι αφορά το φαγητό και τη μόδα.

Ποια είναι τα όνειρα σας, αναφορικά με το blog και τη ζωή σας;

L: Θέλουμε αυτό το πάθος μας να μεγαλώσει και να γίνει μια πλήρης απασχόληση, κάτι το οποίο είναι δύσκολο. Προχωράμε έτσι, με στόχο να έχουμε τη δυνατότητα να διαφημίζουμε και να γινόμαστε σπόνσορες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς, ως ενός μαγικού μέρους να επισκεφτείς.

G: Ελπίζω ότι το ateniesipercaso θα γίνεται όλο και πιο μεγάλο και θα αρχίσει να έχει έσοδα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε μια full -time δουλειά.

Ψάχνεις κι άλλους ενδιαφέροντες Ιταλούς στην Αθήνα;

Aν οι “Αθηναίες από τύχη” σου άνοιξαν την όρεξη να γνωρίσεις και άλλους Ιταλούς στην Αθήνα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια βόλτα στο microsite της Barilla. Εκεί, θα γνωρίσεις τον Dario και τον Marco! Μοιράζονται μέσα σε λίγα λεπτά, τις ιστορίες τους αλλά και τα μέρη εκείνα στην Αθήνα που τους κάνουν να νιώθουν σαν το σπίτι τους.