ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αρετή Καφαντάρη: Η face yoga expert που θα αλλάξει το πρόσωπό σου

Με την Αρετή γνωριζόμαστε χρόνια. Κάποτε ήταν στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες καλλυντικών. Λάτρευε τα προϊόντα περιποίησης και τον φυσικό τρόπο ζωής. Και πάντα προσπαθούσε να βρει τι κοινό έχουν μια καλή κρέμα προσώπου, οι μη επεμβατικές θεραπείες και οι φυσικές μέθοδοι αντιγήρανσης. Σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, έπεσε –τυχαία;– σε ένα φυλλάδιο για face yoga, δήλωσε συμμετοχή σε ένα μάθημα και αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της: μάζεψε τα πράγματά της από τις πολυεθνικές και ακολούθησε το νέο της όνειρο!

Παρακάτω μάς λέει πώς μπορούμε να βάλουμε τη face yoga στην καθημερινότητά μας. Χρειάζονται μόνο 5 με 10 λεπτά την ημέρα για να δεις φυσικά αποτελέσματα αντιγήρανσης. Θέλεις να τα διαθέσεις;

Στη νέα μας ενότητα “Face Yoga Sessions” που ξεκινάει πολύ σύντομα, θα παρακολουθήσετε την Αρετή Καφαντάρη μαζί με τη Βιβή Αγγελάκη και εμένα, να γυμνάζουμε διαφορετικούς μυς του προσώπου για να το τονώσουμε και να αναδείξουμε τη νεότητά του. Stay tuned!

Γνώρισε τη face yoga expert, Αρετή Καφαντάρη και άλλαξε το πρόσωπό σου

-Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη face yoga;

Όπως λέω συχνά, το «ταξίδι» μου στη face yoga το θεωρώ καρμικό! Είναι αυτό που ήθελα να κάνω πάντα, γιατί συνδυάζει τη μεγάλη αγάπη μου για την περιποίηση του προσώπου, με την προσπάθειά μου να εκφράσω με φυσικό τρόπο αυτό που θέλω να πετύχω.

Τη face yoga την ανακάλυψα εντελώς τυχαία! Το 2011, σε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο, είχα κλείσει ραντεβού για να κάνω μασάζ. Την ώρα που περίμενα τη σειρά μου, μου έδωσαν ένα χαρτάκι και με ρώτησαν αν θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω μια παρουσίαση face yoga. Από την ώρα που πήρα το χαρτάκι, μέχρι που πήγα στην παρουσίαση, νόμιζα ότι ζούσα σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είδα την παρουσίαση. Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα ασταμάτητα στην Αγγλία. Και συνέχισα την εκπαίδευσή μου σε Αμερική και Ιαπωνία. Παράλληλα, μελετούσα ό,τι μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά, όπως το μασάζ και ο βελονισμός.

face yoga

-Αν κάποια γυναίκα θέλει να εξοικειωθεί με τη face yoga, τι χρειάζεται να γνωρίζει και πώς μπορεί να ξεκινήσει;

Το πρόσωπο και ο λαιμός μας έχουν περίπου 57 μυικές ομάδες, τις οποίες πρέπει να γυμνάζουμε ακριβώς με την ίδια λογική που γυμνάζουμε το σώμα μας. Η διαφορά είναι ότι οι μύες του προσώπου είναι σχεδόν κολλημένοι πάνω στην επιδερμίδα μας με αποτέλεσμα να την παρασύρουν σε κάθε κίνησή τους, κάτι που δεν συμβαίνει με το υπόλοιπο σώμα. Οι ρυτίδες έκφρασης, για παράδειγμα, δημιουργούνται απλά γιατί εκφραζόμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να εκφραζόμαστε! Απλώς, πρέπει να μάθουμε να το κάνουμε με τους σωστούς μυς.

Η face yoga είναι η πλέον φυσική και αποτελεσματική μέθοδος αντιγήρανσης και πρόληψης, και περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό ασκήσεων yoga, μασάζ, πιέσεων και χαλάρωσης σε όλη την περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Για να βοηθήσω τις γυναίκες να βάλουν την face yoga στην καθημερινότητά τους, έγραψα το πρώτο e-book για τη face yoga στα ελληνικά.

Επιπλέον, δημιούργησα έτοιμα και ολοκληρωμένα προγράμματα face yoga 28 ημερών ή express με video, για να μπορεί κάθε γυναίκα να κάνει ασκήσεις από την άνεση του σπιτιού της και όποτε εκείνη θέλει! Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί μια γυναίκα με τη face yoga είναι να ξεκινήσει να εξασκείται στον δικό της χώρο της και χρόνο, ώστε να της γίνει καθημερινή συνήθεια.

(σ.σ. Τα προγράμματα και το ebook είναι διαθέσιμα εδώ.)

-Πώς βοηθάει η face yoga την ομορφιά μας;

Η Face yoga είναι η καλύτερη συμβουλή ομορφιάς! Μας βοηθάει να κατανοήσουμε, να ελέγξουμε και να αγαπήσουμε το πρόσωπό μας. Ουσιαστικά, μαθαίνουμε να αποφεύγουμε τις εκφράσεις που μας προκαλούν ρυτίδες και να τις αντικαθιστούμε με εκφράσεις που γυμνάζουν το πρόσωπό μας.
Μεγαλώνοντας, παίρνουμε μια απόσταση από το πρόσωπο μας. Φοβόμαστε την στιγμή που θα το δούμε να αλλάζει και να παρουσιάζει χαλάρωση και τις πρώτες ρυτίδες. Με τη face yoga αγγίζουμε το πρόσωπό μας καθημερινά. Το γυμνάζουμε και συνδεόμαστε μαζί του, νιώθοντας απόλυτη αυτοπεποίθηση με τον πιο φυσικό τρόπο.

face yoga

-Ποια είναι η σωστή ηλικία να ξεκινήσουμε face yoga;

Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος face yoga. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές ασκήσεις κατάλληλες για κάθε ηλικία.

Από τα 25 έως τα 35 μας εστιάζουμε περισσότερο σε ασκήσεις πρόληψης, αλλά και διαμόρφωσης του προσώπου. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούμε ακόμα να αντιστρέψουμε εκφράσεις και ακούσιες κινήσεις του προσώπου, να το μάθουμε να εκφράζεται σωστά, αλλά και να το διαμορφώσουμε κυρίως ως προς τις γωνίες του και τα μάτια.

Από την ηλικία των 36 έως τα 50 κάνουμε ασκήσεις καθαρής αντιγήρανσης με σκοπό να λειάνουμε γραμμές και να γεμίσουμε σημεία του προσώπου που έχουν αρχίσει να αδειάζουν. Επίσης, επικεντρωνόμαστε στην ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και του μυϊκού συστήματος, το οποίο έχει αρχίσει να χάνει το εύρος κίνησής του.

Από τα 51 και πάνω κάνουμε ασκήσεις αντιγήρανσης, αλλά και χαλάρωσης, αφού πολλές εκφράσεις (δηλαδή μυϊκές κινήσεις) έχουν πια «γράψει» στο πρόσωπο. Και φυσικά προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη βαρύτητα του προσώπου, κυρίως με ανοδικές κινήσεις και ασκήσεις. Βέβαια, όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα σε φυσικά και λογικά πλαίσια.

-Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε face yoga για να δούμε αποτελέσματα;

Αν θέλουμε να τονώσουμε τη μικροκυκλοφορία και το μυικό σύστημα του προσώπου μας, χρειάζεται να αφιερώσουμε μόλις 5-10 λεπτά κάθε ημέρα. Μ’ αυτήν τη ρουτίνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα σε 4-6 εβδομάδες. Αλλαγή στην όψη του προσώπου θα δούμε σε 3-5 μέρες. Είναι μια πολύ απλή γυμναστική και, όταν τη συνηθίσουμε, μπορούμε να την κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Επειδή, όπως είπαμε και πριν, οι μύες είναι πολύ μικροί γυμνάζονται πολύ γρήγορα, αλλά χρειάζεται επιμονή και συνέπεια.

-Ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές για αντιγήρανση;

Κάθε πρόσωπο έχει τις δικές του ανάγκες. Ωστόσο, από τις ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά νομίζω ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι η κούραση του προσώπου! Το πρωί φεύγουμε από το σπίτι με ένα «πρόσωπο» και το βράδυ γυρνάμε με ένα άλλο, πολύ πιο κουρασμένο και «πεσμένο». H καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω γι’ αυτό είναι να αλλάξουμε τη «μηδενική» σωστή στάση του προσώπου! Εκτός από τη σωστή στάση του σώματος που όλες ξέρουμε (αν και λίγες την τηρούμε), υπάρχει και η σωστή στάση προσώπου, που τη γνωρίζουμε ελάχιστα και φυσικά σχεδόν καμία γυναίκα δεν τηρεί!

Τι σημαίνει σωστή στάση προσώπου; Όταν δεν εκφραζόμαστε, το πρόσωπο μας δεν πρέπει να είναι εντελώς χαλαρό. Αντιθέτως, χρειάζεται να κρατάμε τα μάτια ανοιχτά και ζωντανά καθώς και τις γωνίες του προσώπου προς τα επάνω. Αυτό δεν αλλάζει μόνο το πρόσωπο μας, αλλά και την ψυχολογία μας. Στο κανάλι μου στο YouTube, «Face Yoga with Αreti Kafantari», θα βρείτε ένα βίντεο γι’ αυτήν τη σωστή στάση του προσώπου.

face yoga

-Μπορούμε να κάνουμε κάτι σαν personal training;

Τα ιδιαίτερα μαθήματα face yoga, ή «face-to-face» όπως τα αποκαλώ στην πλατφόρμα μου για τη face yoga, είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξεκινήσουμε και να εξοικειωθούμε μαζί της! Στο ιδιαίτερο μάθημα κάνουμε ασκήσεις και κινήσεις που μας δείχνουν με ποιους μυς λειτουργεί το πρόσωπο και ποιοι μύες είναι πιο ατροφικοί. Αυτό το έχω ονομάσει «χαρτογράφηση προσώπου». Όταν γίνει η χαρτογράφηση, τότε φτιάχνουμε πρόγραμμα ασκήσεων κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κάθε προσώπου.

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με έτοιμα, ολοκληρωμένα προγράμματα face yoga 28 ημερών ή express με βίντεο, και μόλις εντάξουμε κανονικά τη face yoga στην καθημερινότητά μας, να συνεχίσουμε με εξατομικευμένες ασκήσεις.

Κάθε γυναίκα έχει τον δικό της τρόπο και ανάγκες, κι αυτή είναι η βάση κι η φιλοσοφία για τη δική μου μέθοδο face yoga. Με τα ιδιαίτερα μαθήματα, με προγράμματα ή με το ebook, ο σκοπός είναι ένας: να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόσωπό μας, να συνδεθούμε μαζί του, να το αγαπήσουμε και να το γυμνάσουμε.

-Πού σε βρίσκουμε;

Θα ήθελα να πιστεύω παντού, αφού η ζωή μας πια έχει γίνει «ηλεκτρονική». Συγκεκριμένα:

-Στην πλατφόρμα Face Yoga www.faceyogaforall.gr

-Στο Instagram @aretikafantari

Στο κανάλι μου στο YouTube «Face Yoga with Areti Kafantari»

-Σύντομα θα ξεκινήσω και το δικό μου podcast!