ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για όσες σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

Σ’ έναν κόσμο όπου το male gaze εκτιμάται πάνω από όλα, οι γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μη ρεαλιστικά, ευρωκεντρικά πρότυπα ομορφιάς που διαιωνίζονται πλέον μέσα από τον κατακλυσμό των φωτογραφιών με photoshop που βλέπουμε στα social media.

Οι γυναίκες δεν έχουμε την πολυτέλεια να γεράσουμε όμορφα όπως οι άνδρες. Οφείλουμε να μην έχουμε ρυτίδες, σπυράκια, γκρίζα μαλλιά, κυτταρίτιδα, ραγάδες, όπως ορίζουν τα πρότυπα ομορφιάς που συνδέονται στενά με την πατριαρχία και αυτό που οι άνδρες βρίσκουν ελκυστικό.

Από την άλλη πλευρά, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, ως γυναίκες, αισθανόμαστε ακόμη περισσότερο ανασφαλείς για τους ίδιους λόγους που μπορεί να προστατευόμαστε από το «Pretty Privilege». Η θηλυκότητά μας «οπλίζεται» εναντίον μας όταν το male gaze την αναγνωρίζει ως «όμορφη» και πολύ συχνά συνοδεύεται από επίθεση και παρενόχληση.

 

Η αληθινή, βέβαια, εικόνα του εαυτού μας απέχει πολύ από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, έξι γυναίκες του beauty industry μας μιλούν για γυναίκες που θαυμάζουν και σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες και το δικό τους ταξίδι στο δρόμο προς την αγάπη του εαυτού τους.

Γυναίκες που βγάζουν από την εξίσωση των beauty standards το male gaze και πατριαρχικές αντιλήψεις και δίνουν το παράδειγμα σ’ όσους τις ακολουθούν, όπως άτομα από υποεκπροσωπούμενες ομάδες, να νιώσουν καλύτερα και να αγκαλιάσουν τον αληθινό εαυτό τους, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο καθένας είναι διαφορετικός και όλοι είμαστε όμορφοι με τον δικό μας τρόπο.

Αντί να ορίζουμε το σώμα, τα μαλλιά, την επιδερμίδα μας με βάση το τι θέλουν οι άντρες, τις τάσεις και τα πρότυπα ομορφιάς ανά εποχή, θα πρέπει να το ορίζουμε με βάση αυτό που μας κάνει ευτυχισμένες.

 

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για γυναίκες που σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

Μαρία Συμνιανάκη

Sephora Social Media and PR Specialist & Europe Pro, Make Up Artist

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για εκείνες που σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

«Ως γυναίκα και επαγγελματίας στο beauty industry, είμαι πραγματικά περήφανη για το επάγγελμα που έχω ακολουθήσει, καθώς η δύναμη της βιομηχανίας αυτής είναι απεριόριστη. Μία στιγμή- σταθμός του beauty κόσμου θεωρώ πως ήταν ο Σεπτέμβριος του 2017, όταν η Rihanna, το απόλυτο icon, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη Fenty Beauty, που περιελάβανε 50 αποχρώσεις foundation (η n1 κατηγορία σε πωλήσεις παγκοσμίως) αποδεικνύοντας στην πράξη την αφοσίωσή της στη διαφορετικότητα. You Did it Girl!

Δεδομένης της κριτικής για την έλλειψη διαφορετικότητας εδώ και δεκαετίες στη βιομηχανία της ομορφιάς, η εκπροσώπηση και διαφορετικότητα άρχισαν χάρη στη Fenty Beauty και τη Rihanna, να παίζουν σημαντικό ρόλο στο beauty game.

Η ίδια, πιστεύω, πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα που θέλει να ξεπερνά τα όρια και να ανακαλύπτει πόσα μπορεί να καταφέρει.

Τολμά να πειραματίζεται και στηρίζει έμπρακτα το diversity μέσα από τα προϊόντα και το brand της, ενθαρρύνοντάς κάθε γυναίκα να είναι ατρόμητη στη δημιουργικότητα και την αυτοέκφρασή της. P.S. Χαίρομαι που το brand της κυκλοφορεί στην Ελλάδα αποκλειστικά Sephora.»

Σουζάνα Κεγγίτση

Beauty Influencer, Youtuber, Podcaster, Founder Hey, Beauty!

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για εκείνες που σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

«Το 2016 η Alicia Keys ξεκίνησε το δικό της ”no makeup movement”, δηλώνοντας πως αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής της. «Δεν θέλω πια να καλύπτομαι. Ούτε το πρόσωπο, ούτε το μυαλό, ούτε την ψυχή, ούτε τις σκέψεις, ούτε τα όνειρα, ούτε τις μάχες, ούτε τη συναισθηματική μου εξέλιξη. Τίποτα». Για εμένα- αλλά και ολόκληρο το beauty community– αυτή ήταν μία ξεκάθαρα απελευθερωτική κίνηση. Μία κίνηση «απεγκλωβισμού» από στερεότυπα ομορφιάς.

Όταν μια από τις μεγαλύτερες celebrities παραδέχεται πως η αυτοπεποίθησή της ήταν απόλυτα εξαρτημένη από το μακιγιάζ και αποφασίζει να κάνει κάτι γι αυτό, τότε λειτουργεί ως το καλύτερο παράδειγμα.

Η ίδια αποφάσισε να εμφανίζεται στο κόκκινο χαλί χωρίς ίχνος μακιγιάζ, να φωτογραφίζεται για τα εξώφυλλα περιοδικών και να παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα talent shows φορώντας απλά ελάχιστο ρουζ στα μάγουλά της, μην αφήνοντας το μακιγιάζ να «καλύπτει» την αυτοπεποίθησή της.

Kαι παρά το γεγονός ότι λατρεύω το μακιγιάζ, αγαπώ τις γυναίκες που αγαπούν τον εαυτό τους και υποστηρίζουν με κάθε τους κίνηση τις υπόλοιπες από εμάς. Με μακιγιάζ ή χωρίς, το σημαντικότερο είναι να νιώθουμε σίγουρες για τον εαυτό μας, να μας αγαπάμε και να στηρίζουμε η μια την άλλη. Go girls!» 

Στέλλα Πλιάκη

Founder Apeiranthos natural skincare

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για εκείνες που σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

«Στα 58 της, το διάσημο supermodel των 80s και πιο καλοπληρωμένο μοντέλο στην ιστορία (για τη συνεργασία με την Estée Lauder), Paulina Porizkova, είναι αποφασισμένο να μην θεωρείται “αόρατο”. Κάθε ανάρτηση στο Instagram της, είναι μία τοποθέτηση που αναδεικνύει τον ηλικιακό ρατσισμό, κόντρα στα κοινωνικά και πατριαρχικά πρότυπα που αδιαφορούν για την ύπαρξή της.

«Πρέπει να αντισταθούμε και να επιμείνουμε να μην είμαστε αόρατες. Εύχομαι να υπήρχαν περισσότερες γυναίκες που θα άφηναν τις ρυτίδες έκφρασής τους να υπάρχουν και τις ρυτίδες στο μέτωπο και τα πόδια της χήνας τους. Εύχομαι να υπήρχαν περισσότερες γυναίκες που θα τολμούσαν να γεράσουν», θυμάμαι να έχει πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στους Times.

Μεγαλώνοντας σ’ έναν κόσμο προσανατολισμένο στη νεότητα και την αιώνια αψεγάδιαστη ομορφιά, η Porizkova αποδεικνύει πως κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της και το γεγονός ότι πλέον μια γυναίκα δεν μπορεί να φέρει στον κόσμο παιδιά, δεν την κάνει λιγότερο σημαντική ως γυναίκα.

Οι γυναίκες πρέπει να συνδεόμαστε και να εκφραζόμαστε μέσα από διάφορους ρόλους και όχι μονοδιάστατα. Άλλωστε, είναι τόσο υπέροχο να μεγαλώνουμε μέσα στις παραδοξότητες της εποχής μας, να παλεύουμε συλλογικά απέναντι σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, να είμαστε ισορροπημένες και ευγνώμονες για ό,τι έχουμε ζήσει.»

Κωνσταντίνα Μιχοπάνου

Make Up Artist

Processed with VSCO with v8 preset
Processed with VSCO with v8 preset

«Αγαπώ τις γυναίκες. Επέλεξα το επάγγελμα της make up artist για να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους, να τις φροντίζω, να τις κάνω να αισθάνονται όμορφες!  Γι αυτόν τον λόγο, πολλές γυναίκες – τόσο διάσημες όσο και μη- αποτελούν πρότυπο για μένα. Μέσα σ’ αυτές και η Winnie Harlow, της οποίας τα συγκλονιστικά σημάδια λεύκης κάνουν το κορμί της να μοιάζει με έργο τέχνης.

Mε απίστευτη θέληση και πείσμα- παρά το bullying που βίωσε στο σχολείο- η Winnie Harlow κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, περπατώντας για τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, κάνοντας παράλληλα εξώφυλλα και fashion spreads για μεγάλα περιοδικά.

Παράλληλα, στα social media της, κατά καιρούς, δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά και να τοποθετείται πάνω σε θέματα που αφορούν την εμφάνισή της, την αποδοχή ή την απόρριψη που μπορεί να βιώσει. Ένα πρότυπο αυτοαποδοχής και self-love για όλες τις γυναίκες.

Στη δουλειά μου, έχω συνεργαστεί με αρκετές γυναίκες- καταξιωμένα μοντέλα με αλωπεκία, πραγματικά όμορφες, που αποδεικνύουν στην πράξη πως το να έχεις αυτοπεποίθηση και να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως πραγματικά είναι, είναι το πιο σπουδαίο. Αξίζει, λοιπόν, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Το οφείλουμε σ’ εμάς τις ίδιες!»

Σοφία Νομικού

Hairstylist

6 γυναίκες του beauty industry μιλούν για εκείνες που σπάνε τα στερεότυπα ομορφιάς

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να αισθανόμαστε ο εαυτός μας σ’ οτιδήποτε αποφασίσουμε να κάνουμε. Είτε αυτό έχει να κάνει με επιλογές στη ζωή μας, είτε με αλλαγές στην εμφάνισή μας. Η Andie MacDowell είναι μία γυναίκα με cool, αυθεντική προσωπικότητα που όχι μόνο δεν φοβάται το πέρασμα του χρόνου και δεν πιέζεται από τα στερεότυπα της κοινωνίας ή του beauty industry, αλλά μιλάει ανοιχτά γι αυτά.

Η Andie MacDowell είναι μία γυναίκα όμορφη, που εμπνέει με το δικό της ταξίδι μέχρι την αποδοχή των δικών της φυσικών, γκρίζων μαλλιών, αλλά και τη γενικότερη στάση της απέναντι στην ομορφιά.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν κουραστεί με την ιδέα ότι δεν μπορείς να μεγαλώνεις και να είσαι όμορφη. Οι άνδρες γερνούν και συνεχίζουμε να τους αγαπάμε. Κι εγώ θέλω να είμαι σαν άνδρας. Θέλω να είμαι όμορφη, αλλά δεν θέλω να πειράζω τον εαυτό μου για να είμαι όμορφη», έχει πει σε συνέντευξή της, «διεκδικώντας» τον χαρακτηρισμό «γοητευτικά» και για τα γκρίζα μαλλιά των γυναικών.

Ως hairstylist, γνωρίζω από πρώτο χέρι αφενός πόσο πιεστικό (λόγω χρόνου και χρημάτων) είναι για μία γυναίκα να επισκέπτεται το κομμωτήριο κάθε 23 μέρες για να βάψει τα γκρίζα μαλλιά της, όσο και τον ψυχολογικό- κοινωνικό αντίκτυπο που «υπαγορεύει» μία τέτοια κίνηση. Χαίρομαι που η Andie MacDowell αγκαλιάζει τη φυσική της ομορφιά, αδιαφορώντας για τα «ΠΡΕΠΕΙ» της κοινωνίας, την ηλικία- ακόμη και ενδεχόμενα, επαγγελματικά συμβόλαια. Ένα παράδειγμα που κάθε γυναίκα- και δη μητέρα- αξίζει να έχει στο μυαλό της, μιας και τις ίδιες αξίες φαίνεται να έχει περάσει και στα παιδιά της.»

Νάσια Μάτσα

Δημοσιογράφος, Μοντέλο 

«Δεν θαυμάζω κάποια διάσημη γυναίκα, περισσότερο σημαντική για εμένα είναι η καθημερινή γυναίκα.

Η γυναίκα που σπάει τα στερεότυπα ομορφιάς για εμένα, είναι η καθημερινή γυναίκα που αντιστέκεται στο male gaze.

Η γυναίκα που βάφεται για τον εαυτό της. Η γυναίκα που δεν φοράει make up γιατί έχει αποδεχτεί τον εαυτό της. Η γυναίκα που αφήνει τα γκρίζα μαλλιά της να φανούν γιατί της αρέσει το γεγονός ότι μεγαλώνει. Η γυναίκα που δεν την επηρεάζουν τα κακόβουλα σχόλια για την εμφάνισή της. Η γυναίκα που αγαπά την divine feminine energy που έχει. Η γυναίκα που τολμά να αλλάξει την εμφάνισή της. Η γυναίκα που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα πάνω της. Η γυναίκα που έχει μάθει να αγαπάει τα μη-αποδεκτά από την κοινωνία χαρακτηριστικά της. Η γυναίκα που εμπνέει τις άλλες γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους σε μια κοινωνία που σου επιβάλει να σκέφτεσαι καθημερινά πως όπως και να είσαι, δεν είσαι αρκετή».

 

Αντί επιλόγου

Η κοινωνία και τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν διαρκώς, ως μέρος της παγκόσμιας ιστορίας που εξελίσσεται. Μαζί τους, οφείλουμε να αλλάζουμε- εξελισσόμαστε κι εμείς. Η αέναη προσπάθεια για διατήρηση της νεότητας, τα πατριαρχικά, αναχρονιστικά πρότυπα, η τυραννία του μακιγιάζ, η έλλειψη εκπροσώπησης και διαφορετικότητας στο beauty industry, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα, η δικτατορία της ομοιομορφίας, τα γκρίζα μαλλιά, οι «βαλτωμένες» αντιλήψεις που σε βυθίζουν αντί να σε εμπνέουν να είσαι ο εαυτός, δεν έχουν καμία θέση στη ζωή μας.

Κι ενώ οι βιομηχανίες μόδας και ομορφιάς γίνονται όλο και πιο «inclusive», υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Είναι στο χέρι μας να αναπροσαρμόσουμε στην πράξη τις έννοιες του «φυσιολογικού» και του «ωραίου».

Είναι στο χέρι μας να απελευθερωθούμε από κάθε τι που μας κρατάει πίσω.

Είναι στο χέρι μας να αισθανθούμε αρκετές, δυνατές και όμορφες μέσα σε μία «νέα εποχή ομορφιάς», χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα, όπου η αξία δεν θα συγχέεται με την εμφάνιση.

Άλλωστε, τα «όμορφα» γυναικεία στερεότυπα, όμορφα καίγονται.

 

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας εδώ.