MADE IN GREECE

Βαλεντίνα Βασιλάτου: Η Ελληνίδα σχεδιάστρια πίσω από τα πιο conscious μαγιό και resortwear

Conscious Collections

Αν σε κάτι διαπρέπει η ελληνική μόδα, είναι στον σχεδιασμό μαγιό και resort wear ρούχων. Εκεί τα ελληνικά brands μαγιό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και θα σου δώσω το τέλειο παράδειγμα: τα μαγιό και ρούχα της Βαλεντίνας Βασιλάτου για το brand της, Conscious Collections. Η Ελληνίδα σχεδιάστρια αποφάσισε να ξεκινήσει ένα fashion brand με μαγιό (και beachwear), το οποίο αφοσιώνεται στο να προσφέρει δημιουργίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Conscious Collections της Βαλεντίνας, έχει στηθεί με τις σωστές προδιαγραφές ώστε να έχει οικολογική συνείδηση, σκεπτόμενη τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ρούχων στο περιβάλλον, χωρίς όμως, να θυσιάζει την ποιότητα ή τον σχεδιασμό μαγιό που όλες οι γυναίκες θέλουμε να φορέσουμε. Δεν το λες και λίγο αυτό.

Πώς λειτουργεί το Conscious Collections;

Η φιλοσοφία του brand της Βαλεντίνας Βασιλάτου, απ’ ό,τι αποκαλύπτει και το όνομα του brand- βασίζεται στην ηθική και βιώσιμη παραγωγή μαγιό και resort wear ρούχων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες τις οι δημιουργίες (μαγιό και ρούχα), φτιάχνονται από καλές πρώτες ύλες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα υλικά της είναι 100% eco-friendly, από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Αλλά η αφοσίωσή της στην βιωσιμότητα, δεν σταματάει εδώ.

Το Conscious Collections, στοχεύει και σε μια πιο υγιή παραγωγή ρούχων, αφού συνεργάζεται με τοπικούς τεχνίτες, ενώ στοχεύει σε μια μικρή παραγωγή, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα. Κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί μέσω των σχεδίων του brand της για την κλιματική αλλαγή, μας φέρνει πιο κοντά με τη φύση, ενώ αποσκοπεί στο να γίνει η βιωσιμότητα στη μόδα ελληνική υπόθεση, αποκτώντας μια νέα και πιο ηθική ταυτότητα που θα μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι για τους Έλληνες δημιουργούς.

Τα όνειρά της δεν είναι άφταστα, αρκεί να κάνουμε κι εμείς το χρέος μας σαν καταναλωτές δείχνοντας τη στήριξή μας σε σημαντικές ενέργειες σαν αυτές του Conscious Collections της Βαλεντίνας Βασιλάτου, που είναι το μέλλον της μόδας. Οικολογικά υφάσματα; Check. Μοντέρνα, αλλά και διαχρονικά μαγιό και ρούχα; Double Check. Παραγωγή και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας; Check and check. Οι δημιουργίες της Βαλεντίνας, τα έχουν όλα.

Μάθε καλύτερα το brand της Conscious Collections, μέσα από την κουβέντα που κάναμε που θα σε εμπνεύσει και θα σε ενθουσιάσει για το αύριο της μόδας.

Μαγιό + sustainability: Πώς συνδυάζονται αυτά τα δυο και πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείς εξ ολοκλήρου βιώσιμη φιλοσοφία στον σχεδιασμό μαγιό;

Για να συνδυάσω τα μαγιό με το sustainability για τις δημιουργίες του Conscious Collections, ακολούθησα την λογική της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Τα υφάσματα που χρησιμοποιώ είναι ανακυκλωμένα και φτιάχνονται από πλαστικά απορρίμματα (μπουκάλια & δίχτυα), που συλλέγονται από εθελοντικές οργανώσεις.

Έπειτα, η θεματική της κάθε συλλογής Conscious Collections, έχει και αυτή «πράσινη» φιλοσοφία. Η δημιουργία κάθε μοτίβου, στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον. Έχοντας την φύση ως πηγή έμπνευσης και φέρνοντας στοιχεία της μέσω της ένδυσης, αυτόματα μάς φέρνει πιο κοντά της.

Για να σχεδιάσω και να δημιουργήσω οικολογικά προϊόντα, χρειάστηκε βέβαια εκτενή έρευνα γιατί ήθελα να είμαι απολύτως σίγουρη ότι επιλέγω τις σωστές πρώτες ύλες. Η παραγωγική διαδικασία ήταν δύσκολη, καθώς η βιωσιμότητα είναι ακόμα κάτι καινούργιο στην Ελλάδα και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε δεν είναι ακόμα απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτά τα υλικά. Κάθε βήμα έγινε και γίνεται με μεθοδικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Central Saints Martins vs. Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Ποιο είναι το καλύτερο «σχολείο»;

Τα δύο αυτά «σχολεία» είναι απαιτητικά και πρέπει να είσαι αυτόνομη και πειθαρχημένη για να πετύχεις. Δεν υπάρχει ή το ένα η άλλο, καθώς με τις εμπειρίες και γνώσεις που λαμβάνεις από το καθένα, σε βοηθάει να εξελίσσεις διαφορετικές δεξιότητες.

Στο Central Saint Martins, έμαθα να χτίζω τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που επικοινωνώ την τέχνη μου στο κοινό μου. Γιατί, υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείς μέχρι να καταλήξεις στο εικαστικό αποτέλεσμα που θέλεις. Τις επιχειρηματικές μου δεξιότητες τις εξέλιξα μετέπειτα όταν δούλεψα, μαζί με τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας στην οικολογική μόδα, που έκανα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι από μόνη της ένα μεγάλο σχολείο και το να χτίσεις την επιχείρησή σου εδώ, μια μεγάλη πρόκληση. Οι εξωτερικοί συνεργάτες δεν αφιερώνουν πάντα την απόλυτη προσοχή στη δουλειά τους και έτσι είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχής επίβλεψη από μέρος σου. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Οι καλύτερες συνεργασίες μου είναι αυτές με γυναίκες. Σαν γυναίκες δουλεύουμε με προσοχή, με μεράκι, είμαστε ξεκάθαρες, δυναμικές και υπομονετικές και έτσι καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε σωστά και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ποιο μαγιό από τη συλλογή Horízon για την Άνοιξη/Καλοκαίρι είναι το απόλυτο must;

Το απόλυτο must μαγιό του φετινού καλοκαιριού είναι το νέο ολόσωμο με όνομα Christina, ένα κομψό ολόσωμο με διαφορετικά δεσίματα. Το κάτω μέρος είναι ψηλοκάβαλο και δένει στον λαιμό (halter) αλλά μπορεί να το φορέσει κανείς με όποιον τρόπο επιθυμεί, προσφέροντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Από το κλασικό δέσιμο στο λαιμό, κάνοντάς το χιαστί μπροστά, τυλίγοντάς το γύρω από τον λαιμό, είτε φορώντας το σαν ένα ώμο, το Christina μπορεί να φορεθεί στην παραλία, αλλά ακόμα και σε βραδινό κάλεσμα, μαζί με την νέα μας σατέν μίντι φούστα.

Η φύση είναι βασική πηγή έμπνευση των σχεδίων του Conscious Collections. Υπάρχει κάποιο μέρος στην Ελλάδα που έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις μαγιό;

Η Ελλάδα είναι ο τόπος μου, ένας μικρός παράδεισος που αγαπάνε τόσοι άνθρωποι στον κόσμο και η χώρα που θέλω να αναδείξω και να ξεχωρίσω μέσω της δουλειάς μου. Παρ’ όλα αυτά, εμπνέομαι απ’ όλα τα μέρη της Γης.

Για παράδειγμα, στη φετινή συλλογή Horizon, υπάρχουν σχέδια που εμπνέονται από την Καραϊβική, την Ιαπωνία, την Αρκτική, την Αυστραλία και το υδάτινο στοιχείο. Ακριβώς επειδή σχεδιάζω εμπνεόμενη από τη φύση, το μυαλό μου ταξιδεύει κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της συλλογής. Αντλώ έμπνευση από τα θαλάσσια όντα, τη μορφή και τα χρώματα, ακόμα και τα σχέδια που μπορεί να έχουν και τα αποτυπώνω με αφαιρετικό τρόπο στα μαγιό μου.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής, απλά φαντάζομαι γυναίκες και άνδρες να φορούν τις δημιουργίες μου, εδώ στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση για τη βιωσιμότητα στη μόδα, αλλά και στον τρόπο ζωής μας στην Ελλάδα, δείχνοντας σεβασμό στην υψηλή αισθητική και δημιουργώντας μια νέα ελληνική ταυτότητα στην μόδα, με βάση τον conscious τρόπο ντυσίματος.

Prints – Μονοχρωμία: Ποιος κερδίζει σε αυτό το debate;

Τα μονόχρωμα μαγιό είναι πιο «ευέλικτα» και εύκολα να τα συνδυάσεις, έχοντας περισσότερες επιλογές σε ρούχα και αξεσουάρ. Ένα μονόχρωμο μαγιό είναι μια σίγουρη βάση για να «παίξει» κανείς με το styling. Η σχέση που έχουμε με ένα μονόχρωμο μαγιό κρατάει για πάντα, μόνο που καμιά φορά μπορεί να θέλουμε κάτι παραπάνω.

Ένα printed (εμπριμέ) μαγιό είναι το ιδανικό «κάτι παραπάνω». Ένα μαγιό με prints αρκεί για να ξεχωρίσεις και δεν χρειάζεται πολύ styling, προσφέροντας μια ελευθερία. Γι’ αυτό και όταν ξεκίνησα τον σχεδιασμό της πρώτης συλλογής μου, εστίασα στα prints. Σαφώς και υπήρχαν μονόχρωμα μαγιό, όπως το Black Abyss το οποίο αγαπούν πολλές γυναίκες, ενώ μπορεί να το αναδείξει κανείς τις conscious συλλογές των αξεσουάρ παραλίας μας και να προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Το μαγιό που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κάθε γυναίκας είναι….

Tο απόλυτο must-have μαγιό είναι αυτό που σου καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας γυναίκας. Θέλεις να είναι ευκολοφόρετο, να σε κολακεύει, να έχει «άποψη», αλλά να έχει και το κάτι ξεχωριστό. Αυτό το μαγιό, κατά τη γνώμη μου, είναι το Elisabeth, το περσινό μας best seller του Conscious Collections, το οποίο κυκλοφορεί ξανά σε νέα prints.

Το επάνω μέρος του πρόκειται για ένα σουτιέν με μπανέλα και δέσιμο μπροστά, με κορδόνια που «μαζεύουν», τονίζοντας υπέροχα το μπούστο. Το κάτω μέρος, είναι high leg και δένει με κορδόνια στα πλαϊνά. Το ύφασμα «μαζεύει» και μπορείς να το φορέσεις σε κάθε περίσταση.

Για όλα τα νέα του Conscious Collections:

Ε-shop: www.valentinavasilatou.com

Instagram: @vv.consciouscollections

Facebook: VV Conscious Collections