FASHION NEWS

Το στιλ της Michelle Obama, στην περιοδεία για το βιβλίο της, κάνει τη δική του επανάσταση

@2022 Jose Luis Magana/AP Images

Για πολλά δεν είμαι σίγουρη για αυτή τη ζωή, αλλά για ένα πράγμα, θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά: Ό,τι φοράμε είναι μια εκπροσώπηση του εαυτού μας, της διάθεσής μας τη δεδομένη στιγμή ή της δεδομένης περιόδου που διανύουμε. Δεν υπάρχει άλλη θεωρία στην οποία να πιστεύω περισσότερο σε αυτή τη ζωή, από αυτή. Και έχω ένα πολύ καλό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει αυτή μου τη θεωρία: η Michelle Obama.

Πιστεύω ότι η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής, είναι η καλύτερη εκπροσώπηση του εαυτού της, όταν ντύνεται με ρούχα που θέλει πραγματικά να φορέσει. Ειδικά, post-προεδρίας του συζύγου της. Αν και ήταν μια γυναίκα που την χαρακτήριζε η ατρόμητη και δυναμική φύση της και όσο ζούσε στον Λευκό Οίκο, τώρα το στιλ της Michelle Obama έχει κάνει στροφή 180 μοιρών.

The Michellaissance

Η Michelle Obama ανακαλύπτει τις νέες πτυχές του πιο «δικού» της στιλ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του δεύτερου βιβλίου της, The Light We Carry, κάνοντάς το πολύ δύσκολο, να περάσει απαρατήρητο. Τώρα το στιλ της -για να το πω από τώρα και να μην σε ζαλίζω με τον ενθουσιασμό μου για τη γυναίκα αυτή- είναι πιο απελευθερωμένο από ποτέ.

Η Michelle Obama έχει αφήσει πίσω της κάθε ταμπού και σχόλιο που κουβαλούσε ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και διεκδικεί τη δική της ταυτότητα και ανεξαρτησία, μέσω του στιλ της.

Το blackness των looks της, οι αναφορές στη μαύρη κουλτούρα που τιμάει σε κάθε της εμφάνιση δε, κάνει το στιλ της ακόμα πιο βαρυσήμαντο αλλά και fun, την ίδια στιγμή.

Η Michelle Obama βιώνει τη δική της ενδυματολογική renaissance και τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να βλέπεις μια γυναίκα να εκφράζει τις πεποιθήσεις και την προσωπικότητά της, μέσα από τις εμφανίσεις της. Δεν έχει υπάρχει μισό look της Obama από την τουρνέ της, που να μην το έχει καταφέρει αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η «νέα εποχή» του στιλ της Michelle Obama έχει «πατήσει» σε στοιχεία που είναι αρκετά προσωπικά και αυθεντικά στην ανατροφή και την κουλτούρα της, ενώ εκπέμπει την αυτοπεποίθηση που έρχεται πακέτο με το να μεγαλώνεις.

Το νέο στιλ της Michelle Obama

Αυτός είναι νομίζω και ο πιο βασικός λόγος που το στιλ της Michelle Obama, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του βιβλίου της, έχει αντίκτυπο: το προσωπικό στοιχείο. Τα ρούχα της δείχνουν να είναι πολύ πιο προσωπικά. Σαν κάποιος να έχει μεταφέρει όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα της και όλες τις αναφορές της, στα ρούχα της. Αλλά αυτό που κάνει το στιλ της ακόμα πιο επιδραστικό, είναι το γεγονός ότι ντύνεται για εκείνη.

Ντύνεται με ρούχα που απολαμβάνει και που ευχαριστιέται και θέλει να φορέσει. Η αυτοέκφραση είναι σημαντικότερη από τα «πρέπει» και τους κανόνες που θέτει η μόδα (και η κοινωνία) για μια προσωπικότητα σαν αυτή. Αυτό κάνει το στιλ της πιο exciting και πιο απρόβλεπτο.

Derek White/Getty Images for ABA/Getty Images/Ideal Images

Σε συνεργασία με τη στιλίστριά της Meredith Koop, η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής στοχεύσει όλο και περισσότερο στην άνεση. Αυτό είναι ξεκάθαρο στις εμφανίσεις που έχει κάνει στην περιοδεία της. Οι φαρδιές γραμμές στα ρούχα της είναι πλέον, το βασικό χαρακτηριστικό των εμφανίσεών της, και φυσικά και το χρώμα που είναι το signature του στιλ της Michelle Obama.

Αλλά σε αυτό που θριαμβεύει πραγματικά, είναι το ίδιο το styling και φυσικά το ύφος των ρούχων. H Obama έχει φέρει πολλά κομμάτια που έχουν καθορίσει τη μόδα και που είναι επηρεασμένα από τη μαύρη κουλτούρα, όπως το streetwear και το athleisure, στις εμφανίσεις της.

Την είδαμε να «σπάει» τους κανόνες, όταν φόρεσε ένα αθλητικό jacket και jogger pants Fila σε συνεργασία με την Roksanda Ilincic και το τιρκουάζ bodysuit, ενώ το 70s εμπνευσμένο κίτρινο Proenza Schouler κοστούμι που φόρεσε στο Today Show, ήταν το απόλυτο showstopper.

Nathan Congleton/NBC via Getty Images/Ideal Images

Προκάλεσε δε, «χαμό», όταν εμφανίστηκε στο show του Jimmy Kimmel με το εκπληκτικό scarf top της Marine Serre και το φαρδύ τζιν Balmain, ενώ το total denim look, του brand Ganni, με το cargo pants ήταν μια ωδή στο american style.

Στηρίζοντας συχνά, ανεξάρτητους σχεδιαστές αλλά και μαύρους δημιουργούς, η Obama δίνει τόπο στα νιάτα και δίνει την ευκαιρία σε φρέσκα ονόματα, να αναδειχθούν, μέσω των εμφανίσεών της.

@2022 Jose Luis Magana/AP Images

Όλα, μα όλα, επιβεβαιώνουν ότι η Michelle Obama θέτει τους δικούς της κανόνες, σε ό,τι αφορά το στιλ της και αυτό είναι που το κάνει τόσο απολαυστικό και επαναστατικό, σχεδόν. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται μια «απλή» celebrity, αλλά για μια γυναίκα που έχει ζήσει στον Λευκό Οίκο.

Οι αναφορές στη μαύρη κουλτούρα δε, και αυτή η αναγέννηση του στιλ της, ολοκληρώνεται θαυμάσια με τα braids της. Η Michelle Obama, μιλώντας με την Ellen DeGeneres, κατά τη διάρκεια του τουρνέ της, ανέφερε πώς είχε σκεφτεί να κάνει braids (πλεξούδες), όσο ήταν στον Λευκό Οίκο. Επέλεξε να μην το κάνει γιατί ήξερε ότι ο αμερικανικός λαός δεν ήταν ακόμα έτοιμος για τα «Μαύρα μαλλιά». Ήθελε να επικεντρώσει την κουβέντα σε σημαντικότερα ζητήματα, όπως το σύστημα υγείας, και όχι σε εκείνη -κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά φυσικά.

Σημασία όμως, έχει το τώρα. Η Michelle Obama δεν κρύβει τίποτα πια από το κοινό της. Έχει σταματήσει να κρατάει το blackness της, στο πλάι, και ό,τι άλλο την χαρακτηρίζει, την εκφράζει και την έχει κάνει να είναι η γυναίκα που είναι σήμερα.

Η αλήθεια της εκφράζεται από το «καινούργιο» στιλ της και κανένας δεν την σταματάει από το να απολαύσει απλά, αυτό που είναι και τη μόδα στο έπακρο. Αυτή είναι η πραγματική και ουσιαστικότερη απελευθέρωση.