FASHION NEWS

Το λευκό εξώφυλλο της Vogue Italia γράφει ιστορία

Instagram/VogueItalia

Καμιά φορά ξεχνάμε ότι η βιομηχανία της μόδας, δεν συμπεριλαμβάνει μονάχα τους σχεδιαστές μόδας. Είναι οι καταστηματάρχες, οι βιοτέχνες, οι μόδιστροι, οι δημιουργοί υφασμάτων και άλλα τόσα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την επιτυχία ή μη ενός fashion brand. Από την στιγμή που τα καταστήματα έχουν κλείσει, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, σταματούν να έχουν δουλειά. Ο χώρος της μόδας, λοιπόν, είναι ένας από εκείνους που έχει πληγεί από την εξάπλωση του COVID-19 με χιλιάδες να προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια νέα εποχή πραγμάτων. Για όλα αυτά, για τις ζωές που έχουν χαθεί, για τους σύγχρονους ήρωες που μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και για την ελπίδα ενός «αγνότερου» και καλύτερου αύριο, εκφράζει το λευκό εξώφυλλο της Vogue Italia.

 

Το λευκό εξώφυλλο της Vogue Italia γράφει ιστορία

Με τα καταστήματα να έχουν κλείσει, φωτογραφίσεις να έχουν ακυρωθεί και χιλιάδες άνθρωποι να μην δουλεύουν, το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας είναι αβέβαιο. Τα περιοδικά μόδας όμως, υπάρχουν ακόμα και υποτίθεται ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να μας κάνουν να σκεφτόμαστε θετικά, σωστά; Η Vogue Italia υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Franca Sozzani (πριν πεθάνει το 2016), ήταν πάντα ένα περιοδικό μόδας που βάσιζε το περιεχόμενό τους στην επικαιρότητα. Πρόσφερε πάντοτε εξώφυλλα και φωτογραφήσεις που προκαλούσαν και που έσπασαν τα στερεότυπα. Αυτό το τεύχος δεν θα μπορούσε να είναι σαν όλα τ’ άλλα. Ο editor-in-chief του περιοδικού, Emanuele Farneti, αποφάσισε, λοιπόν, να παρουσιάσει ένα λευκό εξώφυλλο.

Τι σημαίνει το λευκό;

Το τεύχος Απριλίου της Vogue Italia είναι ολόλευκο. Ο σκοπός; Να τιμήσει, να εμπνεύσει, να εκφράσει ευγνωμοσύνη. Στο post στο Instagram, αναφέρεται o λόγος:

«Στη μακρά ιστορία της και πηγαίνοντας πίσω πάνω από 100 χρόνια, η Vogue έχει περάσει πολέμους, κρίσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παράδοσή της, είναι να μην στρέφει το βλέμμα. Λιγότερο από δυο εβδομάδες, είχαμε σκοπό να τυπώσουμε ένα τεύχος που σχεδιάζαμε καιρό και που περιλάμβανε ένα project συνδυαστικό με τη L’Uomo Vogue. Αλλά το να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο, ενώ ο κόσμος πεθαίνει, οι γιατροί και οι νοσοκόμες ρισκάρουν τις ζωές τους και ο κόσμος αλλάζει για πάντα, δεν είναι στο DNA της Vogue Italia. Έτσι, φυλάξαμε το project και ξεκινήσαμε από την αρχή». Έπειτα, ο Farneti, αναφέρθηκε στη σημασία του λευκού.

«Η απόφαση να τυπώσουμε ένα τελείως λευκό εξώφυλλο για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν ήταν λόγω έλλειψης εικόνων. Το αντίθετο. Το επιλέξαμε γιατί σημαίνει τόσα πολλά πράγματα. Το λευκό σημαίνει πάνω απ’ όλα σεβασμός. Το λευκό είναι αναγέννηση, το φως μετά το σκοτάδι, που περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Λευκό είναι το χρώμα των στολών που φοράνε όλοι αυτοί που ρισκάρουν τις ζωές τους για να σώσουν τις δικές μας. Εκπροσωπεί τον χώρο και τον χρόνο για σκεφτούμε αλλά και να μείνουμε σιωπηλοί. Λευκό είναι για όλους όσους περνάνε τον ελεύθερο χρόνο και χώρο με ιδέες, σκέψεις, ιστορίες, στίχους, μουσική και φροντίδα προς άλλους. Το λευκό υπενθυμίζει ότι μετά την κρίση του 1929, αυτό το πεντακάθαρο χρώμα υιοθετήθηκε στα ρούχα σαν έναν τρόπο έκφρασης για την αγνότητα του παρόντος και την ελπίδα του μέλλοντος».

«Πάνω απ’ όλα, λευκό σημαίνει ότι δεν παραδίδουμε τα όπλα, και ότι είναι ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί ο τίτλος μιας νέας ιστορίας που πρόκειται να ξεκινήσει»

Πάνω από 40 καλλιτέχνες βοήθησαν στο να γεμίσουν τις σελίδες του νέου τεύχους της Vogue Italia, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για το πώς περνάνε την καραντίνα. Αυτό κάνει το τεύχος αυτό, το πιο προσωπικό ως τώρα.

Οι σκέψεις μας

Το λευκό εξώφυλλο της Vogue Italia εκφράζει όλες τις σκέψεις. Στους πρωτόγνωρους καιρούς που διανύουμε, η μόδα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό όπλο για να μεταδώσει το σωστό ή λανθασμένο μήνυμα. Το λευκό εξώφυλλο της Vogue Italia, διαδίδει το σωστό. Αυτό που, πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αυτό τον καιρό: ελπίδα. Καμιά φορά, η σιωπή είναι πιο δυνατή από τα λόγια. Και το «βουβό» εξώφυλλο της Vogue Italia τα λέει όλα. Εκφράζει όλα μας τα συναισθήματα αλλά και την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Με τον σκοπό να «βγούμε» απ’ αυτό πιο δυνατοί, προσμένοντας ένα λαμπρότερο μέλλον.