FASHION NEWS

To εξώφυλλο της Vogue Italia είναι ένα έργο τέχνης

Instagram.com/vogueitalia/

Τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε; Τι μας συνδέει σαν ανθρώπους; Πώς επικοινωνούμε μεταξύ μας; Πόσο επηρεάζουν οι πράξεις μας τις άλλες υπάρξεις στον πλανήτη; Πώς επηρεάζουν τη Γη ή το κλίμα; Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία προς όφελός μας; Όλα αυτά τα ζητήματα πραγματεύεται το νέο τεύχος της Vogue Italia. Ένα εξώφυλλο που δεν θυμίζει μια απλή φωτογράφιση περιοδικού μόδας, αλλά ένα έργο τέχνης. Αυτό το εξώφυλλο θα μπορούσε να είναι ένα γλυπτό, θα μπορούσε να είναι ένας πίνακας, κάτι τέλος πάντων που δείχνει με έξυπνο τρόπο ποιες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Πώς αυτές συνδέονται με την τεχνολογία, τη φύση και την ατομικότητα.

Το εξώφυλλο της Vogue Italia για το τεύχος Απριλίου μάς δείχνει τη δύναμη της μόδας, την επιδραστικότητα μιας φωτογραφίας και ενός editorial και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα.

Ανθρωπότητα. Τεχνολογία. Φύση: Το εξώφυλλο της Vogue Italia περνάει ένα σημαντικό μήνυμα

Σε μια εποχή που τα social media αποτελούν βασικό μέρος της σύγχρονης ζωής, το νέο εξώφυλλο της Vogue Italia μιλάει για το πώς συνδέεται η ανθρωπότητα με την τεχνολογία και τη φύση, σήμερα. Η τεχνολογική επανάσταση την οποία βιώνουμε, αλλάζει διαρκώς τον τρόπο ζωής μας, άρα και τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Όλα είναι πλέον ψηφιοποιημένα (ή προσπαθούν να γίνουν), ενώ ταυτόχρονα, παλεύουμε για την «αλήθεια». Από την προσπάθειά μας να δημιουργούμε αληθινές, σχέσεις με τους ανθρώπους και τη φύση, μέχρι και την πιο «αληθινή» και πιο ηθική παραγωγή ρούχων, αλλά και τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

«Οι κλιματικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές αλλαγές μας κάνουν να ‘σκάψουμε’ πιο βαθιά και να ‘βουτήξουμε’ στην αναγκαιότητα του να ξανασκεφτούμε τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας. Οι συνέπειες που έχουν ήδη προκύψει αλλά και αυτές που είναι να έρθουν μετά. Ποια είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση; Πόσο μεγαλοπρεπής είναι η αλληλεξάρτησή μας; Πόσο αυτή η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία θα μας κάνει να εξελιχθούμε σαν οντότητες, σαν κοινωνία;»

Σε ένα γράμμα/editorial, ο ταλαντούχος Rafael Ravarotti, ο φωτογράφος του editorial, περνάει το δικό του σημαντικό μήνυμα και εξηγεί καλύτερα το concept της φωτογράφισης. Όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις και τα παράδοξα της σύγχρονης ζωής, «επικοινωνεί» το νέο τεύχος της Vogue Italia το οποίο μας υπενθυμίζει ένα πράγμα: μέσω της μόδας, μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του. Σε έναν κόσμο γεμάτο κλώνους, είναι η μόδα και το στιλ μας που θα μας βοηθάει να βρούμε τον εαυτό μας, να τον εκφράσουμε μέσω αυτού και να ξεχωρίσουμε σαν οντότητες. Η μόδα είναι η κοινή μας γλώσσα και ένα μέσο αυτοέκφρασης.

Όλα αυτά τα σημαντικά μηνύματα που απασχολούν τη νέα γενιά ανθρώπων, παρουσιάζει το περιοδικό μέσα από εκπληκτικές εικόνες μόδας, που θυμίζουν έργο τέχνης. Σε αυτό, έχουν συμβάλλει όλοι οι ταλαντούχοι συντελεστές της Vogue Italia που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξώφυλλο που δεν θυμίζει κανένα άλλο.

Η Vittoria Ceretti είναι ένα σύγχρονο ρομπότ. Robot, but make it fashion

Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα «πάσχει» από την έλλειψη ατομικότητας και μοναδικότητας, το τεύχος Απριλίου της Vogue Italia μάς υπενθυμίζει τον ρόλο της μόδας. Πώς εκφράζουμε τον εαυτό μας και πώς επικοινωνούμε τις σκέψεις μας μέσω αυτής. Οι σκέψεις αυτές, μεταφέρονται στο εξώφυλλο του περιοδικού μέσω μιας εκπληκτικής φωτογράφισης.

Με έμπνευση από την επερχόμενη Biennale της Βενετίας, η φωτογράφιση του εξωφύλλου, μάς δείχνει τη μόδα του μέλλοντος. Το άκρως φουτουριστικό editorial φιλοξενεί το supermodel Vittoria Ceretti. Για τη φωτογράφιση, είναι βαμμένη ολόκληρη με ασημί μπογιά και μεταμορφώνεται σε ρομπότ. Σε ένα fashionable ρομπότ, για την ακρίβεια, που φοράει couture. Με τις φωτογραφίες του Rafael Pavarotti και το styling του ταλαντούχου Ib Kamara, η Ceretti ποζάρει στο εξώφυλλο της Vogue Italia φορώντας ένα λευκό Saint Laurent φόρεμα, balaclava στο κεφάλι και ένα κολιέ από κρύσταλλα Swarovski.

Η Ceretti στις φωτογραφίες μοιάζει με ρομπότ, μοιάζει όμως και με γλυπτό και η μίξη των δυο προσφέρουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το ίδιο αποτέλεσμα αποδίδουν και οι υπόλοιπες εκπληκτικές φωτογραφίες του editorial της Vogue Italia, με το μοντέλο να υποστηρίζει δημιουργίες οίκων, όπως Loewe και Prada.

Ο στιλίστας χρησιμοποιεί προς όφελός του το ασημί χρώμα του σώματος της Ceretti, φορώντας της ρούχα σε έντονες αποχρώσεις δημιουργώντας τις πιο φανταστικές χρωματικές αντιπαραθέσεις.

Αυτό προσθέτει στη μοναδικότητα που έχει η φωτογράφιση, κάνοντας αυτό το εξώφυλλο της Vogue Italia ένα από τα πιο ουσιαστικά, αλλά και inspiring. Σε μια λαοθάλασσα από ίδιες εικόνες και από εξώφυλλα που ενδίδουν στον νεποτισμό και προβάλλουν τις ίδιες ευνοημένες προσωπικότητες ξανά και ξανά, αυτό το project της Vogue Italia, μάς δείχνει την πραγματική δυναμική της μόδας.