FASHION NEWS

Τα παπούτσια-κάλτσες του οίκου Bottega Veneta είναι στην πραγματικότητα από δέρμα

Bottega Veneta Fall 2023 Launchmetrics Spotlight

Το γεγονός ότι η μόδα αλλάζει, γίνεται ξεκάθαρο πια, ειδικά όταν δεις τα παπούτσια-κάλτσες του Bottega Veneta. Η μόδα αρχίζει να απλοποιείται και επισημοποιεί (ξανά) τη σχέση της με loungewear ρούχα, μετά από σχεδόν δυο χρόνια απουσίας. Ακόμα κι αν το στοιχείο της άνεσης, για πολλούς από εμάς, δεν σταμάτησε να κυριαρχεί στις εμφανίσεις μας, οι τάσεις της μόδας απέβαλαν με κάθε δυνατό τρόπο την ιδέα της άνεσης ή του leisurewear στις εμφανίσεις μας, μετά την πανδημία.

Οι πανύψηλες πλατφόρμες, τα στενά, εφαρμοστά ρούχα, το glitz και το glam, μπήκαν στο επίκεντρο μετά την πανδημία, δείχνοντας την εμμονή της μόδας να ξεφύγει από αυτή την ενδιάμεση και “meh” κατάσταση στην οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί κατά τη διάρκεια του κοινωνικού εγκλεισμού. Όχι πια όμως. Πλέον, οι σχεδιαστές αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του καταναλωτή που θέλει να χαλαρώσει και λίγο. Να φορέσει τις φόρμες και τα άνετα παπούτσια του και να βγει έτσι έξω. Τα παπούτσια-κάλτσες του οίκου Bottega Veneta είναι απόδειξη ότι φέτος τον χειμώνα, θα μπούμε και πάλι σε mode “cocooning” ή “hygge” (ή όπως αλλιώς είχε βαφτιστεί ο όρος του «χουχουλιάσματος», κατά τη διάρκεια της πανδημίας). Η μόδα στρέφεται στην άνεση και τα παπούτσια του Bottega Veneta είναι το πιο δυνατό παράδειγμα.

Τα παπούτσια-κάλτσες του οίκου Bottega Veneta είναι από δέρμα και κοστίζουν 3.500€

Κάλτσες για παπούτσια. Ναι, κι όμως. Και δεν πρόκειται για κάποιο ειρωνικό δημιούργημα του οίκου Balenciaga. Αντιθέτως, ο Matthieu Blazy (καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Bottega Veneta), δείχνει την εξαιρετική δεξιοτεχνία του ιταλικού οίκου μέσα από αυτά τα ιδιαίτερα μποτάκια που θυμίζουν κάλτσες. Ο ιταλικός οίκος εξάλλου, ξεκίνησε ως ένα brand δερμάτινων ειδών και ο τρόπος που χειρίζεται το δέρμα στις τσάντες του με τη φημισμένη Intrecciato πλέξη να μεταφέρεται τώρα στη δημιουργία παπουτσιών.

Ο οίκος Bottega Veneta, λοιπόν, παρουσιάζει τα παπούτσια-κάλτσες που πρωτοείδαμε στη Fall 2023 συλλογή του. Παίρνει το πιο απλό -αλλά τρομερά χρηστικό- αξεσουάρ που έχουμε όλοι στην ντουλάπα μας και εμπνέεται από την άνεση που μας προσφέρει ένα ζευγάρι χοντρές και cozy κάλτσες. Πειραματίζεται με τις τεχνικές του δέρματος και παρουσιάζει παπούτσια που ενώ μοιάζουν με κάλτσες, στην πραγματικότητα είναι δερμάτινα μποτάκια. Τα παπούτσια-κάλτσες Bottega Veneta, λοιπόν, επιβεβαιώνουν την τεχνογνωσία του οίκου για τη χρήση δέρματος, παρουσιάζοντας ένα προϊόν που μοιάζει με πραγματικές μάλλινες κάλτσες. Θα δεις τις λεπτομέρειες από τις ραφές αλλά και αυτό το ανάγλυφο στοιχείο που έχουν οι πλεκτές, μάλλινες κάλτσες που φοράμε στο σπίτι τον χειμώνα.

Bottega Veneta Fall 2023 / Launchmetrics Spotlight
Bottega Veneta Fall 2023

Στην πασαρέλα της Fall 2023 συλλογής, είδαμε την πρώτη εκδοχή των “sock boots” του οίκου, σε κόκκινο και off white χρώμα που δεν έχουν τακούνι. Αλλά στο site βλέπουμε τις διαφορετικές παραλλαγές των παπουτσιών αυτών, με τον οίκο να κυκλοφορεί και ένα style με χοντρό τακούνι το οποίο βέβαια, χάνει από την ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα φλατ παπούτσια που μοιάζουν πολύ με πραγματικές κάλτσες. Στο site, βλέπουμε και την αξιοπρόσεκτη, θα έλεγε κανείς, τιμή των παπουτσιών που ανέρχεται στα 3.500€.

Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Φυσικά, οι fashion lovers της παρέας, μπορεί να παραξενεύονται με τον όρο “sock boots” που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2018, με αφορμή τα Balenciaga Knife heels που θύμιζαν κάλτσες -κυρίως λόγω της στενής εφαρμογής τους. Από τότε, είδαμε πολλές διαφορετικές εκδοχές των “sock boots” να κυκλοφορούν, αποτελώντας από τις μεγαλύτερες τάσεις εκείνης της χρονιάς.

Αν και τα μποτάκια-κάλτσες παραμένουν ένα αγαπημένο στιλ μπότας για πολλές γυναίκες, τα παπούτσια-κάλτσες του οίκου Bottega Veneta, είναι μια πιο ρεαλιστική εκπροσώπηση του όρου αυτού. Στην περίπτωση αυτή όμως, τα παπούτσια αυτά ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή του Blazy για τις δημιουργίες του για τον οίκο. Ένα παρόμοιο προϊόν είχε παρουσιάσει στην προηγούμενη συλλογή του, ένα δερμάτινο παντελόνι που έμοιαζε όμως με τζιν. Αλλά αυτό είναι το “niche” του Blazy. Η αριστουργηματική δεξιοτεχνία με την οποία προσεγγίζει κάθε δημιουργία του για τον ιταλικό οίκο, τιμώντας έτσι την κληρονομιά του. Τα παπούτσια-κάλτσες Bottega Veneta είναι το τέλειο παράδειγμα.