FASHION TRENDS

Τα λουλούδια είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις για την άνοιξη. Groundbreaking

Chanel Couture Spring 2023 Launchmetrics Spotlight

Από τις πιο αξέχαστες ατάκες μιας κατ’ εμέ μέτριας ταινίας που παρουσίασε με στερεοτυπικό τρόπο τον χώρο της μόδας και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή, ήταν μια που ξεστόμισε η Meryl Streep. «Φλοράλ την άνοιξη; Πρωτοποριακό». Η ταινία “The Devil wears Prada” (2006), μπορεί να μην είχε το καλύτερο σενάριο, αλλά είχε σίγουρα κάποιες καλές στιγμές, όπως αυτή την ατάκα.

Ναι, τα φλοράλ aka τα λουλούδια μπορεί να μην είναι η πιο πρωτοποριακή τάση στον κόσμο, μπορεί να είναι μια που βλέπουμε ξανά και ξανά στις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά αυτό δεν κάνει τα λουλούδια ή το φλοράλ, απαγορευτικά σε ό,τι αφορά το ντύσιμό μας. Τα φλοράλ είναι μια σταθερή αξία, αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν οι designers να κάνουν τα λουλούδια τάση την άνοιξη. Ή τουλάχιστον, να παρουσιάσουν μια φρέσκια αντιμετώπισή τους για τις ανοιξιάτικες εμφανίσεις μας. Μια ανανεωμένη εκδοχή των φλοράλ, λοιπόν, είναι οι ροζέτες aka τα διακοσμητικά κεντήματα στο σχήμα τριαντάφυλλου.

Τα λουλούδια, λοιπόν, είναι τάση και φέτος, και το rosette trend μας δείχνει την επαναστατική πλευρά των φλοράλ για την άνοιξη του 2023. Ο τρόπος που οι σχεδιαστές μάς παρουσιάζουν όμως, αυτή τη διαχρονική αξία της ανοιξιάτικης μόδας, μέσω των Spring 2023 συλλογών, πάει τα φλοράλ ένα βήμα παραπέρα.

Τα 3D λουλούδια είναι τάση και οι πασαρέλες το επιβεβαιώνουν

Τα λουλούδια, λοιπόν, αποτελούν τάση και για τη φετινή χρονιά, μόνο που οι designers παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή αυτών και του φλοράλ μοτίβου, μέσα από τα inspiring σχέδιά τους. Οι ροζέτες aka τα διακοσμητικά λουλούδια σε σχήμα τριαντάφυλλου, που φτιάχνονται από ύφασμα και τοποθετούνται πάνω στα ρούχα προσφέροντας ένα πολυδιάστατο αποτέλεσμα, είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις για τη σεζόν. Αν και οι ροζέτες δεν είναι κάτι καινούργιο στη μόδα (τις πρωτοείδαμε τον 17ο αι. στη Βρετανία και τις ενδυμασίες της ελίτ κοινωνίας), πρόκειται για μια τάση που μέχρι τώρα είχε δευτερόντα ρόλο στις εμφανίσεις μας. Τα 3D λουλούδια δεν αποτελούσαν τόσο τάση για τα ρούχα, όσο ένα είδος αξεσουάρ που μπορούσε να προσθέσει κανείς στα ρούχα του. Το στιλ της Carrie Bradshaw από τη σειρά Sex and the City και οι καρφίτσες ή headpieces από λουλούδια που φορούσε, επιβεβαιώνουν ότι μέχρι και πρόσφατα, αντιμετωπίζονταν ως αξεσουάρ.

Dries van Noten Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight

Dries van Noten Spring 2023Παρ’ όλα αυτά, μέσω των Spring 2023 συλλογών βλέπουμε πώς οι ροζέτες και τα 3D λουλούδια γενικά, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας couture δημιουργίας (βλ. το look της Zendaya στα SAG Awards 2023), αλλά και πιο καθημερινών, basic ρούχων, όπως ένα blazer ή μια πουκαμίσα. Φυσικά, η τάση αυτή έχει πάρει νέα διάσταση μέσα από τις ανοιξιάτικες συλλογές των οίκων μόδας, όπου βλέπουμε τα λουλούδια να ενσωματώνονται σε ρούχα, όπως στις λαιμοκόψεις φορεμάτων και τοπ, με τόσο αβίαστο τρόπο ώστε να κάνουν αυτό το trend τρομερά σοφιστικέ και εκλεπτυσμένο. Υπάρχει γενικότερα, μια «αφανής κομψότητα» που χαρακτηρίζει την τάση αυτή με τα λουλούδια που μας κάνει να αντιμετωπίσουμε τα φλοράλ στις ανοιξιάτικες εμφανίσεις με προοδευτικό τρόπο.

Dries van Noten Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight

Άλλοτε τοποθετημένα στο στήθος πάνω σε πουκάμισα, άλλοτε δίνοντας όγκο και τραβώντας την προσοχή στους ώμους ή και μέσα από τεράστια choker, τα λουλούδια εκσυγχρονίζονται και μπαίνουν στη ζωή και την ντουλάπα μας, με αντισυμβατικό τρόπο. Υπάρχει κάτι το punk και «αντιστασιακό», σχεδόν, στην τάση αυτή με τα 3D λουλούδια που κάνουν τη φαντασία μας να τρέχει, που ανοίγει το μυαλό μας με όλους τους νέους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στιλ μας και που, τελικά, μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε για την ανοιξιάτικη μόδα και τις εμφανίσεις μας. Αυτός είναι ο σκοπός της μόδας. Ο ενθουσιασμός, η έμπνευση και η επαφή με νέες εικόνες και καταστάσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Στη μόδα και τη ζωή.

Acne Studios Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight

Acne Studios Spring 2023

Acne Studios Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Acne Studios Spring 2023
Acne Studios Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Acne Studios Spring 2023
Prada Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Prada Spring 2023
Prada Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Prada Spring 2023
Rochas Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Rochas Spring 2023
Viktor & Rolf Couture Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Viktor & Rolf Couture Spring 2023
Chanel Couture Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Chanel Couture Spring 2023
Valentino Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Valentino Spring 2023
Elie Saab Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Elie Saab Spring 2023