ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Στο show του οίκου Prada, η απλότητα συναρπάζει

Launchmetrics Spotlight

Θέλει τρομερή τόλμη να μπορείς να υποστηρίξεις το όραμα και την ταυτότητά σου, σαν σχεδιαστής, σαν brand. Η δημιουργικότητά σου εκτίθεται, κρίνεται η συναισθηματικότητά σου και όσα σε χαρακτηρίζουν σαν designer. Σε έναν «ωκεανό» ρούχων και διαφορετικών οίκων, που κάνουν «ανάποδες κωλοτούμπες» με σκοπό να τους προσέξουν (άρα και οι συλλογές τους να συζητηθούν- και να αγοραστούν μετέπειτα), ο οίκος Prada αποφασίζει να μην κάνει τίποτα που δεν τον εκφράζει. Ακόμα κι αν αυτό το «τίποτα» σημαίνει ότι θα υποστηρίξουν τον μινιμαλισμό, την απλότητα στο design και τα basic κομμάτια της γκαρνταρόμπας. O οίκος, λοιπόν, επιστρέφει στα basics για τη Fall 2023 συλλογή του που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.

Ξέρεις, θέλεις πολύ θάρρος αυτό, αλλά αν κάποιος μπορεί να το καταφέρει, είναι ένας αναγνωρισμένος οίκος σαν τον Prada. Ο ιταλικός οίκος, που ίδρυσε ο Mario Prada, 110 χρόνια πριν, και που έβαλε στον «χάρτη» η εγγονή του, Miuccia Prada, όταν ανέλαβε το brand, δεν πίστευε ότι οι γυναίκες έχουν μια θέση στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Η Miuccia όμως, απέδειξε, και με το παραπάνω, ότι οι γυναίκες είναι ικανές, τόσο ώστε να καταφέρει να κάνει τον οίκο έναν από τους πιο κερδοφόρους στον κόσμο. Η επιτυχία του οίκου, όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέπει τώρα στους συν-καλλλιτεχνικούς διευθυντές του, Miuccia Prada και Raf Simons, να τονίσουν τη σημαντικότητα του «κάνω ένα βήμα πίσω», σε ό,τι αφορά την αισθητική των ρούχων του brand. Η ιταλική μόδα δεν είναι απαραίτητα ταυτισμένη με την απλότητα, αλλά ο οίκος αποδεικνύει ότι μέσα από εξαιρετικό design, καλοραμμένα ρούχα και με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα της γκαρνταρόμπας μας, η μόδα μπορεί να είναι συναρπαστική.

Ποιοτικά, όμορφα ρούχα: Η απλότητα κυριαρχεί στη Fall 2023 συλλογή Prada

Παρουσιάζοντας το show στο Fondazione Prada, για ακόμα μια σεζόν, οι σχεδιαστές, για τη Fall 2023 συλλογή τους, παρουσίασαν μια συλλογή βασισμένη στα basics. Ακόμα κι αν άλλοι σχεδιαστές φέρνουν περισσότερη φαντασία στον σχεδιασμό των ρούχων τους, ο οίκος στοχεύει να τονίσει τη σημαντικότητα των κλασικών κομματιών της γκαρνταρόμπας. Οι σχεδιαστές, για το φθινόπωρο 2023, θέλουν να οι πελάτες του οίκου να μπορούν να φορέσουν τα ρούχα τους. Η πρακτικότητα δεν σημαίνει έλλειψη δημιουργικότητας, αντιθέτως, μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας, που ευνοεί και εμάς τους ίδιους στην καθημερινότητά μας, αλλά και το περιβάλλον. Μια ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα που περιλαμβάνει τα basics σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να την ανανεώνουμε με καινούργια ρούχα κάθε φορά και ο οίκος Prada βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία για τη Fall 2023 συλλογή του.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Με τον τίτλο “Recycling Beauty”, παρουσίασε κομμάτια που είναι εμπνευσμένα από προηγούμενες συλλογές του οίκου, έχοντας δεχτεί ένα φρέσκο update. «Η Fall 2023 εμπνέεται ξανά, επανεξετάσει και τελικά ανακαλύπτει ξανά ιδέες της ομορφιάς», αναφέρουν οι σημειώσεις του show.

Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Σε ό,τι αφορά τα ρούχα, αυτό σημαίνει ότι στη Fall 2023 συλλογή Prada, είδαμε αρκετά τις signature «στολές» του οίκου, με μια πιο φρέσκια αντιμετώπιση. Το concept, όπως σου είπα, ήταν αυτό. Να ανανεώσουν κλασικά κομμάτια του οίκου με νέες τεχνικές. Αυτό σημαίνει ότι τα πανωφόρια του οίκου, από τα κλασικά σουέντ jacket μέχρι και τα χαρακτηριστικά δερμάτινα, μεσάτα σακάκια που είχε παρουσιάσει ο οίκος μερικές σεζόν πριν, επαναπροσδιορίζονται μέσα από ειδικές τεχνικές του δέρματος και του βινύλ.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Οι μίντι, κλος φούστες από δυο σεζόν πριν, επανέρχονται μέσα από πιο bridal-inspired σχέδια, σε λευκό χρώμα, στολισμένες με 3D λουλούδια. Τα πλεκτά, φυσικά, κεντρίζουν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον και συνδυάζονται με άψογα, ραμμένες παντελόνες. Από τη συλλογή δεν λείπουν οι δόσεις κομψότητας, μέσα από σατέν υλικά και printed φορέματα τα οποία είναι τόσο elegant, όσο και μοντέρνα.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Υπάρχει αυτή η οικειότητα που εκπέμπει η Fall 2023 συλλογή Prada, ίσως γιατί πρόκειται για κομμάτια που έχουμε ξαναδεί, άρα υπάρχει μια ασφάλεια σε αυτά, αλλά με ένα σοφιστικέ πάντα, ύφος που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του οίκου από τα 90s.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Από τις λευκές φούστες με τα απλικέ που πρωτοείδαμε το ’92 στην πασαρέλα του οίκου, αλλά και τη μίνι, κρουαζέ φούστα που ο οίκος παρουσιάζει σε διαφορετικές εκδοχές της τις τελευταίες σεζόν, όλα τονίζουν την υψηλή σημασία της ανακύκλωσης των ρούχων. Εκτός από τα «φουσκωτά» padded κομμάτια της συλλογής, από τα φορέματα μέχρι και τις μίνι φούστες, τα οποία αναδεικνύουν την αίσθηση του comfort, όλη η υπόλοιπη Fall 2023 συλλογή Prada ήταν ένα αναζωογονητικό throwback.

Η απλότητα και η ανακύκλωση, κερδίζει πάντα.