FASHION SHOW

Schiaparelli Couture Fall 2023: Ο αριστουργηματικός τρόπος του Daniel Roseberry να κάνει τη μόδα, τέχνη

Peter White/Getty Images/Ideal Images

«Η υψηλή ραπτική πρέπει να είναι διασκεδαστική, σαχλή και σχεδόν, μη-φορέσιμη». Τα λόγια του Christian Lacroix περιγράφουν απόλυτα τον πυρήνα της υψηλής ραπτικής. Η υψηλή ραπτική ή haute couture -πες την όπως θες-, είναι αυτό ακριβώς. Είναι πειραματισμός. Είναι μια αφορμή για τέχνη. Και αυτό πρόσφερε απλόχερα ο Daniel Roseberry, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Schiaparelli, μέσω της Couture Fall 2023 συλλογής.

Αν κάποιος «έπρεπε» να παραδώσει μια artistic συλλογή ρούχων, ο καταλληλότερος υποψήφιος είναι αυτός ο οίκος. Η ιδρύτριά του εξάλλου, Elsa Schiaparelli, από το ξεκίνημά του ήδη, εμβάθυνε σε αυτή τη φιλοσοφία, αξιοποιώντας τις φιλίες της με τεράστιους καλλιτέχνες, όπως τον Salvador Dalí, αλλά και τις δικές της καλλιτεχνικές ανησυχίες, μέσω του ενδύματος. Το φημισμένο “Lobster dress” ήταν ένας «οιωνός» για την πορεία του οίκου και τον αντίκτυπό του στην μόδα, συνδυάζοντας το φημισμένο campy style της Elsa με την υψηλή ραπτική και τον σουρεαλισμό που αποτελεί τα θεμέλια του γαλλικού οίκου. Όλα αυτά τα signature στοιχεία για τα οποία είναι γνωστά ο οίκος και που ο Roseberry εκπροσωπεί πάντα μέσα από τη δουλειά του, έκαναν την παρουσία τους αισθητή στην Fall 2023 Couture συλλογή Schiaparelli. Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής ξεκίνησε την Δευτέρα 3 Ιουλίου, με το show του οίκου και αυτό ήταν ένα ξεκίνημα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Schiaparelli Couture Fall 2023: Ένα show που αφήνει το στίγμα του στην ιστορία της couture μόδας

Η μόδα υψηλής ραπτικής συγκρίνεται συχνά με τις τέχνες και ο Daniel Roseberry αποφάσισε να πειραματιστεί με αυτή την σκέψη. Και τα κατάφερε. Όλες οι δημιουργίες του βασίζονται στην καλλιτεχνική πλευρά που μπορεί να έχει το ένδυμα και μέσα από τεχνικές που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό, πειραματίζεται με τα ρούχα με εκπληκτικό τρόπο.

Αυτή η συλλογή ήταν η Υψηλή Ραπτική (με κεφαλαία “Υ” και “Ρ”) στα καλύτερά της. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Roseberry σχεδιάζει με στόχο να «χτίσει» την δική του κληρονομιά σε αυτό το είδος της μόδας.

Από την αρχή μέχρι και το τέλος της Schiaparelli Couture Fall 2023 συλλογής, ο σχεδιαστής «ανακάτευε» το ένδυμα με τις τέχνες. Οι αναφορές στις τέχνες από τον Lucien Freud μέχρι και τον Yves Klein, ήταν «εκεί». Το σύνολο στο μπλε του κοβαλτίου που στην όψη του έμενες με το στόμα ανοιχτό, ήταν ένα ξεκάθαρο κλείσιμο ματιού στο signature μπλε του Klein.

Peter White/Getty Images/Ideal Images

Ενώ οι παραμορφωμένες προσωπογραφίες του Freud «στόλισαν» τους γιακάδες των παλτό αλλά και τα «κορμιά» των μοντέλων με τυπώματα προσώπων.

Peter White/Getty Images/Ideal Images

Τα φημισμένα γλυπτά του Alberto Giacometti ενέπνευσαν τα ξύλινα χέρια που ξεπετάγονταν από looks, όπως το one-of-a-kind, oversized λευκό παλτό με μοχέρ κρόσσια.

Peter White/Getty Images/Ideal Images

Μέχρι και η Iris Apfel αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σχεδιαστή, με τα tribal, σχεδόν, looks στην πασαρέλα και τις σειρές και σειρές από μακριά, statement κολιέ και τη μίξη διαφορετικών χρωμάτων και prints.

Peter White/Getty Images/Ideal Images

Looks σαν αυτά αλλά και τα εκπληκτικά χρυσά σύνολα φτιαγμένα από χρυσά πετράδια, είχαν κάτι το αρχέγονο και το αυθεντικό ταυτόχρονα, που ξέφευγε τελείως από τις δημιουργίες που βλέπουμε τελευταία από τον οίκο, χωρίς όμως, αυτός να χάνει την ταυτότητά του.

Peter White/Getty Images/Ideal Images

Η Schiaparelli Couture Fall 2023 συλλογή, είχε τον γνωστό σουρεαλισμό που αναφέρεται στην κληρονομιά της ιδρύτριάς του οίκου, μόνο που αυτή τη φορά ο Roseberry δεν στερήθηκε του αγαπημένου του μαξιμαλισμού που του επιτρέπει να αφεθεί απόλυτα ελεύθερος και να αντιμετωπίσει τη μόδα χωρίς περιορισμούς.

Estrop/Getty Images/Ideal Images

«Η τελευταία σεζόν ήταν τόσο περιορισμένη που ήθελα πολύ να επικεντρωθώ στις τεχνικές, το χρώμα αλλά και στο προνόμιο που έχω να σχεδιάζω για την υψηλή ραπτική», σχολίασε στο τέλος του ο show ο Daniel Roseberry.

Estrop/Getty Images/Ideal Images

Φυσικά, αν και «έφερε» signature χρώματα άλλων καλλιτεχνών στη συλλογή, δεν ξέχασε αυτά για τα οποία είναι γνωστός ο οίκος, όπως το χρυσό το οποίο, για ακόμη μια φορά είδαμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές: στα ρούχα, σε αξεσουάρ και σε headpieces.

Αναφορές σε εμβληματικούς καλλιτέχνες όπως στον Salvador Dalí, τον Matisse, Joan Miró κ.ά. είδαμε στα ρούχα με πιο διακριτικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας για χιλιοστή φορά σε αυτή τη συλλογή, ότι η μόδα και η τέχνη είναι δυο έννοιες αλληλένδετες.

Estrop/Getty Images/Ideal Images

Αλλά αυτό πρέπει να είναι η couture μόδα πάντα. Μια αφορμή για δημιουργική ελευθερία. Για μόδα χωρίς περιορισμούς. Για ανυπακοή στους κανόνες. Και ο Daniel Roseberry με τη Schiaparelli Couture Fall 2023 μάς έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της υψηλής ραπτικής.