FASHION NEWS

Raf Simons: Κλείνει τον ομώνυμο οίκο του μετά από 27 χρόνια. Τα καλύτερα looks ενός τεράστιου σχεδιαστή

@2022 Evan Agostini/ΑP Images

Ο δρόμος του Raf Simons, δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Μέχρι να βρει τη «φωνή» του, το «κάλεσμά» του, αν θες, πέρασε από διάφορα στάδια. Η μόδα δεν ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να κάνει, αλλά η δημιουργικότητα η οποία τον διακατέχει, τον οδήγησε στον σχεδιασμό ρούχων. Ευτυχώς που πειραματίστηκε, που δοκίμασε κι άλλα, ώστε να καταλήξει να κάνει τελικά, αυτό στο οποίο θριαμβεύει: στο να σχεδιάζει ρούχα.

Ο Raf Simons, αν και έχει εργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους (Jil Sander, Dior, Calvin Klein), το 1995 ξεκίνησε το δικό του label, ένα αρκετά πετυχημένο brand μέσω του οποίου ο Simons μπορούσε να είναι ο εαυτός του. Ο γεννημένος στο Βέλγιο σχεδιαστής, έχει αρκετές επιρροές από τον μινιμαλισμό, αλλά και το streetwear και με την ίδια ευκολία που σχεδιάζει παπούτσια για την adidas (μια από τις πολλές συνεργασίες του), το ίδιο αβίαστα γιορτάζει τη γυναίκα μέσα από τις θηλυκές δημιουργίες του. Είτε είναι μέσω του ομώνυμου οίκου του, είτε μέσω άλλων.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις επιτυχίες, ο Raf Simons αποχαιρετάει τον οίκο του, συνεχίζοντας στον ρόλο του ως συνδιευθυντής του οίκου Prada, μαζί με την Miuccia. Ανακοίνωσε τα νέα τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, μέσα από ένα μικρό αλλά συναισθηματικό μήνυμα στο Instagram.

Τέλος εποχής. Ο Raf Simons βάζει «λουκέτο» στο brand του

Μέσα από μια ανακοίνωση στο Instagram, ο Raf Simons ανακοίνωσε ότι η Spring/Summer 2023 συλλογή που παρουσίασε τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, ήταν και η τελευταία του. Μετά από 3 δεκαετίες, αποφάσισε να κλείσει τον ομώνυμο οίκο του.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να μοιραστώ το πόσο περήφανος είμαι για όλα όσα καταφέραμε. Είμαι ευγνώμων για την τρομερή στήριξη από την ομάδα και τους συνεργάτες μου, από τον Τύπο και τους αγοραστές, από τους φίλους και την οικογένειά μου, από τους αφοσιωμένους fans και τους πιστούς ακόλουθούς μου. Σας ευχαριστώ όλους που πιστέψατε στο όραμά μας και σε εμένα», αναφέρει στο post.

Ο λόγος για τον οποίο πήρε αυτή την απόφαση δεν είναι ακόμα γνωστός, παρ’ όλα αυτά, η παγκόσμια οικονομική κρίση, post Covid, έχει επηρεάσει και την πολυτελή μόδα. Πλέον, είναι δύσκολο ακόμα και για ένα household όνομα, με την αναγνωσιμότητα του Simons, να κρατήσει ένα label ζωντανό, και να έχει κέρδη. Το ίδιο συνέβη και το 2019, με το label του Zac Posen, ο οποίος έκλεισε τον ομώνυμο οίκο του, για οικονομικούς λόγους.

Φυσικά, αυτό είναι το ένα σενάριο σε σχέση με το τι μπορεί να τον οδήγησε σε αυτή την κίνηση. Υπάρχει και μια δεύτερη δική μου θεωρία, που αναρωτιέμαι αν το να «κρατάει» δυο μεγάλους οίκους επίκαιρους, τον Prada και τον δικό του, ήταν ένα δύσκολο task για τον ίδιο.

Ο Simons ονομάστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Dior το 2012 κι όταν αποχώρησε τελικά το 2015, ένας βασικός λόγος ήταν η πίεση που ασκείται στους σχεδιαστές να παρουσιάζουν 6 με 8 shows τον χρόνο. Ο ίδιος, σε συνεντεύξεις του, είχε αναφερθεί στην πίεση αυτή που ασκούνταν στη δημιουργικότητά του. Η έλλειψη χρόνου για να δημιουργήσει ήταν ο βασικός λόγος της αποχώρησής του, και ίσως αυτό να συνέβαλε μαζί με τον οικονομικό παράγοντα στην απόφαση για το label του.

Business Wire/AP Photo

Ο Raf Simons το 2017, όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τον οίκο Calvin Klein

Σε κάθε περίπτωση, η αισθητική του Raf Simons, αυτή η συχνά μίνιμαλ αισθητική, η ξεκάθαρη έμφαση στο tailoring και η δική του ματιά απέναντι στη βελγική μόδα και το streetwear, τον έκανε να θριαμβεύσει. Ήταν αυτή (η αισθητική του) που τον οδήγησε να κάνει πολλές, πετυχημένες συνεργασίες με άλλα brands, όπως την adidas, τη Fred Perry, την Eastpak, μεταξύ άλλων.

Σαν μέλος των “Antwerp Six” (μια κολεκτίβα σχεδιαστών από το Royal Academy of Fine Arts, ανάμεσά τους και η Anne Demeulemeester και ο Dries van Noten που παρουσίασαν τις συλλογές τους στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο), υπάρχει λόγος που θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους σχεδιαστές της γενιάς του. Μπορεί το label του να κλείνει, αλλά αυτό δεν τον κάνει σε καμία των περιπτώσεων αποτυχημένο. Ο Raf Simons έχει συμβάλλει στον χώρο αυτό και έχει γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας.

Παρακάτω, μερικά από τα πολλά καλά looks του Raf Simons.

Jil Sander Fall 2012/2013

Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Images

Dior Haute Couture Fall 2012

Eddy LEMAISTRE/Corbis via Getty Images/Ideal Images

Raf Simons x Sterling Ruby Fall 2014

@2022 Zacharie Scheurer/AP Images

Calvin Klein Fall 2017

Launchmetrics Spotlight

Raf Simons Fall 2018

Launchmetrics Spotlight