ΜΟΔΑ

Πώς να πλύνεις στο σπίτι τα ρούχα που είναι μόνο για στεγνό καθάρισμα

Pexels

Ο ορισμός του να μετανιώνεις κάτι είναι αυτό το μικρό καρτελάκι στο ρούχο που μόλις αγόρασες με το σήμα που απαιτεί μόνο στεγνό καθάρισμα ραμμένο στη φόδρα. Πόσα ρούχα έχουν συρρικνωθεί όταν τα έχεις βάλει στο πλυντήριο χωρίς να προσέξεις για τι είδους πλύσιμο προορίζονται;

Παρ’ όλα αυτά, το πιστεύεις ή όχι, τα περισσότερα ρούχα με καρτελάκι μόνο για στεγνό καθάρισμα, μπορούν να πλυθούν στο σπίτι -απλά χρειάζεται η κατάλληλη τεχνική. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα τέτοιου είδους ταμπελάκια βρίσκονται ραμμένα στα ρούχα για λόγους προφύλαξης, έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις -το αν χρειάζονται ή όχι είναι θέμα εικασίας.

Σίγουρα, υπάρχει κίνδυνος με το να πλένεις ρούχα που χρειάζονται στεγνοκαθαριστήριο στο σπίτι, οπότε θα προτείναμε να ακολουθήσεις της οδηγίες για ένα ρούχο που είναι πολύ αγαπημένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι απόλυτα ασφαλές. Απλά ακολούθησε αυτά τα tips παρακάτω για το πώς να πλένεις τα ντελικάτα ρούχα μόνη σου.

1. Διάβασε το καρτελάκι

Έχεις ένα ρούχο με καρτελάκι που απαιτεί στεγνό καθάρισμα. Εκτός απ’ αυτό όμως υπάρχουν και κάποια άλλα μικρά σύμβολα που είναι σημαντικά. Δώσε προσοχή στο ύφασμα από το οποίο αποτελείται το ρούχο σου γιατί αυτό θα σε βοηθήσει στο πώς να προχωρήσεις. Σχεδόν όλα τα ντελικάτα υφάσματα μπορούν να καταστραφούν από πλύσιμο στο σπίτι. Δηλαδή suede, δέρμα, βελούδο, ταφτάς, τεχνητό μετάξι και οτιδήποτε με γούνα. Αυτά και τα κοστούμια είναι καλύτερα να πάνε κατευθείαν στο καθαριστήριο.

Μαλλί, μετάξι, βαμβάκι, λινό και πολυεστέρας μπορούν όλα να πλυθούν στο σπίτι.

2. Κάνε το τεστ της μπατονέτας

Αν φοβάσαι για την τύχη του ρούχου σου, κάνε ένα τεστ. Ρίξε λίγο νερό (και ίσως λίγο από το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις) σε μία μικρή επιφάνεια του ρούχου που δεν φαίνεται και μετά τρίψτο με μία μπατονέτα. Αν το χρώμα του υφάσματος του ρούχου βάφει την μπατονέτα τότε το συγκεκριμένο ρούχο χρειάζεται στεγνοκαθαριστήριο. Μπορείς να κάνεις το ίδιο τεστ και με δαντέλα ή άλλα ντελικάτα υφάσματα -αν η μπατονέτα μένει λευκή και το ρούχο δεν φαίνεται να παθαίνει ζημιά όταν το βρέχεις τότε είναι ασφαλές για πλύσιμο.

3. Ξεκίνα το πλύσιμο

Διάλεξε την τεχνική πλυσίματος προσεκτικά. Βαμβάκι, λινό και πολυεστέρας είναι ασφαλή να πλυθούν στο πλυντήριο αλλά μαλλί, μετάξι και κάποια ντελικάτα βαμβακερά είναι καλύτερο να πλυθούν στο χέρι.

Στο πλυντήριο, γύρνα τα ρούχα σου από την ανάποδη και ρύθμισε το νερό να είναι κρύο. Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ απορρυπαντικό και την πιο ήπια λειτουργία πλυσίματος. Μόλις τελειώσει η πλύση βγάλε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως και άπλωσέ τα.

Στο χέρι, χρησιμοποίησε καθαρό νιπτήρα ή λεκάνη. Γέμισε το με κρύο νερό και χρησιμοποίησε ήπιο απορρυπαντικό. Βάλε τα ρούχα μέσα στο νερό μέχρι να είναι εντελώς βρεγμένα και τρίψε ελαφρά με τα δάχτυλά σου περιοχές που θες να καθαρίσεις συγκεκριμένα. Όταν δεις ότι τα ρούχα έχουν καθαρίσει, άδειασε το νερό και ξαναγέμισέ το αυτή τη φορά μόνο νερό. Ξέπλυνε τα ρούχα.

Στο στέγνωμα, άπλωσε το ρούχο πάνω σε μία πετσέτα. Τύλιξε την πετσέτα μαζί με το ρούχο απαλά έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Επανέλαβε 3-5 φορές και μετά άφησέ το έτσι να στεγνώσει.

Να θυμάσαι..

Τα ρούχα που προορίζονται για το στεγνοκαθαριστήριο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό πρόσεξε να μην τα ξεχειλώσεις ή να τα στύψεις για να στεγνώσουν. Κράτα τα μάλλινα μακριά απ΄τον ήλιο γιατί αλλιώς θα συρρικνωθούν. Επίσης, απόφυγε το πιστολάκι μαλλιών σαν να είναι αρρώστια! Θα κάνει τα ρούχα σου μικροσκοπικά.