ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

PFW: Το γυμνό γυναικείο σώμα τιμάται άψογα μέσα από τη νέα συλλογή Saint Laurent

Launchmetrics Spotlight

Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά, για να φεύγουν από τη μέση και γιατί νιώθω ότι οφείλω να το πω, ως υπερασπίστρια της συμπερίληψης όλων των σωματότυπων: στα shows του οίκου Saint Laurent (και στα περισσότερα στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι), δεν θα δεις να εκπροσωπούνται διαφορετικοί σωματότυποι. Ο γαλλικός οίκος, σαν να έχει «ταχθεί» εναντίον της συμπερίληψης, αλλά σε ό,τι αφορά τα ρούχα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ταλέντο του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Anthony Vaccarello έχει καταφέρει να αναμείξει τη μόδα του σήμερα με την κληρονομιά που άφησε ο Yves, πολύ όμορφα και να εξελίξει την κληρονομιά αυτή, με φρέσκο τρόπο.

Η σεξουαλικότητα αποτελούσε πάντα σημαντικό ρόλο για τον Yves, είτε την παρουσίαζε με προφανή τρόπο, είτε όχι. Έπαιζε πάντα με την ιδέα αυτή, και ένα φανταστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία του Le Smoking κοστουμιού, που κυκλοφόρησε το 1966, δίνοντάς πίσω τη δύναμη στις γυναίκες μέσα από ένα ένδυμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανδρικό ντύσιμο, που εξέπεμπε όμως μια πηγαία σεξουαλικότητα.

Αυτό έμεινε «χαραγμένο» στην κληρονομιά του οίκου κάτι που Vaccarello συνεχίζει να τιμά, μέσα από τις δημιουργίες του. Έχει πάει το concept αυτό ένα βήμα παραπέρα και γιορτάζει το γυναικείο ένδυμα και σώμα, μέσα από ρούχα που σε καμία περίπτωση, δεν το κρύβουν. Για τη Fall 2024 συλλογή, το κάνει χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια και «ασφυκτικά» εφαρμοστές σιλουέτες μιξάροντάς τες εκπληκτικά με τα ογκώδη πανωφόρια, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Η διαφάνεια και το γυναικείο στήθος «πρωταγωνιστούν» στη Fall 2024 συλλογή Saint Laurent

Για τη Fall 2024 συλλογή Saint Laurent, ο Anthony Vaccarello «παίζει» ένα παιχνίδι μυστηρίου και αντιθέσεων, με πρωταγωνιστή το γυναικείο σώμα. Μέσα από την αντίθεση των διαφορετικών υφασμάτων, από τα πιο-λεπτά-κι-από-χαρτί αραχνοΰφαντα, διαφανή υφάσματα μέχρι και τα πιο χοντρά και «πλούσια» σουέντ, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή του sexy dressing.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Η διαφάνεια κυριαρχεί σε μια συλλογή που δείχνει χωρίς δισταγμό το γυναικείο στήθος και μέσα από εκπληκτικά body-hugging φορέματα με σούρες, με ενδιαφέρουσες πτυχώσεις και πλέξεις, προσφέρει έναν απροκάλυπτο και unapologetic αισθησιασμό, που δεν μπορείς παρά να λατρέψεις.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Το peak της συλλογής Saint Laurent, ήταν όταν αυτά τα «λαχταριστά» διάφανα φορέματα και διάφανα σετ ρούχων, συνδυάστηκαν με τα κουλ και edgy πανωφόρια: από τα εκπληκτικά δερμάτινα jackets που το άκαμπτο υλικό τους θύμιζε κάτι σαν πανοπλία (ίσως να λειτουργεί σαν πανοπλία απέναντι στο male gaze), μέχρι και τα oversized σακάκια με τους αυστηρούς ώμους που είναι το It item για κάθε workwear γκαρνταρόμπα.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Από τη συλλογή ξεχωρίζουν και τα πανέμορφα, ντελικάτα κορμάκια με τις πτυχώσεις που ήταν άλλοτε στο χρώμα του δέρματος των μοντέλων και άλλοτε σε βαθιές και σοφιστικέ αποχρώσεις του μπλε και του μπορντό και συνδυάστηκαν με ψηλόμεσες pencil φούστες (και αυτές σε διαφάνεια), αλλά και τα σατέν και πλεκτά φορέματα που το στρίφωμά τους μιμούνταν το σχέδιο ζαρτιερών και συνδυάστηκαν με καλσόν που είχαν το ίδιο σχέδιο.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

«Ανοίγοντας μια τρύπα στην ευπρέπεια του γυναικείου τεχνάσματος, η εφήμερη ελαφρότητα είναι τελικά μια ψευδαίσθηση: μπορεί η αγνότητα να είναι προκλητική;», αναφέρουν οι σημειώσεις της Fall 2024 συλλογής Saint Laurent που περιγράφουν άψογα τον απροκάλυπτο αισθησιασμό των ρούχων.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Το γυναικείο στήθος φαίνεται σε κάθε διάφανο ρούχο, απενοχοποιώντας την όψη του, που προκαλεί ακόμα και σήμερα, χωρίς να χάνει την πολυτέλεια και sophistication που χαρακτηρίζουν πάντα τις δημιουργίες Saint Laurent. Η τάση των “naked dress” πάει σε άλλο επίπεδο, όπου μέσω αυτής της συλλογής, ο Anthony Vaccarello την εκπροσωπήσει δυναμικά και χωρίς να νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί γι’ αυτό.

Η γυναίκα Saint Laurent είναι κυρίαρχη του στιλ της, του εαυτού της, του σώματός του, και αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που κρατάμε από τη Fall 2024 συλλογή. Μια συλλογή επίκαιρη, με ρούχα που ανταποκρίνονται στη μόδα του σήμερα και που ελπίζουν στην κανονικοποίηση του γυναικείου σώματος, μέσω του ενδύματος.