ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

PFW: Η παραμυθένια Fall 2021 συλλογή Dior ήταν (και) goth

ImaxTree

Σε μια εποχή, που σε κοινωνικό, και κάθε επίπεδο, η πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή, η Fall 2021 συλλογή Dior αντιστέκεται σ’ αυτό. Το κάνει με τον πιο προφανή αλλά και σωστό τρόπο, ώστε να μπορέσουν οι θεατές (και fans του οίκου Dior), να ξεφύγουν, έστω και για λίγο από την πραγματικότητα. Έτσι, μέσα από το show που παρουσίασε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, ο οίκος Dior αποδέχεται τη γυναικεία υπόσταση, με κάθε τρόπο, και μαζί και όλες τις ευάλωτες αλλά και δυναμικές πτυχές της.

Μπορεί η παραμυθένια Fall 2021 συλλογή Dior, λοιπόν, να είχε ρομαντισμό, ευαισθησία και θηλυκότητα, αλλά η Maria Grazia Chiuri, κατάφερε να προσφέρει μια dark διάθεση σε όλα αυτά τα «εύθραυστα» συναισθήματα. Σαν να θέλει να μας παροτρύνει να αποδεχτούμε όλες τις ευαισθησίες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό μας κάνει λιγότερο δυνατές. Σε μια εποχή, όπου το γυναικείο φύλο προσπαθεί να ξεφύγει από τα κλισέ που το περιτριγυρίζουν μια ζωή, η Fall 2021 συλλογή, είναι μια υπενθύμιση του πώς μια γυναίκα πρέπει να αποδεχτεί όλες τις πτυχές της ψυχοσύνθεσής της. Ξεφεύγει από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, ότι οι γυναίκες χρειάζονται έναν «ιππότη» για να τις σώσεις και δείχνει πώς άμα αποδεχτούν τις ευαισθησίες τους αλλά και τη δυναμική τους φύση, θα είναι άτρωτες. Θα δουν ότι είναι αυτές οι «ιππότες» που θα σώσουν τους εαυτούς τους, από την ανδροκρατούμενη κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η έμπνευση πίσω από την Fall 2021 συλλογή Dior

Πάνω σε αυτό το concept των παραμυθιών, «πάτησε» η Maria Grazia Chiuri για την Fall 2021 συλλογή Dior. Ένα concept το οποίο «πάντρεψε» φανταστικά με την έννοια της «Διαταραγμένης Ομορφιάς» (=Disturbing Beauty), όπως ονόμασε το βίντεο της παρουσίασης της κολεξιόν. Λόγω πανδημίας, λοιπόν, ο γαλλικός οίκος, παρουσίασε την Fall 2021 συλλογή Dior μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους, που σκηνοθέτησε ο Fabien Baron.

Το βίντεο γυρίστηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών και στην αίθουσα “Hall of Mirrors”. Εκεί, που η γυναικεία ματαιοδοξία «τιμάται» με τον αντικρουόμενο τρόπο. Και κάπως έτσι, η Chiuri ήθελε να δείξει πώς ο καθρέφτης είναι καλύτερος φίλος και ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας. Οι ευαισθησίες όμως που προκύπτουν απ’ αυτού του είδους τη ματαιοδοξία, εφόσον γίνουν αποδεκτές από εμάς τις ίδιες, μας βοηθούν να γίνουμε ακόμα πιο δυνατές και ατρόμητες. Και αυτό ήταν κάτι που μεταφράστηκε και στα ρομαντικά αλλά και λίγο goth ρούχα της συλλογής. «Βλέπει τη σχέση που έχουμε με τον καθρέφτη ως κάτι που μας ελκύει, αλλά την ίδια ώρα και ως κάτι που μας απωθεί. Γιατί όταν κοιτάμε στον καθρέφτη, δεν αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας», αναφέρει σχετικά η σχεδιάστρια.

ImaxTree

Φυσικά, για να τα μεταφέρει όλα αυτά μέσα από ρούχα που είναι πιστά στο concept των παραμυθιών αλλά έχουν και εμπορικό ενδιαφέρον, η Fall 2021 συλλογή είχε αναφορές από κλασικά παραμύθια και τις ηρωίδες του. Έτσι, μπορούμε να δούμε πώς θα ντύνονταν η Belle από την Πεντάμορφη και το τέρας και η Κοκκινοσκουφίτσα στη σύγχρονη εποχή, εάν είχαν και μια πιο «σκοτεινή» πλευρά.

Τα ρούχα της συλλογής

Για τα δεδομένα του οίκου, η Fall 2021 συλλογή Dior ήταν κάπως διαφορετική από τις προηγούμενες. Η Chiuri έχει την τάση να επαναλαμβάνει κάποιες σιλουέτες και styles στα ρούχα που σχεδιάζει για τον οίκου, και που ξέρει όμως, ότι θα πουληθούν εύκολα.

ImaxTree

Τις κράτησε αυτές τις σιλουέτες (τα φορέματα που τονίζουν τη μέση και έχουν «κίνηση» στο κάτω μέρος είναι μια απ’ αυτές). Αλλά αυτή τη φορά, είχαν μια πιο twisted αισθητική. Ήταν να βλέπεις την Κοκκινοσκουφίτσα να επαναστατεί, φορώντας πιο goth ρούχα, με κοντές μίνι φούστες και ψηλές μαύρες punk μπότες. Όλα αυτά είχαν και ένα κλείσιμο ματιού στη μόδα που έφερε το κίνημα της rave μουσικής.

ImaxTree

Υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση ρομαντισμού και darkness στη Fall 2021 συλλογή Dior. Μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση που έκρινε και την επιτυχία της. Έτσι, τα ασπρόμαυρα school girl looks της συλλογής με τις ψηλές μπότες, αντικρούστηκαν με τα τούλινα αέρινα φορέματα σε bold αποχρώσεις, που είχαν το σχήμα της καρδιάς.

ImaxTree

Οι πλισέ μίνι φούστες και τα μαντήλια στο κεφάλι (η σύγχρονη Κοκκινοσκουφίτσα που λέγαμε), ήρθε να συναγωνιστεί τα πιο χαλαρά κομμάτια, όπως τα λεοπάρ bombers.

ImaxTree

Φυσικά, από τη Fall 2021 συλλογή Dior δεν έλειπαν τα hits του οίκου, που συνήθως είναι τα βραδινά κομμάτια, όπως οι τουαλέτες που φτάνουν ως το πάτωμα. Εννοείται πώς τα showstoppers ήταν τα looks, όπως αυτό με το τεράστιο 3D τριαντάφυλλο και το ombre φόρεμα με layers από τούλι.

ImaxTree

Απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να συνδυάσουν ευαισθησίες και δυναμικότητα μέσα από τα ρούχα τους. Η Fall 2021 συλλογή Dior, δείχνει τον δρόμο.