FASHION TRENDS

Πέρλες: Η νέα εμμονή των fashionistas αποδεικνύει ότι φοριούνται όλες τις ώρες

Imaxtree

«Μια γυναίκα χρειάζεται σειρές και σειρές από πέρλες», είχε πει κάποτε η Coco Chanel. Νομίζω δεν είχε άδικο. Υπάρχει μια αβίαστη κομψότητα που έχει ταυτιστεί με το glamour, και με το ladylike στιλ, που χαρακτηρίζει το κόσμημα αυτό, που το κάνει ένα από τα πιο διαχρονικά κομμάτια. Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί νομίζω ότι οι πέρλες δεν είναι μόνο αυτό; Πιστεύω ότι λανθασμένα τις έχουμε ταυτίσει με το κλασικό στιλ και με τον καθωσπρεπισμό. Πιστεύω ότι κρύβουν κάτι το «βρώμικο», κάτι το dark και «δραματικό» μέσα τους, που κάνει τελικά τις πέρλες ένα κόσμημα για όλους.

Το είχε πει και (αυτό) η Coco. «Η δαντέλα είναι από τις πιο φανταστικές μιμήσεις της φύσης. Οι πέρλες όμως είναι τέλειες για κάθε περίσταση». Το πιστεύω αυτό, λοιπόν, και απ’ ότι φαίνεται οι «δρόμοι» λένε το ίδιο. Η street style μόδα γιορτάζει το κλασικό αυτό κόσμημα και φέτος, έχει βαλθεί να αποδείξει το coolness του. Δεν είναι ένα κόσμημα που φοράει μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, αλλά μπορούν να το φορέσουν όλοι, κάθε μέρα. Η τάση των pearls είναι «ζωντανή» και σε φουλ ισχύ και η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω το γιατί. Αυτή η νοσταλγία που εκπέμπει αυτό το τόσο διαχρονικό στιλ κοσμήματος, είναι σχεδόν καθηλωτική. Αν δεις δε, τη νέα γενιά των περλών, θα καταλάβεις γιατί το street style γιορτάζει την επάνοδο τους.

Pearlcore: Η τάση που γιορτάζει τις πέρλες και τη διαχρονική τους κομψότητα

Είναι γνωστό ότι η μόδα κάνει κύκλους. Και αυτό επιβεβαιώνει και η τάση του pearlcore. Με τη μόδα των 00s να έχει επιστρέψει στις ντουλάπες μας, οι αναφορές από τη δεκαετία αυτή, αλλά και αυτές των 80s και των 50s, έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις πέρλες. Η τάση του pearlcore όμως, δεν απευθύνεται μόνο στα κοσμήματα. Αυτή η νοσταλγία και elegance που εκπέμπει αυτό το «θαλάσσιο πετράδι», μεταφέρεται στο στιλ μας με διάφορους τρόπους. Μέσα από τσάντες και παπούτσια, ακόμα και ρούχα στολισμένα με πέρλες.

Σύμφωνα με το Pinterest, το 2022 οι αναζητήσεις που αφορούν τις πέρλες, ποικίλλουν. Ο κόσμος ψάχνει για νυφικά και γάμους με πέρλες, για ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ για τα μαλλιά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. To report του Pinterest σημειώνει: «Το 2022, άνθρωποι όλων των ηλικιών θα συμπεριλάβουν τις πέρλες στα σπίτια τους, στις κοσμηματοθήκες τους, ακόμα και στα νύχια τους.»

Αυτό επιβεβαιώνει και η street style μόδα των τελευταίων δυο σεζόν που είναι ξεκάθαρα pearlcore driven. Κατά τη γνώμη μου, προς το παρόν, η τάση αυτή είναι ακόμα ένα micro trend. Όσο περνάει ο καιρός, θα έχουμε και περισσότερες αναφορές στη μόδα με διάφορους τρόπους. Μέσα από κοσμήματα, headpieces, ρούχα και η λίστα συνεχίζεται.

Φυσικά, ο καθένας, ανάλογα με την προτίμησή του, μπορεί να ενσωματώσει την τάση αυτή όσο επιθυμεί στις εμφανίσεις του.

Οι πέρλες σαν κόσμημα και αξεσουάρ μέσω του street style

Στο street style η τάση του pearlcore έχει μεταφερθεί με διάφορους τρόπους. Τις βλέπουμε να χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ γυαλιών και καπέλων, και φυσικά ως κόσμημα. Εγώ, εστιάζω στο τελευταίο. Οι πέρλες ως κόσμημα, πιστεύω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στις εμφανίσεις μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την γνωστή «καθωσπρέπει» διάθεσή του και να δούμε ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα απλά κομψό αποτέλεσμα. Οι πέρλες μπορούν να είναι edgy, να είναι punk, αλλά και goth κ.ο.κ. Γενικά, μπορούν να αποδώσουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το είδος του κοσμήματος και τον τρόπο που θα τις φορέσεις. Παρακάτω, μερικά παραδείγματα.

Κολιέ

Statement κολιέ μέσα από πολλές σειρές με πέρλες, πιο διακριτικά μενταγιόν, αλλά και layering με άλλα στιλ κολιέ, το street style μάς παρουσιάζει την edgy πλευρά του pearl necklace.

Imaxtree
Imaxtree

Imaxtree
Imaxtree

Σκουλαρίκια

Από εντυπωσιακούς κρίκους, pearl earcuffs, αλλά και κρικάκια που περιλαμβάνουν έστω και μια πέρλα, ένα ωραίο ζευγάρι σκουλαρίκια θα προσθέσουν μια τόσο-όσο elegant διάθεση στα σύνολά σου.

Imaxtree
Imaxtree
Imaxtree

Αξεσουάρ

Αν θέλεις να προσεγγίσεις την τάση αυτή διαφορετικά, μπορείς να συμπεριλάβεις τις πέρλες στις εμφανίσεις σου με ένα πιο «αντισυμβατικό» τρόπο, όπως μέσα από headpieces ή αξεσουάρ για τα γυαλιά κ.ο.κ.

Imaxtree

Imaxtree