FASHION TIPS

Τα παντελόνια για κάθε σωματότυπο που πρέπει να έχεις

ImaxTree

Ξέρω καλά, πώς το να βρεις παντελόνια που να ταιριάζουν στο σώμα σου, δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία. Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο κι όσο κι αν οι σχεδιαστές και τα fashion brands θέλουν να μας «χωρέσουν» όλες σε ένα συγκεκριμένο καλούπι, η πραγματικότητά είναι αυτή: το σώμα κάθε γυναίκας είναι μοναδικό.

Χωρίς να θέλω να καταργήσω τις κατηγορίες σωμάτων που υπάρχουν σε άνδρες και γυναίκες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να περιγράψουν εν συντομία το σώμα ενός ανθρώπου και που σαφέστατα έχουν βάση, όταν ψωνίζεις σε ένα μαγαζί με ρούχα, ειδικά όταν πρόκειται για καταστήματα που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πατρόν για τον σχεδιασμό εκατομμύρια παντελονιών, είναι πολύ πιθανό αυτό που θα δοκιμάσεις, ακόμα κι αν στα χαρτιά ταιριάζει στον σωματότυπό σου, να μην είναι άψογο πάνω σου. Σε αυτό δεν φταίει ο σωματότυπός σου, δεν φταίει ότι χθες το βράδυ ήπιες δύο μπυρίτσες παραπάνω απ’ όσο έπρεπε και τώρα να νιώθεις φουσκωμένη την κοιλιά, απλά φταίει η μαζική παραγωγή ρούχων.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, ειδικά από την στιγμή που το να αγοράζουμε ρούχα sur mesure (που να είναι, δηλαδή, ραμμένα στα μέτρα μας) δεν είναι πάντα εφικτό (από οικονομικής και πρακτικής άποψης). Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε και που, για να είμαι ειλικρινής κάνω και εγώ συνέχεια στα καινούργια ρούχα που αγοράζω, είναι να φέρνουμε τα ρούχα στα μέτρα μας, κάνοντας μικροαλλαγές που θα κάνουν όμως τεράστια διαφορά.
Όπως είπαμε, όμως, υπάρχει παγκοσμίως ένας κοινός κώδικας στα παντελόνια που μας υποδεικνύει ή καλύτερα μας καθοδηγεί για το στιλ παντελονιού που ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο. Το να βρεις ένα παντελόνι που να σου ταιριάζει τόσο ώστε να αισθάνεσαι φανταστικά φορώντας το, δεν είναι, λοιπόν, σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ειδικά αν μετά την αγορά το παραδώσεις στα έμπιστα χέρια ενός/μιας μόδιστρου/μοδίστρας, για να σου κάνει τυχόν απαραίτητες αλλαγές που θα αναδείξουν τον αθλητικό, αδύνατο, με καμπύλες ή περιφέρεια και μεγάλη κοιλιά σωματότυπό σου. Όλοι οι σωματότυποι είναι όμορφοι, ειδικά αν βρεις το κατάλληλο για εσένα παντελόνι που θα τον αναδείξει στο έπακρο. Παρακάτω, όσα χρειάζεται να μάθεις.

Ψηλόμεσο παντελόνι

ψηλόμεσο παντελόνι ImaxTree

Κατάλληλο για: αθλητικά σώματα, γυναίκες με μικρό στήθος και μεγάλη περιφέρεια, για petite σωματότυπους, για γυναίκες με καμπύλες και μεγάλο στήθος
Γιατί: τα ψηλόμεσα παντελόνια είναι σχεδόν μαγικά. Λόγω σχεδίου, συνήθως ταιριάζουν στους περισσότερους σωματότυπους. Έχουν την ιδιότητα να μακραίνουν τον κορμό που σημαίνει ότι μακραίνουν και τα άκρα και υπάρχει μια πιο ισορροπημένη εικόνα του σώματος.
Τι να προσέχεις: Να ταιριάζει στα πόδια. Εννιά στις δέκα περιπτώσεις, ένα ψηλόμεσο παντελόνι θα κάνει τα οπίσθια να δείχνουν όμορφα. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξεις είναι τα πόδια στο μπροστινό μέρος αλλά και το σημείο που εφαρμόζει στον καβάλο που σημαντικό είναι να μην «τραβάει». Τέλος, αν έχεις μικρότερη μέση από την περιφέρειά σου, τότε καλό είναι να στενέψεις τη μέση για άψογη εφαρμογή.

Wide-Leg

παντελόνα ImaxTree

Κατάλληλο για: γυναίκες με φαρδιά μέση, με μεγάλη περιφέρεια, με αδύνατα πόδια
Γιατί: τα wide-leg παντελόνια που έχουν δηλαδή, πιο χαλαρή εφαρμογή στα μπατζάκια είναι από τα παντελόνια που κάνουν τη σιλουέτα να φαίνεται πιο μακριά και λιγνή. Φέρνει τις ισορροπίες, με λίγα λόγια, στο σώμα κάνοντας την περιφέρεια ή την κοιλιά να δείχνει πιο μαζεμένη. Τέλος, λόγω του όγκου στα μπατζάκια ακόμα κι αν έχεις χαμηλούς ώμους και καθόλου καμπύλες, θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν.
Τι να προσέχεις: το υλικό. Ένα τέτοιο παντελόνι αν είναι από stretch υλικό τότε δεν θα αναδείξει τον σωματότυπό σου, όποιος κι αν είναι αυτός. Προτίμησε υφάσματα «σταθερά», όπως το τζιν, ενώ φρόντισε το μήκος του παντελονιού να καλύπτει σχεδόν τα παπούτσια.

Cropped παντελόνι

κοντό παντελόνι ImaxTree

Κατάλληλο για: γυναίκες με σωματότυπο «κλεψύδρα» (μεγάλη περιφέρεια και στήθος, μικρή μέση)
Γιατί: ένα παντελόνι που σταματάει στο ύψος του αστραγάλου βοηθάει στο να φαίνεται η σιλουέτα πιο εξισορροπημένη, ειδικά αν έχεις μεγάλο στήθος και περιφέρεια και μικρή μέση. Έτσι, η φιγούρα θα δείχνει πιο μαζεμένη, τονίζοντας ταυτόχρονα θετικά τα οπίσθια και τη μικρή μέση. Το κοντύτερο μήκος δε, τονίζει με τον καλύτερο τρόπο τις καμπύλες.
Τι να προσέχεις: αν και το μήκος του παντελονιού είναι το ατού του, πρόσεχέ το παρ’ όλα αυτά. Αν το φορέσεις και νιώθεις ότι «κονταίνει» τη σιλουέτα σου, τότε συνδύασέ το με πέδιλα με λουράκι ή με γόβες για να επιμηκύνεις τα πόδια, άρα και τη σιλουέτα σου.

Παντελόνι “peg”

καρό παντελόνι ImaxTree

Κατάλληλο για: γυναίκες με πολύ μεγάλη περιφέρεια και ή αθλητικό σώμα
Γιατί: ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή τoυ wide-leg παντελονιού. Ειδικά, για τις plus size γυναίκες, αυτό το στιλ παντελονιού είναι το καλύτερο. Είναι άνετο αλλά και κομψό. Τα λεγόμενα “peg trousers” είναι αυτά που έχουν λάστιχο στο τελείωμα. Η λεπτομέρεια αυτή, κάνει τη σιλουέτα να δείχνει πιο λιγνή και μακριά, ενώ τονίζει τις καμπύλες φανταστικά. Στις γυναίκες, λοιπόν, που ένα wide-leg παντελόνι φαίνεται υπερβολικό λόγω γραμμής, αυτή είναι η τέλεια εναλλακτική γιατί «διορθώνει» το κορμί, δημιουργώντας τις τέλειες ισορροπίες.
Τι να προσέχεις: το ζωνάκι aka το σημείο της μέσης. Αν το παντελόνι αυτό δεν κουμπώνει με κουμπιά ή φερμουάρ, αλλά έχει λάστιχο, φρόντισε το λάστιχο να μην είναι υπερβολικά φαρδύ γιατί μπορεί να τονίσει την κοιλιά ή να μην έχει καλή εφαρμογή το παντελόνι.

Straight leg παντελόνι

παντελόνι ροζ ImaxTree

Κατάλληλο: για petite γυναίκες
Γιατί: τα παντελόνια σε ίσια γραμμή κάνουν το εξής θαυμάσιο: προσθέτουν πόντους, χωρίς να προσθέτουν όγκο στο σημείο της περιφέρειας. Είναι φανταστικό για γυναίκες που έχουν petite σιλουέτα, ενώ αν είναι και ψηλόμεσο θα μακρύνει ακόμη περισσότερο το κορμί.
Τι να προσέχεις: την εφαρμογή. Αν είναι πολύ στενό το παντελόνι και όχι από ένα ύφασμα όπως το denim, η εφαρμογή δεν θα είναι καλή. Και ενώ αυτό ισχύει για όλα τα στιλ παντελονιού, στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί ένα σε stretch ύφασμα  για παράδειγμα, να τονίσει την περιφέρεια και να «κοντύνει» τη φιγούρα λόγω της στενής γραμμής. Προτίμησε παντελόνια σε άνετη σιλουέτα ή που να έχουν πιέτες που θα κάνουν το σώμα να δείχνει ακόμα πιο μακρύ.