SIZE MATTERS

H Paloma Elsesser είναι size 14 και ποζάρει στο εξώφυλλο της Vogue US ως το νέο role model της μόδας. Η βιομηχανία αλλάζει

Instagram/VogueMagazine

Είναι μια καλή μέρα για τον χώρο σήμερα. Είναι ένα δείγμα εξέλιξης. Και ξέρεις, δεν χρειάζεται τα πάντα να αλλάξουν εν μια νυκτί. Θέλουμε να βλέπουμε όμως ότι ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο. Ότι η κοινωνία εξελίσσεται. Και μιας και η μόδα επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει την αντίληψη που έχει η κοινωνία (άρα ο κόσμος) για τις γυναίκες (και τους άνδρες σε πολλές περιπτώσεις), σήμερα είναι μια μέρα νίκης. Γιατί δεν είναι απλά ότι ένα curvy μοντέλο (και συγκεκριμένα, η Paloma Elsesser), ποζάρει στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Ποζάρει για την αμερικάνικη Vogue που, μεταξύ μας τώρα, δεν «χαρίζεται» εύκολα. Πες, αυτό έχει ξαναγίνει με την Ashley Graham. Αλλά πρόκειται για ένα, σχετικά, λιγότερο γνωστό μοντέλο (σχετικά πάντα στον χώρο μια χαρά γνωστή είναι) που δεν είναι λευκή ή γέννημα θρέμμα Αμερικανίδα και μοντέλο με καμπύλες. Είναι πολλές οι νίκες, λοιπόν.

Αλλά αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η αναγνώριση που λαμβάνει από τη βιομηχανία αυτό το πρόσωπό. Είναι το νέο “role model” της μόδας. Η Paloma Elsesser δεν είναι εδώ απλά ένα “plus size”μοντέλο στο εξώφυλλο της Vogue US. Είναι μια γυναίκα -απλά και σταράτα-, πρότυπο. Και αυτό ίσως να είναι και μεγαλύτερη νίκη ever. Γιατί τι θέλουμε από τη βιομηχανία; Να μην βάζει σε καλούπια τις γυναίκες που δεν ζυγίζουν 45 κιλά και έχουν ύψος 1.80. Θέλουμε όλες να είναι ίσες.

Αυτό είναι το πρώτο εξώφυλλο της Paloma Elsesser για την αμερικάνικη Vogue

Το μοντέλο με καμπύλες, λοιπόν, ποζάρει στο ένα από τα τέσσερα εξώφυλλα για το τεύχος Ιανουαρίου της αμερικάνικης Vogue. Με τον τίτλο “Vogue Values 2021”, στα εξώφυλλα πρωταγωνιστούν γυναίκες που ενσωματώνουν αξίες, όπως την δημιουργικότητα και το inclusivity. Στα εξώφυλλα ως τώρα, έχουμε δει την ηθοποιό Frances McDormand, την τενίστρια Naomi Osaka, και τώρα την Elsesser. Η τελευταία ποζάρει ένα αρκετά παραδοσιακό εξώφυλλο. Και εξηγώ: το εξώφυλλο έχει τραβήξει η Annie Leibovitz, θρύλος της φωτογραφίας και δη του fashion photography που έχει κάνει αμέτρητα εξώφυλλα για τις εν λόγω εκδόσεις. Η Leibovitz, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για μερικά από τα πιο iconic εξώφυλλα του περιοδικού, πολλά από τα οποία έχουν παρόμοια αισθητική.

Το πλάνο είναι μακρινό που σημαίνει ότι φαίνεται το κορμί του μοντέλου. Οι μπλε αποχρώσεις και τα έντονα κοντράστ σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό που αποδίδεται στη φωτογραφία της Paloma Elsesser, προσφέρει ένα άκρως ατμοσφαιρικό εξώφυλλο. Τι σημαίνει αυτό στα μάτια μιας κοπέλας που ξεφυλλίζει το περιοδικό αυτό από τα 15 της; Ότι αντιμετώπισαν την Elsesser σαν ένα ακόμη μοντέλο. Σαν να μην υπήρξε διαχωρισμός και αυτό από μόνο του, είναι σημαντικό.

Η πανέμορφη Paloma Elsesser, λοιπόν, εμφανίζεται στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue φορώντας ένα φόρεμα Michael Kors, το οποίο φαίνεται να είναι βρεγμένο. Το εφέ αυτό τονίζει τις καμπύλες, δείχνει ξεκάθαρα την κοιλιά της (η οποία δεν είναι φλατ), πράγμα που υπονοεί ένα πράγμα: είναι ΟΚ να μην έχεις γραμμωμένη κοιλιά. Ή να έχεις μεγάλα οπίσθια, αλλά φλατ κοιλιά (όπως η Kim Kardashian και οι κλώνοι της). Είναι ΟΚ να είσαι όπως είσαι.

To styling της φωτογράφισης έχει επιμεληθεί η Garbriella Karefa-Johnson, μια expert στον χώρο της μόδας και μαύρη curvy γυναίκα. Οπότε ξέρει πώς να αναδείξει τις καμπύλες της Paloma Elsesser αλλά και την τονικότητα της επιδερμίδας της.

Γιατί θεωρείται πρότυπο η Paloma

Για τον ρόλο που έχει στη βιομηχανία, μιλάει η Paloma Elsesser στη συνέντευξή της για το περιοδικό.

«Όταν είσαι ένας άνθρωπος του size 14, όπως εγώ, και πεις όχι στο να κάνεις ένα show, μπορεί να μην βάλουν κάποιο άλλο μοντέλο αυτού του μεγέθους στην πασαρέλα. Έτσι, τα samples (τα ρούχα που ράβουν για μια επίδειξη μόδας) δεν θα χρησιμοποιηθούν σε editorials ή καμπάνιες ή φωτογραφίσεις που περιλαμβάνουν μοντέλα αυτών των μεγεθών. Άλλα κορίτσια στο μέγεθός μου δεν φωτογραφίζονται με τέτοια ρούχα, εκτός αν είναι εσώρουχα ή πανωφόρια. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Η συμμετοχή μου σ’ όλα αυτά, λοιπόν, δεν έχει να κάνει μόνο με εμένα»

Επίσης, δίνει τα εύσημα στα μοντέλα Crystal Renn και Sophie Dahl που άνοιξαν τον δρόμο, ώστε η Paloma να έχει τώρα μια θέση στην βιομηχανία. «Ένιωσα σαν να κληρονόμησα αυτή τη δύναμη και σεξουαλικότητα που δεν ένιωσα ο εαυτός μου», αναφέρει σχετικά.

«Δεν ήμουν αρκετά ψηλή ή αρκετά αδύνατη και δεν ήμουν η κατάλληλη ‘plus size’. Ήμουν αυτό το τσουπωτό, περίεργο κορίτσι από το L.A., με καφέ επιδερμίδα που απλά προσπαθούσε να καταλάβει τον κόσμο».

Η ίδια, σε ένα αρκετά συγκινητικό βίντεο που ανέβασε στο Instagram, όπου μιλάει με την οικογένειά της, βάζει τα κλάματα (αυτά είναι δάκρυα χαράς) και εξηγεί πώς το εξώφυλλο αυτό ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία.

Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ

Αν και η Paloma Elsesser αντιμετωπίζει αυτή την εμπειρία ως μια που στιγματίζει την καριέρα της, αλλά και την ίδια την βιομηχανία, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. «Ακόμα κι αν η καρδιά μου λιώνει από ευγνωμοσύνη, δεν είμαι ικανοποιημένη», αναφέρει στο post της στο Instagram. «Προτρέπω τη μόδα να μην αφήσει αυτό το μομέντουμ να φύγει έτσι μέχρι να δούμε σώματα και εμπειρίες σαν τη δική μου, να μην είναι πια μια ριζοσπαστική στιγμή. Να μην είναι πια κάτι το διαφορετικό. Να μην είναι κάτι το σπάνιο. Θέλω να δω μεγαλύτερα γυναικεία σώματα, σκούρες επιδερμίδες, ανθρώπους με αναπηρία και πρόσωπα όλων των διαφορετικών ταυτοτήτων που έχουν νιώσει τόσο μόνοι μέσω των media. Θέλω αυτή η στιγμή να σηματοδοτήσει μια νέα χρονιά πιθανοτήτων και μιας αιώνιας ελπίδας». Η νίκη της, νίκη όλων των γυναικών.