FASHION TRENDS

Οι σημαντικότερες τάσεις από τις Spring 2023 συλλογές και πώς επηρεάζονται από την κοινωνία

Loewe Spring 2023 Launchmetrics Spotlight

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την πρώτη φορά, σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», είχε πει ο Karl Marx, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και κοινωνιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όσο η κοινωνία προσπαθεί να μαζέψει τα αποθέματα μιας τραγωδίας, δεν μπορεί παρά να γίνεται πιο συντηρητική. Αυτό, σε ένα μεγάλο βαθμό, αφορά και τη μόδα. Η μόδα ως ένα μέσο έκφρασης, αλλά και ένα είδος τέχνης, παρόλο που δεν υπολογίζει (στη θεωρία πάντα), τα κουτάκια στα οποία υποβάλει η κοινωνία τους ανθρώπους, καταλήγει συχνά, να γίνεται συντηρητική. Αυτό συμβαίνει γιατί, αναπαράγει όσα συμβαίνουν γύρω μας. Οι τάσεις εμπνέονται από μια κοινωνική, οικονομική ή πολιτική συνθήκη, από την ποπ κουλτούρα και όσα απασχολούν τους ανθρώπους, σε καθημερινό επίπεδο. Όλα αυτά, έχουν ξεκάθαρο αντίκτυπο και στο τι φοράμε. Είτε ακολουθεί κάποιος τις τάσεις, είτε όχι, το ντύσιμό του είναι αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής συνθήκης.

 

Και θα σου δώσω το πιο απλό παράδειγμα. Όταν είχαμε lockdown, φορούσαμε φόρμες (γιατί αναζητούσαμε την άνεση, όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας). Εξ’ ού και η άνοδος των loungewear το 2020. Όταν όμως, υπάρχει οικονομική (και κοινωνική) ευημερία, νιώθουμε πιο εύκολα την ανάγκη να «δειχτούμε» μέσα από τα ρούχα μας. Αυτό εξηγεί την άνοδο κάποιων trends, όπως του “glam & glitz”, το 2022. Έτσι, όπως είχε είπε και ο Marx, μετά από μια τραγωδία, έρχεται και η φάρσα. Όταν, λοιπόν, έχεις να αντιμετωπίσεις έναν πόλεμο, διαρκείς κοινωνικές αδικίες, βιασμούς και φυλετικές διακρίσεις, η μόδα ανταποκρίνεται. Άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με πιο άμεσο τρόπο. Όλα όσα συμβαίνουν κοινωνικά, αυτή την περίοδο, επηρέασαν και τις ανοιξιάτικες τάσεις που είδαμε να προκύπτουν μέσα από τις Spring 2023 συλλογές.

Το απωθημένο του ανεκπλήρωτου, η ανάγκη για να αφήσουμε πίσω μας όσα μας έχουν ταράξει τον «ονειρικό μας κόσμο», ως τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία -και όχι μόνο-, η κλιματική κρίση, η τεχνολογική επανάσταση, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και όλη αυτή η σαρωτική περίοδος που βιώνουμε κοινωνικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τάσεων για την Άνοιξη 2023. Μέσα από τις Spring 2023 συλλογές που είδαμε στον φετινό Μήνα της Μόδας, όλα δείχνουν πως η μόδα (άρα ίσως και η κοινωνία;), δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αν και είναι εμφανή τα στοιχεία μιας επερχόμενης «τραγωδίας» (τραγωδία είναι πολλά, όπως και μια οικονομική κρίση), στις ανοιξιάτικες τάσεις υπερισχύει η ανάγκη του να στρέψουμε το βλέμμα και να απομακρυνθούμε από την πραγματικότητα, πριν αναγκαστούμε πραγματικά να την αντιμετωπίσουμε.

Η ψυχολογία της μάζας επικρατεί σε αυτή την περίπτωση, με τις τάσεις για την Άνοιξη 2023 να προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών, στοχεύοντας κάποιες φορές στη δημιουργικότητα. Κοίτα, καμιά φορά, χρειάζεται κι αυτό. Μέχρι να έρθει η στιγμή να έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων μας, θα απολαύσουμε τη μόδα όσο μπορούμε.

Θα απολαύσουμε όλη αυτή την αυστηρότητα, αλλά και το softness ταυτόχρονα, που είχαν οι ανοιξιάτικες τάσεις για το 2023, όλες τις «ωδή στο σώμα» εξάρσεις, αλλά και τη μόδα ως μια μορφή τέχνης που κυριάρχησε στην πασαρέλα. Προς το παρόν, θα αρκεστούμε σε αυτά και θα ανησυχήσουμε (κι άλλο) για το μέλλον, αργότερα.

Οι τάσεις για την Άνοιξη 2023

Ασυμμετρία

Σέξι και γεωμετρικά ασύμμετρα μήκη σε φούστες και φορέματα και έντονα σκισίματα στο πλάι, προσφέρουν μια φρέσκια ματιά στα παραδοσιακά, ως τώρα, μήκη στα ρούχα.

Από αριστερά: David Koma Spring 2023, Stella McCartney Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: David Koma Spring 2023, Stella McCartney Spring 2023

Μόδα ή τέχνη

Οι σχεδιαστές πάνε τη μόδα ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιώντας την οφθαλμαπάτη, καινοτόμες τεχνολογίες, αλλά και το camp style στοχεύουν στη μοναδικότητα.

 

Από αριστερά: Loewe Spring 2023, Coperni Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Loewe Spring 2023, Coperni Spring 2023

Στρατιωτάκια

Η πρακτικότητα του να φοράς στρατιωτικού ύφους ρούχα που περιλαμβάνουν πολλές τσέπες, φερμουάρ, αλλά με έναν stylish τρόπο, είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν.

Από αριστερά: Sacai Spring 2023, Fendi x Marc Jacobs Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Sacai Spring 2023, Fendi x Marc Jacobs Spring 2023

Μίνιμαλ γκλαμουριά

Η έννοια του glam style «περιορίζεται» στις πιο απλές και μίνιμαλ γραμμές και μεταφράζεται μέσα από πιο διακριτικά υλικά, όπως το σατέν και τα ημιδιάφανα, λαμπερά υφάσματα.

Από αριστερά: Laquan Smith Spring 2023, Prada Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Laquan Smith Spring 2023, Prada Spring 2023

«Ήρεμο» ombre

Ο συνδυασμός δύο διαφορετικών (και συχνά αντίθετων) χρωμάτων, συναντιέται μέσα από την τεχνική του ombre, προσφέροντας μια νέα ματιά στο trend αυτό.

Από αριστερά: Ferragamo Spring 2023, Peter Do Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Ferragamo Spring 2023, Peter Do Spring 2023

Έντονη περιφέρεια

Το σώμα γιορτάστηκε φέτος, μέσα από τις τάσεις για την Άνοιξη 2023, και έκανε την παρουσία του αισθητική με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς, είναι τα φορέματα και φούστες με κρινολίνο που αποδίδουν μια τονισμένη περιφέρεια.

Από αριστερά: Richard Quinn Spring 2023, Loewe Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight

 

Σοφιστικέ ντραπέ

Η αισθησιακή διάθεση που αποδίδουν τα ντραπέ είναι ένας φρέσκος τρόπος για να γιορτάσει, αλλά και για να αποκαλύψει μια γυναίκα το σώμα της. Από τις αγαπημένες τάσεις της σεζόν.

Από αριστερά: Saint Laurent Spring 2023, Alaia Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Saint Laurent Spring 2023, Alaia Spring 2023

TΟ σώμα

Όπως είπαμε, το σώμα γιορτάστηκε στις φετινές τάσεις και κάποιοι σχεδιαστές το έκαναν με πιο προφανή τρόπο, όπως μέσα από trompe de l’oeil φορέματα ή ρούχα που δίνουν προσοχή στο γυναικείο στήθος.

Από αριστερά: Balmain Spring 2023, Off White Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: Balmain Spring 2023, Off White Spring 2023

Πανοπλίες

Η γυναικεία ενδυνάμωση παρουσιάστηκε με πιο σκληρό και αυστηρό τρόπο, μέσα από τις Spring 2023 πασαρέλες, όπου είδαμε σύνολα αλλά και φορέματα να θυμίζουν πανοπλίες. Αν μη τι άλλο, χρειαζόμαστε πιο «δυναμικά» ρούχα για να παλέψουμε τις μάχες μας, ενάντια στην πατριαρχία.

Από αριστερά: JW Anderson Spring 2023, Alexander McQueen Spring 2023 / Launchmetrics Spotlight
Από αριστερά: JW Anderson Spring 2023, Alexander McQueen Spring 2023